Ogólnie działają, ale wariują strasznie.
W firmowych autach w ciągu dnia potrafi kilka razy się wyłączyć. Przerwy trwają od kilku minut do kilku godzin. Jeśli jest potrzeba to wysyłam komendę URL i sms odsyła poprawnie, ale na mój serwer traccar urządzenie danych nie przesyła. Oczywiście "GPRS:Link fail"
W prywatnym niby obecnie działa ok (numer zarejestrowany na żonę, bo Virgin Freemium ma limit do 4 Freemium na jeden pesel), ale miałem sytuacje w Chorwacji, że także się wyłączał. W centrum Istrii gdzie nocowałem nie działał, a jak dojeżdżałem do miast przy morzu (Pula Rovinji, Porec itd) to się załączał. Tutaj nie miałem nawet zasięgu i smsy nie odpowiadały. Podejrzewam, że był problem z zasięgiem sieci 2G i powoli trzeba przenosić się na 3G. Niestety tanich urządzeń 3G jeszcze brak.
Zastanawiam się czy to:
-problem z 2G i trzeba szukać czegoś 3G
-operator zauważył, że numer jest w urządzeniu, a regulamin tego zabrania i zaczyna mi utrudniać życie
-ogólny problem w Virgin mobile
Ma ktoś jakąś alternatywę? Do tej pory Virgin był rewelacyjny, bo nie dość, że nalicza co 5kB to jeszcze ich lejek (32kb/s) sprawiał, że i tak nie było problemu.