Poniższy tekst jest tłumaczeniem recenzji telefonu Neo N003 dostępnej pod adresem:
http://www.gizchina.com/2013/09/02/neo-n003-review/Neo N003 – Czy było warto czekać?
Neo N003 jest jednym z telefonów najnowszej generacji wyprodukowanych w Chinach. Może pochwalić się imponującym zestawem funkcji, i był rozwijany najdłużej. Zatem, jak dobry to telefon?
Okoliczności powstania
Historia N003 zaczęła się na początku roku, który przyniósł plotki o czterordzeniowym telefonie z 5 calowym wyświetlaczem o rodzielczości 1920x1080, który kosztowały by tylko 130 dolarów (799 Yuanów). Cena nie była plotką, tylko oficjalną informacją którą podało Neo, w celu promocji telefonu.
Następne miesiące mijały w zasadzie bez wieści o N003. W końcu jednak pojawiła się informacja, że telefon będzie miał procesor MT6589T, o taktowaniu 1,5Ghz. To mogły być dobre wieści, jednak czas jaki Neo spędziło na stworzeniu N003, pozwolił rywalom takim jak iOcean, UMi, FAEA czy Zopo na opanowanie rynku.
N003- FunkcjeWejście na rynek jako na samym końcu niekoniecznie jest złą rzeczą. Neo dobrze wykorzystało dodatkowy czas, zapewniając nam praktycznie każdą funkcję jakiej moglibyśmy oczekiwać od telefonu nowej generacji.
Jak wspominałem wcześniej, procesor to MT6589T o taktowaniu 1,5Ghz. Neo występuje w 2 wersjach: z 1GB bądź 2GB pamięci RAM. Każda wersja posiada 13 megapixelowy tylni aparat, 3 megapixelowy przedni, 5 calowym wyświetlacz o rozdzielczości 1920x1080 (Full HD), sterownik dźwięku firmy Yamaha, Android 4.2, ekran zabezpieczony szkłem Ashai, obsługę 2 kart sim, fukncje: OTG i MHL oraz dużą baterie o pojemności 3000mAh.
Imponujący zestawy, ale czy N003 spełni wszystkie oczekiwania? Czy nie jest już za późno na rywalizację z innymi smartfonami?
N003 RecenzjaWygląd- nie najładniejszy, ale jeden z najbardziej dopracowanych.Moja opinia będzie subiektywna: niezbyt przypadł mi do gustu wygląd, jaki miałem okazję zobaczyć na zdjęciach które wyciekły do internetu. Pewnie dlatego gdy dotarł do mnie N003 do testów, nie oczekiwałem niczego szczególnego.
Nie lubę mieszania kolorów. Wolał bym, aby telefon w wersji Panda miał czarną obramówkę, tak jak u innych producentów. Niestety jest ona srebrna, więc telefon jest trójkolorowy.
Połączenie czarnego i srebrnego przypomina starego iPhone'a 3GS, który jest już staromodnym urządzeniem, i nie chciałbym żeby mój telefon wyglądał jak zabytek.
Co do pozostałych wersji nie mam większych zastrzerzeń, wersja w całości w jednym kolorze wygląda elegancko. Osobiście bardziej przypadła mi do gustu biała, gdyż wygląda jakby czyściej.
Neo pod względem wyglądu znałazł by się dosyć nisko na liście moich telefonów, jednak jakość wykonania i wykończenia są dla mnie ważniejsze.
Neo jest solidniejszy od podobnych smartfonów firmy Zopo, ale obudowa nie jest tak sztywna jak w JiaYu G4 czy w smartfonach Xiaomi. Obudowa jest trochę giętka, ale musielibyście być bardzo otyli żeby złamać telefon siadając na nim ;)
Plastik użyty do tylnej obudowy jest naprawdę wysokiej jakości. Łatwo jest ją ściągnąć lub założyć, choć nie jest cieńka i słaba jak w wielu telefonach.
Jakość produkcji jest również w porządku. Luki w obudowie są mikroskopijne. Obudowa jest bardzo dobrze spasowana.
