Jestem w podobnej sytuacji - zalezy mi na dual sim full active. Swego czasu mocno zainteresowany byłem tym tematem (jakieś pół roku temu, moze rok nawet) i rzeczywiście okazało się że żaden smartfon na tamta chwile nie mial dual sim full active.
Sytuacja zmieniła się gdy wyszedł ZTE U960. Niestety jest na starym Androidzie 2.3.5. Jest to właściwie jedyny smartfon jaki udało mi się potwierdzić że ma podwójne radio pozwalające utrzymać obie karty online niezależnie czy trwa rozmowa czy nie.
Później pojawił się jeszcze HTC T528w, natomiast nie mam pewności czy rzeczywiście jest full active.
Następne modele smartofonów jakie się pokazywały z opisami dual sim full active (lub skrót: DSFA):
Samsung N7102
CoolPAD 7728
Jiayu G4
Niestety mam tu coraz większe wątpliwości czy rzeczywiście mają full active, gdyż ostatnio np. samsung stwierdza że ma dwie karty aktywne cały czas ponieważ... telefon sam ustawia przekierowanie na druga karte w przypadku zajętości/nieosiągalności tej pierwszej.
Jest to ominięcie klasycznego problemu, dodatkowo podnoszące koszty użytkowania (za przkierowane połączenia płacimy). Poza tym niektórzy operatory w ofertach "na karte" nie pozwalają uruchamiać takich "bajerów" jak przekierowanie połączenia bądź usługa call waiting (również wymagana by to wszystko działało).
Problemem również może być próba odebrania połączenia gdy nie mamy środków na karcie i przekierowanie połączenia zostanie odrzucone. Nie wspomnę tu już np. o użytkowaniu takiej opcji w roamingu podczas pobytu za granicą....