Kupiłem X5. Robot działa bardzo fajnie i wg mnie jest skuteczny (na płytkach, panelach). Nie mam porównania z v7, ale jeśli chodzi o dywany to z x5 może być nieco gorzej ze względu nawet nie na samą turboszczotkę, a węższy wlot odkurzacza. Widać to wyraźnie na tym filmiku :
https://youtu.be/w4lAp39Ob_U - v5 pro zostawia węższy ślad przez co mimo większej mocy ssącej musi przejechać przez te same miejsca więcej razy - potrzebuje więcej czasu. Na gładkiej powierzchni nie ma to aż takiego znaczenia bo ma 2 naganiacze. BTW. bałem się że te naganiacze będą bardziej rozdmuchiwać kurz zamiast go zbierać, ale jest ok (chodzą dosyć wolno). Rozrzucanie drobin piasku mu się zdarza, ale po kilkukrotnym przejechaniu w tym samym miejscu zbiera praktycznie wszystko.
Aha, ktoś pytał o to czy jak pootwiera wszystkie drzwi w mieszkaniu to czy mu posprzata całe mieszkanie. Wg mnie dużo lepiej jednak ograniczyć robotowi pole działania żeby pojezdzil sobie np. po pół godziny w każdym pokoju.
Wirtualna ściana działa ok, ale po ustawieniu jej na końcu wąskiego przejścia robot potrafi się pogubić. Zgodnie z instrukcją należy ją ustawiać za drzwiami (ze względu na to że nie tworzy "ściany" , a "trójkąt" o czym ktoś wcześniej wspominał).
Na jednym ładowaniu odkurzał ok. 2godziny (producent podaje 90 minut).
Mycia nie testowałem.
Póki co ze względu na dywany spróbuję jednak z A4, więc X5 wylądował na bazarku.
Li-ion - 3 sekundy szukania na aliexpress.