ZTE nubia z7 Max

Dyskusja o telefonach ZTE, opinie, zakup, jakość,

Re: ZTE nubia z7 Max

Postprzez zawel » 14 paź 2016, o 22:11

Ponieważ tak się całkiem przypadkowo składa że mam drugą nubię :mrgreen: to pobawiłem się nią trochę. Więc tak: ten ROM, który przychodzi z banggood to jest jakaś inna seria romów niż te które mają chińskie: nasz się nazywa NX505J_ENCommon_V2.02 a tamte NX505J_CNCommon_V3.86. Ten najnowszy chiński wygląda na trochę nowszy od naszego, można go bez problemu zainstalować ale, pomimo że nazywa się multilanguage, to nie ma tam polskiego i gappsów (można dograć sobie ręcznie). Wszystko w nim działa, w sensie LTE, bluetooth ale jest sporo chińszczyzny (niektóre rzeczy są po chińsku nawet jak się wybierze angielski np. wprowadzanie PINu do karty SIM).

Z innych romów to popróbowałem różnych CM:
  • CM12.1 wygląda nieźle, wszystko w nim działa ale jakiejś przewagi nad stockowym nie widzę;
  • CM13 też wygląda jakby był ok ale przynajmniej u mnie są problemy z bluetoothem - dostaje czkawki w samochodzie, ten sam problem z ResurrectionRemix, który jest chyba na nim oparty
  • CM14 natomiast jest na razie alphą, mnóstwo rzeczy nie działa ale wygląda (dla mnie) całkiem perspektywicznie bo bluetooth bez problemów odtwarzał, LTE złapało, do naprawienia są głównie rzeczy związane z wyglądem.
W żadnym z nich nie działają bajery zte typu gesty na brzegach ekranu i smart cover ale działa wybudzanie podwójnym tapnięciem.
zawel
VIP

Pochwały: 70
Telefon:: Mi 9 Lite
ROM: xiaomi.eu

Postprzez Flyagaric » 21 paź 2016, o 20:55

Dzisiaj niby ostatni dzień promocji, a telefon kusił mnie ceną jak cholera jasna. Jak oglądałem, to żona przez ramie zajrzała i od razu "Co to za ładny telefon?". Wytłumaczyłem, że duży, pokazałem moje Gionee i mówię, że będzie tak samo wielki, a ona, że przecież nie nosi fonów w kieszeni i jej to pasuje. Nie muszę mówić, że go wziąłem od razu.
Teraz wypadałoby dobrać akcesoria. Banggood ma bardzo ładną obudowę: http://www.banggood.com/Ultra-thin-Hipp ... mds=search
ale coś na stronie nie działa i kupić nie można, bo wybieranie kolorów nie działa. Żona chce niebieską, a ta nawet ładna.
Pytanie 1. EDIT: dopiero zauważyłem, że to niby ładna to tylko ramka, brak pokrycia na tył, co byście więc polecili podobnego - ramka w kolorze i jeszcze jakaś warstwa gumy na tył?

Pytanie 2. Jakie szkło polecacie na nią?

Pytanie 3. Czy jeśli na języku PL nam nie zależy, to ten ROM z BG jest wystarczająco użyteczny, czy też szukać czegoś innego? Raczej chce zostać przy firmowej nakładce.
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP

Pochwały: 167
Telefon:: Haier
ROM: Bassrockers

Postprzez zawel » 22 paź 2016, o 15:04

1. Ten tył nie jest śliski i można go używać bez niczego. Ja czekam na obudowę z Chin ale jeszcze nie doszła więc nic nie umiem powiedzieć.
2. Kolega blue_voyager się ogłasza w bazarze i ma szkła do Z7 max na alledrogo.
3. Polski jest całkiem niezły i generalnie ten rom z BG jest fajny, można zostać (w każdym razie ja zostałem a to się raczej nie zdarzało z moimi poprzednimi telefonami :-D).

