JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez lexio » 17 wrz 2015, o 14:21

nie ma klapki aby mi odesłać . jak odeśle zwróci całość . Ali odpisało ,że mimo uszkodzenia telefon jest sprawny i 5 % zwrotu za uszkodzoną klapkę lub mam odesłać i dogadać się ze zwrotem za odesłanie ale chińczyk nie chce wyłożyć na to kasę a odesłanie go w całości to chyba z 50 zeta jak nie więcej , sam telefon w bąbelkowej kopercie to tak 20 zeta a już cały to dużo więcej . telefon kosztował 68 $ . Moje pytanie było inne
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Pytam bo to już po eskalacji jest i nie mam doświadczenia ponieważ to mój pierwszy spór eskalowany
lexio
AKTYWNY

Pochwały: 22
Telefon:: sonyericsson ARC S

Postprzez marcoos1 » 17 wrz 2015, o 15:48

Napisałeś, ze masz do wyboru: "Respond " "Cancel arbitration i trzecia "View seller Solution".
- Cancel to anulowaine sporu i domyslam sie, że tego nie chcesz.
- View seller solution to zobaczenie co proponuje sprzedawca
- Respond czyli odpowiedz.

Wybrałes respond i napisałeś, że się nie zgadzasz i teraz leci czas.
Masz informację co robic. Tzn czy masz odpisac, czy sprzedawca ma odpisac czy moze obie strony maja podac nastepne argumenty.
Najlepiej pokaz screenshota
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez lexio » 17 wrz 2015, o 17:16

obie strony mają odpisać . chińczyk zgodnie z sugestią ali bo mam dwie opcje wybrał częściowy zwrot czyli 3,40 $ i tyle podał . Ja natomiast też dałem odpowiedź ,że się nie zgadzam i leci czas czyli 3 dni .Tych odpowiedzi mogę cały czas dawać z tym ,że nie mam jak przy zakładaniu sporu podac kwotę refundacji tylko same odpowiedzi .
Kod: Zaznacz cały
lexio
AKTYWNY

Postprzez marcoos1 » 17 wrz 2015, o 18:13

Musisz w bardzo wiarygodny sposób udowodnić, że 5% to mało (chyba, że to faktycznie pierdoła jest). Pisanie jedynie, ze chcesz więcej myślę, że nie pomoże.

To podaj ile kosztuje używana klapka. Ludzie jeszcze handlują telefonami typu nokia 3310, więc raczej zdobycie takiej klapki (lub nawet rozwalonego telefonu) nie powinno przekraczać możliwości (nie podałeś co to za telefon).

Generalnie z przytoczonych faktów (niewiele ich podałeś) to twój problem jest taki:
- dostajesz 3,4$ (~13zł) i kombinujesz sobie klapkę (lub używasz telefon bez klapki)
- odsyłasz (zakładam, ze paczka waży 0,5-1kg to koszt 21,80zl) i dostajesz 68$ zwrotu (>250zł)
marcoos1
VIP

Pochwały: 84

Postprzez lexio » 17 wrz 2015, o 19:30

koniec tematu bo nikt tu nie czyta ze zrozumieniem tylko dochodzi co jak kupione i za ile a żadnej sensownej odpowiedzi a chodziło mi tylko o odpowiedź na :

chiński telefon który jest wycofany z produkcji pisałem wyraźnie !!! Dwa na aliexpress jej się nie kupi a już na pewno nie w pl . Pytanie było do ludzi którzy eskalowali spór i o odpowiedź a nie co i jak . A co do wysyłki to też pisałem w "kopercie bąbelkowej sam telefon to 20 zł a z pełnymi akcesoriami w oryginalnym pudełku koszt już jest od 57 zł w górę ( gabaryt ) .
lexio
AKTYWNY

Postprzez yusuf » 19 wrz 2015, o 07:12

A jak Ci się wydaje, rozpatrzy czy nie, skoro znowu dało czas na podanie swoich argumentów obu stronom? IMHO wszystkie sensowne odpowiedzi juz padły, ale po prostu Cię nie satysfakcjonują. Eot

Wysłane mobilnie
yusuf

Pochwały: 3
Telefon:: Jiayu G4s | Monster

Postprzez kinder112 » 19 wrz 2015, o 13:28

Witam,

Zamówiłem na AliExpress M1 Note, telefon przyszedł w oryginalnym pudełku choć wydaje mi się że otwartym zdziwiło mnie też że miał już ustawiony język polski. Folie na telefonie z przodu i tyłu wydają się być oryginalne ogólnie tel. wygląda na nowy. Niestety nie czyta kart SIM w 1 slocie (3G/4G) jest to wersja M463U czyli powinna u nas działać, testowałem z różnymi wersjami softu i paroma kartami SIM. W jaki sposób powinienem rozwiązać ten spór? Wolałbym uniknąć wysyłania paczki do chin i czekania pewnie z 2 miesiące na kolejny telefon. Czy ktoś jest w stanie doradzić ile mógłbym być wart tel. z niedziałającym SIM1?
kinder112

Telefon:: Nexus 4
ROM: 5.1

Postprzez Masiakox » 19 wrz 2015, o 16:16

Wart tyle na ile sobie wycenisz tą "niedogodność" :) Wal dispute na ali najlepiej podparte jakimiś fotkami/filmikiem i przestaw problem jako straszne utrudnienie, może wyciśniesz z pingponga paredziesiąt % :P
Masiakox

Pochwały: 8
Telefon:: Letv X600

Postprzez kinder112 » 19 wrz 2015, o 17:04

Zrobiłem filmik na którym pokazuję że Sim nie działa i proszę o pełny zwrot kwoty. W sumie masakra już 3 miesiąc tel. kupuje najpierw miesiąc wiszącego zamówienia na Xiaomiforsale potem miesiąc czekania na tel z AliExpress a teraz będzie miesiąc czekania na zwrot o ile tak gładko pójdzie. W międzyczasie zamówiłem Redmi Note 2, miałem wybrać jeden z tych dwóch ale chyba będzie po prostu Redmi.
kinder112

Telefon:: Nexus 4
ROM: 5.1

Postprzez carolbe » 21 wrz 2015, o 15:58

Witam,

Kupiłem na ali co prawda nie telefon tylko "komputer" do samochodu za całe 15 euro ;) Przyszło i nie działa, sprzedawcy wysłałem screeny i filmik, bo poprosił po czym brak kontaktu... Chcę otworzyć spór ale nie wiem czy mam zaznaczyć, że chcę odesłać towar czy nie? Odsyłając muszę płacić za przesyłkę a kosztowało tylko 15 euro więc tak naprawdę raczej i tak nikt nie będzie tego naprawiał. Nie wiem jak to się odbywa bo to początki zakupów na ali :)

Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
carolbe

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI