ZTE nubia z7 Max

Dyskusja o telefonach ZTE, opinie, zakup, jakość,

Re: ZTE nubia z7 Max

Postprzez wilkw » 5 lut 2017, o 13:21

Pytanie do użytkowników rom-u Mokee. Zainstalowałem NubiaCamera 6.0 i po przełączeniu na aparat przedni aplikacja się wyłącza. Może ktoś to przetestować?
Jiayu g4c - Honor 3c - Nubia Z7 max - Sharp Z3 - Sharp Aquos S2 - aktualnie SHARP AQUOS S3
wilkw
AKTYWNY

Pochwały: 11
Telefon:: Sharp Aquos S3
ROM: 8.0

Postprzez Paulaaa » 5 lut 2017, o 13:42

Panowie, ratunku!

Pytanie może będzie głupie i banalne dla was, ale jako kobieta, jestem zupełnie ciemna w tym temacie.

Chciałabym wgrać ,,Mokee,, bo oprogramowanie z którym dostałam telefon strasznie mnie irytuje.

Dostałam takie info jak to zrobić:
Łącznie będą potrzebne 3 pliki i karta pamięci, jeden plik uruchamiamy na komputerze a pozostałe dwa kopiujemy na kartę pamięci

1. https://www.mediafire.com/download/bvdrkiw9wbgp4jv
2. http://download.mokeedev.com/?device=nx505j (pobieramy pierwszy plik z listy, czyli ostatnie wydanie z 30 stycznia)
3. http://www.needrom.com/wp-content/uploa ... 160123.zip
Pliki 2 i 3 wrzucić na kartę pamięci i włożyć kartę do telefonu
Przed przystąpieniem do wgrywania romu, trzeba wejść w telefonie w ustawienia - informacje o telefonie i kilkakrotnie kliknąć na "numer kompilacji" wtedy pojawi się nam w ustawieniach dodatkowe menu - opcje programistyczne i w nim trzeba uaktywnić - debugowanie usb.
Uruchamiamy plik nr 1 na komputerze , wyskoczy takie niebieskie okno, wybieramy cyfrę 1 i enter, zainstalują się sterowniki USB (wyskoczy powiadomienie na telefonie czy połączyć z komputerem, można zaznaczyć od razu aby więcej o to nie pytał). Podłączamy kablem włączony telefon do komputera, wybieramy 5 i enter. Na telefonie powinno uruchomić się TWRP. Wybieramy WYCZYŚĆ, później ZAAWANSOW. CZYSZCZENIE i zaznaczamy cztery pierwsze pozycje i przeciągamy niebieski pasek w prawo. Następnie trzeba dać wstecz i wrócić do menu głównego i kliknąć INSTALUJ, wskazać kartę pamięci na której są te pliki. Najpierw instalujemy plik nr 2 czyli rom. Później znowu wracamy do menu głównego i dajemy INSTALUJ plik nr 3 czyli sklep play itp. Ważne żeby zainstalować plik 2 i 3 zaraz po sobie, i nie uruchamiać telefonu po instalacji pliku 2. Dopiero gdy zainstalujemy plik 3, wracamy do menu głównego i wybieramy restart. Telefon się uruchomi, skończy konfigurację i to wszystko.

Mam dwa pytanie, czy cała procedura jest poprawna oraz czy muszę zrobić ,,Root<,, wcześniej??
Paulaaa

Telefon:: Zte z7 max

Postprzez tomek0768 » 5 lut 2017, o 14:27

W dużym skrócie to powinnaś zrobić tak:
1.Backup partycji EFS za pomocą narzędzia Nubia emergency tool (wcześniej otworzyć factory port w telefonie i ewentualnie zainstalować sterowniki na komputerze). Bez tego backupu odradzam zabawy ze zmianą romów itp.
2. Zainstalować w telefonie TWRP recovery, najlepiej z poziomu komputera narzędziem Nubia all in one tool (czy jakoś tak).
3. Instalacja romu i ew. innych plików .zip (gapps itp.) z poziomu recovery w telefonie czyli z TWRP.
Do każdego z w/w punktów znajdziesz poradnik. Jak będziesz miała kłopoty ze znalezieniem czegokolwiek to pisz tu w tym temacie, napewno ktoś wrzuci linka. Ja wszelkie info brałem z 4pda.ru, niestety po rosyjsku ale za to wszystko w 1 miejscu.
http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=603266

