Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez jackjackb » 21 sie 2017, o 10:50
Dziekuje wszystkim za pomoc. Po dostaniu dokumentów xiaomi wyszło z aresztu i wraz z vatem poczta Polska powoli sie do mnie zbliza
-
jackjackb
-
- Telefon:: xiaomi
- ROM: 3
przez 92christof » 22 sie 2017, o 20:31
To teraz moja przygoda z UP Przemyśl.
Okazało się, że nie musiałem wysyłać żadnych deklaracji dodatkowych i instrukcji. Zamawiałem telefon w wersji GLOBAL VERSION. Po dowiedzeniu się, że Przemyśl robi teraz takie problemy popatrzyłem na opinie w których były zdjęcia i okazało się, że telefon ma znak CE na opakowaniu i telefonie.
Telefon został zatrzymany 1 sierpnia przez Przemyśl, a 4 dostałem list z nr magazynowym. Od razu wysłałem dokumenty na maila.
Próbowałem się dodzwonić, ale nie udało mi się ani razu. Wysłałem jeszcze raz dokumenty z takim samym mailem jak za pierwszym razem 17 sierpnia.
Dzisiaj (22 sierpień) przesyłka została zwolniona i jest już w Rudnej Małej, więc jutro będę już mieć telefon.
Niestety wygląda na to, że trzeba mieć dużą cierpliwość zamawiając telefon w nasze strony :(
-
92christof
-
- Telefon:: Xiaomi
przez leon84 » 22 sie 2017, o 21:02
Dajcie numer bezpośredni do tych celników mój już wisi od 17.07 i nic. Dzieki
-
leon84
-
- Telefon:: htc
przez marcelus » 22 sie 2017, o 21:04
Dziś udało mi się dodzwonić do pana celnika w Przemyślu. Powiedział że telefon wrócił wczoraj z UKE i jutro będą mieć ekspertyzę, ale "na pewno nie przejdzie" bo nie ma znaczka CE. Deklarację zgodności im przedstawiłem - ale to wg nich za mało.
Dziś żałuję niedopatrzenia. Wziąłem Global ROM a dopiero potem dowiedziałem się że to podpucha a trzeba Global Version. Równie dobrze Global Version mogła być podpuchą.. a właściwe np. International Version czy Global Modul itp udziwnienia marketingowe
-
marcelus
-
- Telefon:: Samsung
przez clorox » 22 sie 2017, o 21:56
Tyle czasu trwa ta szopka z CE i dalej ludzie pchają fony przez Przemyśl... A potem jak przyjdą papiery zaczyna się szukanie po necie i *BAM*, wątek na forum założony na początku roku. Jak obuchem w łeb - musi boleć.

PS: Morał z tego taki, że zanim coś zamówisz sprawdź w necie jak twój WER i UC działa.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
-

clorox
- VIP
-
- Pochwały: 96
- Telefon:: Cool 1
- ROM: leree
przez Puchaty86 » 23 sie 2017, o 09:08
No dobsz... A jakie są szanse, że telefon zostanie zartrzymany w innym UC niż Przemyśl i Poznań.
Zamówiłem sobie telefon:
https://pl.aliexpress.com/item/Global-V ... 0.0.0mvFlaz przesyłką z DHL. Dostałem od aliexpress informację, że mam 95% szans na to, że będę musiał zapłacić VAT. Na ile to prawda, a na ile standardowy tekst?
-
Puchaty86
-
- Telefon:: Sony
przez 92christof » 23 sie 2017, o 09:18
Jak masz dostawę DHL to praktycznie zawsze płaci się VAT. Oni odprawiają paczki w swoich agencjach celnych (taki prywatny urząd celny), więc na pewno ominiesz UC Przemyśl itp.
-
92christof
-
- Telefon:: Xiaomi
przez Puchaty86 » 23 sie 2017, o 09:28
Rozumiem, ale dostanę jakieś info o konieczności opłaty? Jak to dalej jest?
Dodam jeszcze, że sprzedawca napisał mi, że oni z reguły deklarują najniższą możliwą wartość przesyłki aby uniknąć dod. opłat. Jak wiec jest? Jeżeli DHL w moim imieniu zadba o certyfikaty i inne dokumenty to przecież paczka w ogóle nie powinna być otwierana a w związku z tym skąd VAT?
-
Puchaty86
-
przez tpawel » 23 sie 2017, o 10:18
Stąd że wprowadzając towar spoza UE powinieneś odprowadzić vat od niego .
DHL już od jakiegoś czasu, tak jak poczta prosi o dosłanie dokumentów dotyczących transakcji.
Fakt że odprawa przedłuża dostawę o dzień a nie o tydzień jak pocztowa.
-
tpawel
- VIP
-
- Pochwały: 116
- Telefon:: POCO F2 PRO
- ROM: Global
przez Puchaty86 » 23 sie 2017, o 10:34
Dlaczego więc sklep deklaruje niższą cenę towaru? Co z certyfikatami? Czy będę musiał je dostarczyć do DHL czy załatwi to sprzedawca? Jakich dokumentów jeszcze będzie potrzebował DHL oprócz CE, dok. potwierdzających opłatę i kupno towaru?
-
Puchaty86
-
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI