Dawno nikt tu nic nie pisał a i ja nic od dawna nie kupowałem ale z racji rozpoczęcia nowej pracy i pierwszej wypłaty zakupiłem sobie nową zabawkę a mianowicie
QCY T3.
Ich cena w Chinach to około 120 ~ 130 zł a na allegro można już je kupić za 144 zł (kupując z opcją smart oczywiście).
Są to słuchawki BT konkretnie w opcji TWS czyli nie są ze sobą połączone kabelkiem.
Producent deklaruje działanie na 5 godzin z moich obserwacji wynika, że troszkę mniej bo około 4,5 godziny + w powerbanku, którym ładujemy słuchaweczki jest zapas na około 4 pełne ładowania.
Jakość dźwięku oceniam na bardzo dobrą (oczywiście biorąc po uwagę cenę zakupu bo nie wątpię, że można kupić lepsze ale i droższe słuchawki). Czuć dociążony bas ale nie zalewa on innych pasm, średnica jest wyczuwalna i chyba tylko mniej wyczuwa się wysokie tony (co nie oznacza, że ich w ogóle nie ma - może nieodpowiednią muzykę słuchałem). Są to raczej zbalansowane słuchawki. Scena jest wystarczająca choć raczej z tych bliskich a i rozdzielczość słuchawek stoi na dobrym poziomie.
Zasięg działania modułu BT jest dość niewielki bo w mieszkaniu (blok starego typu z żelbetu) to półtora metra do dwóch za to w pracy na w miarę otwartej przestrzeni myślę, że spokojnie zasięg między nadajnikiem (w tym wypadku był to telefon) to 3 metry + .
Producent zastosował bardzo dobrej jakości mikrofon co owocuje bezproblemową rozmową telefoniczną.
Wady to:
Największą ich wadą jest tylko jeden typ niestandardowych końcówek i do tego pasujących tylko do małych małżowin bo z średnich (jak moje) i większych po prostu wypadną.
Można je spokojnie zastąpić innymi końcówkami ale (... i tu się zaczynają przysłowiowe schody) nie można ich z alternatywnymi końcówkami wrzucić do ładowania w powerbanku po po prostu nie ma na to miejsca. Owocuje to każdorazowym zdejmowaniem ich przed ładowaniem słuchawek.
Dodatkowym troszkę mniejszym mankamentem tych słuchawek jest to, że potrafią stracić kontakt między sobą już po oddaleniu jednej słuchawki od drugiej na około metr co owocuje dla odmiany często resetem słuchawek.
Responsywność układu dotykowego słuchawek także jest niska i szybciej sięgniemy np po telefon aby wyciszyć muzykę niż zrobimy to za ich pomocą.
Słuchawki oceniam na dobry z + (gdyby nie problem z ładowaniem słuchawek ich ocena byłaby sporo, sporo wyższa).
Pochwały przyznane za posta: 2