A z tym ostatnim dniem promocji to bym się nie przejmował, dopóki się nie skończą to będą promocje, ona się już kończyła ze 3 razy :-D.
zawel
VIP

Pochwały: 70
Telefon:: Mi 9 Lite
ROM: xiaomi.eu

Postprzez Flyagaric » 22 paź 2016, o 22:11

Dzięki.
Chciałem jakąś obudowę ze względów ochronnych bardziej - miałem nadzieję na coś jak Ipaky, ale widzę, że nie ma szans.
O szkło faktycznie wezmę od niego - sprawdzony dostawca.
Softu sobie nigdy sklepowego nie zostawiam, ale to dla żony, a ona tak eksponuje swoją prywatność, że tu niczego bym nie zmienił ... więc i nie będę kombinował, bo NubiaUI bardzo fajnie wygląda.
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP

Postprzez tomikitwo » 22 paź 2016, o 22:17

Soft sklepowy na tej Nubii od Banggood jest czysty i nie ma żadnych śmieci. Etui polecam klasyczne - https://goo.gl/Gv73Uf
tomikitwo
AKTYWNY

Pochwały: 29
Telefon:: 3310

Postprzez Flyagaric » 22 paź 2016, o 22:23

Dziękuję koledze.
W sumie, to pewnie na takim się skończy, choć może niekoniecznie sztywne.

zawel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

W BG już wyszły promocyjne - cena teraz to 140$. Gearbest miał jeszcze koło 110$, pewnie kilka im zostało. Ja bardzo lubię BG, więc wolę raczej u nich.
Flyagaric
VIP

Postprzez gotenks-china » 25 paź 2016, o 21:12

Ale się zawiodłem ...

Od ponad dwóch lat mam styczność z Nubią Z5S, używaną przez jednego z domowników. W zasadzie, pod każdym względem, z wyjątkiem braku dwóch slotów sim, uważam ten telefon za najlepszy, jaki miałem w ręku i używałem. Nawet iPhone 4, który był poprzednikiem tej Nubii, nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak ta Nubia Z5S.

Gdy więc zobaczyłem na Banggood Nubię Z7 Max, bez namysłu ją kupiłem. Zakładałem, że nie będzie gorsza niż poprzedni model.
Dzisiaj przyszła paczka. I napiszę krótko ... ale zawód !

Tandetne wykonanie, tylna pokrywa odpina się sama jak się telefon silniej ściśnie, jest miękka jak coccolino (praktycznie identyczna jak w Huawei G700 sprzed prawie 4 lat), ekran chociaż jasny, nie ma żadnego porównania do tego z Nubii Z5S, dotyk chodzi prawie tak źle jak w Umi Rome, telefon ma ciągłe lagi (chociaż absolutnie nic jeszcze nie zainstalowałem po pierwszym moim uruchomieniu !), a NubiaUI nawet nie umywa się do tej z Z5S - niby bardziej nowoczesna (material), a wygląda jak CoolpadUI sprzed ponad dwóch lat.

Jeśli to miał być flagowiec firmy, to ZTE świetnie potrafi ściemniać. Gdy paczka do mnie szła, często się zastanawiałem, jak to możliwe, żeby telefon, który podobno? miał być wiodącym?, sprzedawać za taką cenę. Teraz już wiem :(. To nie jest żaden flagowiec. To zwykły, tandetny telefon co najwyżej ze średniej półki ...
gotenks-china

Pochwały: 1

Postprzez Flyagaric » 25 paź 2016, o 21:56

Weź mnie nie strasz, bo zamówiłem lepszej połowie. Po tych wszystkich zachwytach, które czytałem, to będzie głupio. Najwyżej pójdzie na sprzedaż ...

Uwaga o cenie zupełnie nietrafiona. To jest flagowiec sprzed dwóch generacji - jest tani, bo jest bardzo przeceniony. Kiedy on był na topie, to i ceny były topowe.
Flyagaric
VIP

Postprzez tomikitwo » 25 paź 2016, o 22:03

gotenks-china napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Skasuj ten bullshit, bo chyba trochę Cię poniosło :P Nic stąd nie jest prawdą.
tomikitwo
AKTYWNY

Pochwały: 29
Telefon:: 3310

Postprzez gotenks-china » 25 paź 2016, o 22:18

Nic nie mam zamiaru kasować. Jedyna rzecz, z której się wycofuję to zdejmowanie tylnej pokrywy ściskiem telefonu. Nie udało mi się drugi raz zdjąć tylnej pokrywy ściskając telefon. Może za pierwszym razem nie docisnąłem dobrze pokrywy po włożeniu simów. Co do reszty, podtrzymuję w całej rozciągłości. Co oczywiście nie oznacza, że inni nie mogą mieć opinii diametralnie różnej od mojej. Ja mam w tej chwili telefon w ręce. I żałuję, że go kupiłem.
gotenks-china

Pochwały: 1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusja o telefonach ZTE