Przyciski i aparat są w standardowych miejscach. Podświetlane, pojemnościowe przyciski w dolnej części, przednia kamera oraz czujniki zbliżeniowy i miernik oświetlenia nad ekranem. Znajdziemy tu również diodę powiadomień LED.
Na prawym boku obudowy znajduje się włącznik, którego używamy również do zablokowania/odblokowania ekranu.
Przyciski sterowania głośnością mieszczą się na lewym boku. Są wygodne w użyciu zarówno palcem wskazującym (praworęczni) jak i kciukiem (mańkuci).
Nieznacznie wystający 13mpx aparat znajduje się z tyłu obudowy. Obiektyw jest chroniony przez metalowy pierścień. Pod aparatem znajduje się dioda LED do doświetlania zdjęć. Tylni głośnik który znajdziemy w dolnej części ma naprawdę interesujący design. Zdobi go logo NEO i slogan „With Neo Team Sense”, co możemy tłumaczyć jako „z wyczuciem zespołu Neo”, cokolwiek to znaczy...
Wszystko jest na swoim normalnym miejscu, za wyjątkiem portu micro USB, który służy do ładowania, transferu plików ale również używania funkcji OTG. Znajduje się on obok gniazda jack 3.5 mm, w górnej krawędzi obudowy.
Podsumowując, Neo N003 nie powala może wyglądem, ale jest wykonany lepiej niż większość smartfonów. Użyto lepszych materiałów, które są dokładniej spasowane.
N003 – Wyświetłacz – To, czego oczekujesz od Full HDTak jak wielu rywali, Neo ma 5-calowy wyświetlacz o rozdzielczości 1920x1080. Od wyświetlacza Full HD oczekujesz zwykle bardzo ostrego obrazu, prawda? Nie będziesz zawiedziony.
Naprawdę, jeśli widziałeś wyświetlacze takich telefonów jak UMi X2, FAEA F2 czy iOcean X7, dokładnie wiesz czego możesz się spodziewać.
Gdy pisałem tą recenzję było dosyć słonecznie, więc byłem w stanie przetestować wyświetlacz w dosyć trudnych warunkach oświetleniowych. Z wyświetlaczem ustawionym na maksimum jasności mogłem z łatwością używać telefonu w naprawdę dużym słońcu.
Kolory i kontrast są porównywalne do smartfonów takich jak Zopo Z980 i Zopo C2, zaś czułość dotyku jest o wiele lepsza w Neo.
Neo N003 – wydajność[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-pI1rJ3VcXw[/youtube]
Wersja z 1GB ramu może nie być wystarczająca dla prawdziwych graczy. Pomimo że Neo jest dosyć płynne przez większość czasu, to czasami pojawiają się spowolnienia. Można to zauważyć podczas przechodzenia z jednego pulpitu na drugi bądź przeciągania ikon. Problem wydaje się nie mieć miejsca podczas przewijania aplikacji.
Na prośbę użytkowników przetestowałem na tym telefonie Nova Launcher, co rozwiązało problem ze spowolnieniami.
Tylko 1GB ramu włączanie gier może zabierać trochę czasu, ale gdy gra jest włączona wydajność jest zadowalająca.
Benchmarki nie są zbyt miarodajne w ocenie telefonu, ale stanowią użyteczne narzędzie do porównywania różnych telefonów:
W Antutu 3.4 N003 Basic zdobył 13,323 punktów.
Wyniki w Vellamo: HTML5:1544, Metal:488.
Podczas używania benchmarków bądź grania w gry wydziela się pewna ilość ciepła, szczególnie po lewej stronie od aparatu. Wzrost temperatury jest szczególnie odczuwalny podczas grania w gry takie jak Epic Citadel, gdzie średnia ilość klatek na sekundę (fps) wynosi 45,7
Neanmark 2 FPS benchmark dał wynik 34.1fps
Na końcu uruchomiłem 3D mark dla graczy którzy rozważają zakup N003 Basic. Dla Ice Storm Extreme Neo zdobyło 1847, podczas gdy zwykły Ice Storm dał wynik 3597.
