Cashback

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Cashback

Postprzez marek29111972 » 9 mar 2017, o 00:22

Też to mam. Dotyczy zakupów na Aliexpress. Zadałem im pytanie, dlaczego część kwoty jest przekreślona i czy to oznacza, że pobierają prowizję o której nie wspominają w regulaminie. Otrzymałem taką odpowiedź:Obrazek
Tylko, że np. w Givingassistant 6% cashback za zakupy w Aliexpress w rzeczywistości też wynosi 6%, a w Cashgoback.pl np. w ciągu 48 godzin po zarejestrowaniu cashback za zakupy w Aliexpress wynosi niby 12,5% , a w rzeczywistości 10%. Coś tu według mnie nie gra albo ja coś źle liczę. Zobaczymy jak będzie z wypłatą.
marek29111972

Telefon:: LG

Postprzez cashgoback_pl » 9 mar 2017, o 02:05

lipszczak napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Kwota przekreślona to kwota bez bonusu. Liczy się ta nieprzekreślona wartość. Widzę, że wprowadza to sporo zamieszania zatem wkrótce to pole przekreślone zniknie :)

Cieszymy się, że transakcja robiona przez apkę zarejestrowała się bez problemu. Teraz wystarczy cierpliwie czekać na akceptację
cashgoback_pl

Postprzez cashgoback_pl » 9 mar 2017, o 02:07

marek29111972 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Z prowizją wszystko się zgadza.
Cashback liczony jest od wartości netto (bez podatku vat). Łatwo sobie ją obliczyć dzieląc całą kwotę przez 1,23 :)
cashgoback_pl

Postprzez bergmen » 9 mar 2017, o 04:07

A to ciekawa sprawa z podatkiem VAT na aliexpress... Od kiedy Chińczycy muszą płacić VAT? :D
Cała kwota wydana na zakupy w aliexpress to kwota NETTO i zwrot musi być liczony od całej kwoty. Inaczej po prostu jest to kradzież.
Oczywiście liczę że to jest po prostu pomyłka a nie świadome działanie...
bergmen
AKTYWNY

Pochwały: 28
Telefon:: mi5S 4/128
ROM: gLOBAL DEV

Postprzez lipszczak » 9 mar 2017, o 08:09

dokładnie przecież Vat to ja mogę jeszcze zapłacić. Kwota którą zapłaciłem była kwotą NETTO. Też czuję się lekko oszukany, bo go jest coś czego się nie spodziewałem. Oczywiście 12.5% cashbacku skusił mnie na skorzystanie z ich serwisu. Ale jeżeli procent zwrotu wróci do wartości 6.5% a z tego mi jeszcze 23% zabiorą to już jest lipa. Trochę sobie cashgoback strzela w stopę i to na samym początku.

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
lipszczak

Pochwały: 10
Telefon:: Samsung Galaxy Mini

Postprzez lipszczak » 9 mar 2017, o 08:14

cashgoback_pl napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Kwota przekreślona to kwota bez bonusu. Liczy się ta nieprzekreślona wartość. Widzę, że wprowadza to sporo zamieszania zatem wkrótce to pole przekreślone zniknie :)

Cieszymy się, że transakcja robiona przez apkę zarejestrowała się bez problemu. Teraz wystarczy cierpliwie czekać na akceptację

jakiego bonusu? 12.5% z 854 to jest 106.7. A 6.5% z tej samej kwoty to 55zł, o innych bonusach niż 2x cashback na start nie było mowy.

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
lipszczak

Postprzez swiezak82 » 9 mar 2017, o 08:27

No trochę blado to wygląda
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Postprzez marek29111972 » 9 mar 2017, o 09:30

Wyjaśnienie ze strony Cashgoback.pl jest nie do przyjęcia, według mnie wszystkie zwroty powinny być przeliczone jeszcze raz i naliczone tak jak powinno być 6,5%, czy 12,5% itd. Od wydanych 200 dolarów cashback 6,5% powinien wynieść 13 dolarów. Nie ma innej możliwości. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Coś tu pachnie cwaniactwem. Dlatego każdy kto już ma możliwość wypłaty pieniędzy powinien się z tym wstrzymać i czekać na ponowne przeliczenie (nie jakieś tam usunięcie skreślonych kwot).
marek29111972

Postprzez blue_voyager » 9 mar 2017, o 09:43

Źle to rozumiecie. Wg mojej wiedzy bez VATu nie oznacza, że cashback jest naliczany od wartości towaru pomniejszonej o VAT, tylko o to że kwota casbacku jest pomniejszona o VAT, który musi byc od niej naliczony i odprowadzony.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez bergmen » 9 mar 2017, o 09:49

W takim razie proponuję inny cashback który nie zabiera 23% kwoty zwrotu. Np. Planetplus.

Tak w ogóle to cashback nie podlega VAT.
bergmen
AKTYWNY

Pochwały: 28
Telefon:: mi5S 4/128
ROM: gLOBAL DEV

Postprzez lipszczak » 9 mar 2017, o 10:14

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeżeli tak jest, to powinno to być jasno zaznaczone w regulaminie, że potrąca się 23% VATu. Poza tym gdzie mogę sprawdzić że na taką usługę stawka VAT wynosi 23%?
PS
Ja nie mam problemu z kwotą, bo i tak uważam że 10% cashbacku to akurat w tym momencie dobra oferta. Bardziej jestem rozczarowany brakiem takiej informacji. Bo gdy porównamy to do ofert innych portali typu GA czy PlanetPlus, to tam nie ma pobierania 23%. Ciekawe czy w takim razie PlanetPlus łamie prawo, czy sam ze swojej kieszeni pokrywa podatek... I tak na koniec podejście Cashgoback, że przestaną pokazywać skreśloną kwotę wcale nie jest dobre. Ktoś kto umie liczyć zauważy że zwrot nie będzie równy 6.5% czy 12.5% i też będzie miał zastrzeżenia. Lepiej zrobić prostą tabelkę: kwota zakupy -> kwota zwrotu -> VAT -> kwota do wypłaty = kwota zwrotu - VAT. I po problemie, każdy będzie wiedział, że Cashgoback potrąca podatek.
lipszczak

Postprzez cashgoback_pl » 9 mar 2017, o 12:21

lipszczak napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeżeli tak jest, to powinno to być jasno zaznaczone w regulaminie, że potrąca się 23% VATu. Poza tym gdzie mogę sprawdzić że na taką usługę stawka VAT wynosi 23%?
PS
Ja nie mam problemu z kwotą, bo i tak uważam że 10% cashbacku to akurat w tym momencie dobra oferta. Bardziej jestem rozczarowany brakiem takiej informacji. Bo gdy porównamy to do ofert innych portali typu GA czy PlanetPlus, to tam nie ma pobierania 23%. Ciekawe czy w takim razie PlanetPlus łamie prawo, czy sam ze swojej kieszeni pokrywa podatek... I tak na koniec podejście Cashgoback, że przestaną pokazywać skreśloną kwotę wcale nie jest dobre. Ktoś kto umie liczyć zauważy że zwrot nie będzie równy 6.5% czy 12.5% i też będzie miał zastrzeżenia. Lepiej zrobić prostą tabelkę: kwota zakupy -> kwota zwrotu -> VAT -> kwota do wypłaty = kwota zwrotu - VAT. I po problemie, każdy będzie wiedział, że Cashgoback potrąca podatek.

Obrazek
Ostatnio edytowano 9 mar 2017, o 14:05 przez cashgoback_pl, łącznie edytowano 1 raz
cashgoback_pl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI