Różnica między Xiaomi Redmi a resztą jest z mojego punktu widzenia taka, że jak kupuję Xiaomi Redmi, to wiem, że wszystko tam będzie działać i podziała to przynajmniej rok, czy dwa. W przypadku innych urządzeń chińskich marek, jakie miałem (wszystkie, to taniocha):
- Blackview A8 - soft z jakimś syfem - działał dobrze na porcie AndroidOne - ostatnio zamówiłem głośnik bo się zepsuł - czas działania głośnika, to ~18 miesięcy. I tak uważam ten telefon za niezły.
- Leagoo Z5 - z grubsza wszystko działa dobrze, ale aparat jest tak beznadziejny, że mogłoby go nie być. Bądź, co bądź, ale nawet najtańsze Redmi zapewniają minimum jakości. Aha, no i syf w sofcie.
- Homtom HT17 - po upgradzie softu - gubi IMEI, generalnie połowa funkcjonalności nie działa, mimo SoCa MT6737, który nie jest najgorszy, jego score w Antutu, to ~20K (mniej niż MT6580). Generalnie dramat
- TCL P561u - aparat bardzo słaby, dotyk - średni. Poza tym działa
Żaden z Redmi, z jakim miałem do czynienia nie miał takich przebojów, a Redmi 2 Pro, który zabrała mi żona działa już prawie dwa lata, a był kupiony używany. Z innymi markami jest loteria.
Pamiętaj, marx, że jakość produkcji, to nie świetne podzespoły, soft, czy świetny wygląd. To też nie jest hiper telefon raz na dwa lata. Jakość produkcji, to jest powtarzalność. W przypadku innych chińskich marek, niż te uznane, powtarzalność produkcji zarówno w obrębie jednego modelu, jaki i całej gamy modeli jest mierna. Xiaomi możesz brać w ciemno i wiesz, że minimum funkcjonalności osiągniesz zawsze, a w przypadku innych... no cóż - loteria, albo wnikliwe czytanie recenzji.
Cubot, to akurat niezbyt dobry przykład, bo to jest jedna z marek, która się bardzo stara. Zwróć uwagę, na to, że produkty Cubota nie są tak bardzo 'na czasie', jak Doogee, Leagoo, czy Elephone (nie ma Mixów, klonów S8, czy Iphone). Cubot, to marka, która idzie swoją, dawno wytyczoną droga, a nie bezmyślnie małpuje. Podobnie jest z Blackview i Oukitelem, który przeczesuje nowe możliwości upakowania baterii. Widać, że tam zarząd wytyczył misję firmy. Osobiście, poza Redmi, Cubota chętnie bym kupił. Mam szacunek do marki.