To oczywiste że wydajność N003 będzie wystarczająca dla większości użytkowników, ale jeśli nie cierpisz spowolnień i chcesz szybszego ładowania aplikacji, powinieneś wydać więcej i kupić wersję Advanced z 2GB pamięci RAM.
Jakość aparatu – Świetne zdjęcia, świetne filmy!Większość z obecnych chińskich smartfonów z procesorem MT6589T oferuje bardzo podobny sprzęt. N003 nie odbiega od tego schematu, ma 13mpx tylni aparat, ale tylko 3mpx przedni. Dla mnie 3mpx w pełni wystarcza do używania Skype'a czy wideorozmów, więc jeśli nie używasz go do zdjęć samego siebie, to powinieneś byś usatysfakcjonowany.
Tylni aparat naprawdę wzbudzał moje zainteresowanie. Czy będzie robił dobre zdjęcia? Czy będą problemy z autofokusem i przejrzystością? Czy zdjęcia będą wyglądały jak wyblakłe?
Poniżej zamieszczam kila zdjęć zrobionych podczas jasnych, słonecznych dni oraz podczas nocy. Zdjęcia w pełnym rozmiarze dostępne są pod tym linkiem:
http://www.4shared.com/zip/a90aqtP6/n003_photo_samples.htmlJestem naprawdę zadowlony jakością zdjęć jaką osiąga ten smartfon. Kolory wyglądają świetnie, przejrzystość jest idealna a autofokus działa prawidłowo.
Wcześniej podczas tego toku wziąłem UMi X2 i JiaYu G4 na sesję zdjęciową podczas pokazu aut. Gdybym miał wtedy N003, bez wątpienia to byłby mój wybór.
Nie tylko jakość zdjęć jest zaletą N003. Również szybkie ustawienie ostrości oraz zapisywanie zdjęć w mgnieniu oka zasługuje na pochwałę. Nawet robienie zdjęć moim dzieciom jadącym na skuterach wyszło lepiej niż oczekiwałem!
Robienie zdjęć w słabym oświetleniu również wygląda dobrze, ale N003 nie jest telefonem jakiego chciałbym używać do robienia zdjęć w nocy. Zdjęcia przy słabym oświetleniu wewnątrz pomieszczenia mają dużo szumów, a dioda LED jest bezużyteczna, chyba że zależy Ci tylko na widoczności środka kadru.
Podsumowując, robienie zdjęć (o ile nie jest zbyt ciemno) to prawdziwa przyjemność, ale jak jest z filmami? UMi X2 i JiaYu G4 cierpiały z powodu autofokusa, który podczas filmowania sprawiał że filmy wyglądały strasznie. Jak to wygląda w N003?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0wGk_Rb_tos[/youtube]
Powyższy film był zrobiony w najwyższej dostępnej jakości (1920x1080), podczas słonecznego dnia. Jak możecie zauważyć, jakość jest bardzo dobra! Ośmielę się stwierdzić, że pod względem nagrywania filmu N003 nie ma sobie równych spośród obecnych chińskich smartfonów z procesorami MTK.
Bateria – świetna, nawet przy moich złych nawykach!Jeżeli czytaliście jakąkolwiek recenzję telefonu napisaną przeze mnie, wiecie, że nie zmuszam się do oszczędzania baterii. Bez przerwy mam włączone WIFI, GPS i sieć 3G, a synchronizacja nieustannie odbiera wszystkie e-maile jakie do mnie przychodzą. Mam też włączone komunikatory, które bez przerwy działają w tle. Przeglądam dużo stron internetowych.
Jedyne co robię by oszczędzać baterię to zmniejszenie jasności ekranu do 50% gdy jestem w pomieszczeniu.
Pomimo tego wszystkiego jestem bardzo zadowolony z baterii w N003. Nie jest to nic dziwnego, jeżeli spojrzymy na nadruk; bateria ma aż 3000mAh, co znacznie pogrubia nasz telefon.
Po kilku naładowaniach byłem w stanie przetrwać cały dzień ze sporym zapasem baterii, ale jeśli macie lepsze nawyki to wynik będzie o wiele bardziej imponujący.
Z drugiej strony, jeśli jesteś graczem, używasz GPS-a i lubisz słuchać muzyki to żywotność baterii będzie się skracać.