Narzędzia są na Needrom, nawet krótkie instrukcje

http://www.needrom.com/download/z7-max- ... ol-v1-1-0/

www.needrom.com/download/nubian-emergency-tool-v1-0-6/
tomek0768

Pochwały: 10
Telefon:: Axon 7

Postprzez top840 » 5 lut 2017, o 18:25

Witam wszystkich,

ma problem z moją Nubią. Przyszła do mnie w piątek i od razu zmieniłem system. Zacząłem od RR bazowany na CM13. Wszystko skonfigurowane elegancko, dzwonie do kolegi, mówi, że mnie dziwnie słychać jakiś głos zniekształcony czy coś. Dzwonię do następnego i mówi to samo, na dodatek rozłączyło mnie ale myślę, pewnie sobie coś nacisnąłem. Kilka godzin później telefon do mnie i po kilku sekundach mnie rozłączyło, oddzwaniam myślę, że już ok rozmawiam 2 minuty i koniec połączenia, dodatkowo ten problem z głosem ciągle występuje. Dzisiaj zacząłem mieszać już ROMami, Mokee, CM12.1, RR na Nugacie i ten zaje*any prblem z głosem jest cały czas :/. Myślałem, że może to wina mikrofonu ale włączyłem rejestrator dźwięku i nagrywa elegancko. Zmieniłem LeTV x600 bo już miałem dość problemów z WiFi a tu taki zonk. Miał ktoś może takie problemy??? Pomóżcie proszę, bo niewiele brakuje żebym pier... tym telefonem o ścianę :D.

Pozdrówka
top840

Telefon:: HTC HD2
ROM: MIUI

Postprzez Ironclad » 5 lut 2017, o 18:51

Ja mam wgrany RR 5.8.1 i nic takiego nie występuje. Dzisiaj dzwoniłem i po obu stronach słychać bardzo dobrze.
Ironclad
AKTYWNY

Pochwały: 18
Telefon:: OnePlus
ROM: OxygenOS

Postprzez tomek0768 » 5 lut 2017, o 20:18

Coś mi się zdaje że to hardware. Może wgraj stock'a czystego jeszcze na próbę.

Tapatalk Nubia Z7max
tomek0768

Pochwały: 10
Telefon:: Axon 7

Postprzez top840 » 5 lut 2017, o 23:08

Kurcze siedziałem teraz chwile na Mokee i nie zerwało połączenia ani razu, głos w trakcie rozmowy też podobno lepiej. Jak nagrywam się rejestratorem dźwięku to odsłuch też jest OK. Jutro spróbuje załadować stocka i zobaczę. A może sflashowanie jakiegoś innego modemu by pomogło, ogarnia ktoś jak takie coś wykonać???
top840

Postprzez top840 » 6 lut 2017, o 13:32

Witam, częściowo znalazłem rozwiązanie dla problemów. W czasie rozmowy gdy czujnik zbliżeniowy wyłączy ekran, wystarczy dotknąć 2 razy w byle jakim miejscu i automatycznie kończy połączenie. Najprawdopodobniej właśnie dlatego mnie rozłączało, przypadkowe dotknięcie policzkiem, uchem ekranu. Co do echa w telefonie i dziwnego głosu to bardzo możliwe, że wina leży po stronie zasięgu sieci. Spróbuję wrzucić jakąś inną kartę i zobaczymy jak będzie wyglądała sytuacja.

P.S.
Odpisuję sobie sam do siebie w tym temacie, bo możliwe, że kiedyś się komuś te informacje przydadzą.

Pozdrawiam ;)
top840

Postprzez Ironclad » 6 lut 2017, o 13:44

top840 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie szkodzi, każda informacja jest cenna. Ja nie mam z Z7 Max takich problemów, za w sumie rozsądne pieniądze dla przeciętnego zjadacza chleba, mam porządny smartfon z dobrą specyfikacją, czego chcieć więcej ;-)
Ironclad
AKTYWNY

Pochwały: 18
Telefon:: OnePlus
ROM: OxygenOS

Postprzez zjac » 6 lut 2017, o 17:01

Karlos83 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Witam

Jak ogarnąłeś to: Ad 1. Oczywiście tak zrobiłem. Wibracja przy dotknieciu menu itd się wyłączyła ale mi chodzi o wibrowanie telefonu jak pojawia się klawiatura i zaczynasz coś pisać.

Bo mam tak samo jak Ty miałeś i nie ogarniam.
zjac

Pochwały: 6
Telefon:: Cubot

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusja o telefonach ZTE