Łączność – idealna, poza bugami GPS-a
Kiedy kupujesz smartfona z Androidem oczekujesz WiFi, sieci 3G, GPS i Bluetooth'a działających perfekcyjnie. N003 spełnia 3 z tych4 wymagań. Jak zwykle w przypadku smartfonów z procesorem Mediateka, GPS bardzo wolno znajdował pozycję za pierwszym razem. W kolejnych testach było jeszcze gorzej.
Na szczęście działanie GPS-a można poprawić za pomocą fixa do smartfonów z procesorem Mediateka:
http://www.gizchina.com/2013/07/23/how-to-fix-poor-gps-on-mediatek-phones/ten rozwiązał problem wolnego GPS-a. Znajdowanie pozycji po wgraniu fixa było o wiele szybsze i dokładniejsze.
Przeglądanie stron internetowych za pomocą WiFi i 3G przebiega bezbłędnie, a prędkość renderowania stron jest naprawdę imponująca.
Używam jednej z chińskich sieci, i zawsze mam sygnał, nieważne gdzie pójdę. Prawdopodobnie wynika to z zagęszczenia anten GSM w Chinach. Jakość rozmów jest bardzo dobra, i nie mam problemu z nie dochodzącymi połączeniami.
Głośniki – zadowalająceŚwietnie wyglądający tylni głośnik nie jest najgłośniejszy z jakim miałem do czynienia, ale z pewnością wystarczy by zdenerwować pasażerów gdy grasz w gry w autobusie.
Czystość dźwięku jest akuratna do ceny telefonu. Dźwięk nie jest tak czysty i przyjemny jak w smartfonach Meizu, niemniej jednak jest całkiem przyzwoita
Testowałem N003 z drewnianymi słuchawkami JiaYu (które są bardzo dobre) i wydajność była bardzo dobra. Słuchawki JiaYu grają dobrze z każdego urządzenia, więc nie mogę się wypowiedzieć czy wzmacniacz Yamahy cokolwiek poprawia.
Podsumowanie – Najbardziej naszpikowany funkcjami i dopracowany telefon z MTK na tą chwilę!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-cL07QQN91o[/youtube]
N003 jest naszpikowany funkcjami. OTG,MHL, wyświetlacz Full HD, czterordzeniowy procesor, 13mpx tylni aparat i wiele więcej...
Neo zrobiło coś więcej niż tylko włożenie tego wszystkiego do telefonu i zaczęcie sprzedaży. Zespół Neo poświęcił czas na stworzenie jednego z najbardziej wydajnych i przyjaznych użytkownikowi smartfonów tego roku.
Testowałem N003 ponad tydzień, i używałem go jako swojego głównego telefonu. Problemem z jakim się spotkałem był wolny GPS, który został jednak naprawiony przez zainstalowanie poprawki. Jeden raz telefon wyłączył się bez powodu, jednak nigdy więcej się to nie zdarzyło. Jeżeli chodzi o chińskie smartfony, to uważam że N003 na tą chwile jest najlepszym wyborem, zwłaszcza jeśli chodzi o wersję z 2GB RAM-u.
Telefon został wypuszczony na rynek bardzo późno, więc czy wciąż jest wart zakupu? Według wtajemniczonych, 8-rdzeniowe smartfony mogą być w sprzedaży już w styczniu. Czy powinniśmy więc pominąć N003 i kupić jeden z nich? Uważam że nie. Pierwsze czterordzeniowce były naszpikowane błędami. Na telefony bez większych uniedogodnień trzeba było czekać dosyć długo. Prawdopodobnie sytuacja powtórzy się z 8-rdzeniowymi smartfonami.
N003 może być jednym z najpóźniej wypuszczonych telefonów w roku 2012, ale daje również najwięcej radości. Jeśli wybierzesz wersję z 2GB RAM-u, będziesz miał kompletne urządzenie ze wszystkimi funkcjami jakich mógłbyś potrzebować, nawet, gdy nastąpi premiera smartfonów z 8 rdzeniami.
Odpowiedź na pytanie „Czy było warto czekać?” brzmi: z całą pewnością tak.