Zakup słuchawek w Chinach - temat ogólny

Akcesoria do telefonów, tabletów i innych chińskich gadżetów

Re: Zakup słuchawek w Chinach - temat ogólny

Postprzez mrergie » 1 paź 2016, o 15:36

Dzisiaj wszystkie normalne telefony na Androidzie mają standardowe PINy z którymi kompatybilne są typowe zestawy słuchawkowe. Nieważne czy telefon to chińczyk, europejczyk czy kenijczyk. Wręcz musiałbyś mocno szukać gdybyś chciał kupić słuchawki z przestarzałym standardem.
Problem może występować na wynalazkach typu Elephone, Ulephone i w tanich budżetowych telefonach a także na Lumiach (z informacji które posiadam, problem dotyczy tylko pierwszej generacji). Nawet nie potrafię podać współczesnego smartfona dobrej marki która stosowałaby gniazda z odwróconymi pinami.

Dokładnie to o co pytasz to standardy OMTP i CTIA a ten typowy, dzisiaj używany to OMTP.
W razie jednak gdybyś miał problem to istnieją adaptery z jednego standardu na drugi więc nawet jakbyś się wkopał to zawsze da się problem obejść.

Miej też na uwadze, że problem może dotyczyć jedynie zestawów słuchawkowych gdyż zwykłe słuchawki i tak będą działać.

Jeśli jestem w błędzie i coś się ostatnio znowu pozmieniało to proszę o aktualne informacje ;-)
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
mrergie
VIP

Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Postprzez slavo22 » 1 paź 2016, o 16:14

Możliwe że masz rację, ja pisałem o moich doświadczeniach że słuchawkami z mikrofonem sprzed ładnych kilkunastu lat (np w palm Treo 650 były zmienione piny względem Motoroli). Aktualnie nam 3 wersje xiaomi i działają z każdym telefonem który mam w domu, czyli letv X600 i x500, Jiayu G3T, ulefone paris.

Wypalcowane
slavo22
VIP

Pochwały: 70
Telefon:: ZTE Axon 7
ROM: Co chwilę inny

Postprzez Rangiz » 2 paź 2016, o 12:02

slavo22 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Spotkałem się z czymś takim, ale tylko wobec telefonów produkowanych jeszcze w Europie, mających obecnie 7-10 lat. Tych made in Finland. Współcześnie przy około 25-30 rozmaitych parach nie natrafiłem na żadne komplikacje.
Rangiz
AKTYWNY

Pochwały: 14
Telefon:: Unknown

Postprzez miszaa » 3 paź 2016, o 15:40

witam,

a możecie polecić sensowne, lekkie i trwałe nauszne słuchawki z mikrofonem?
(nie cierpię dousznych...)

pozdrawiam
miszaa

Telefon:: lg

Postprzez pete67 » 3 paź 2016, o 20:36

mrergie napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Z mojego doświadczenia :)

podpięcie do Xiaomi albo apple radyjka w aucie przez AUX przez zwykły trzy polowy kabelek powoduje ze działa tylko jeden kanał.
O ile pamiętam czyjeś wyjaśnienia dzieje się tak bo Xiaomi i Apple odwrotnie podpina mase z jednym kanałem. - jakoś tak.
ze strszym lenovo ( 4-5 lat temu) nie było tego problemu

Problem rozwiązałem w ten sposób że przesyłam sygnał kablem 4 polowym i jest już OK.
Tyle że te kable które do tej pory ( 4 pinowe) miałem to straszna lipa, nawet te za 2-4 $
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez maybach » 6 paź 2016, o 19:58

Chciałem sobie kupić słuchawki z Chin no i znalazłem Rock Zircon, jednak nie znalazłem sklepu w którym mógłbym je kupić. W pierwszej połowie tego roku były podobno za niecałe 8$, więc niech stracę, mogą być do 10$, ale tu też jest problem bo nawet do tej kwoty nic nie znalazłem a na gearbest wysprzedane :( Może ktoś wie, gdzie są takie oryginalne do 10$ jeszcze? Dzięki
maybach

Telefon:: HTC Sensation
ROM: 4.1.1

Postprzez mrergie » 6 paź 2016, o 22:29

Xiaomi nigdy nie używało pinów w starym standardzie. To radio masz w starym standardzie lub w standardzie Apple (nie wiem tylko czy oni wszędzie używali swojego standardu czy może gdzieś postawili na ten uniwersalny, przy jakichś iPodach miałoby to sens).
Lenovo używało kiedyś starego standardu, głównie w tańszych modelach, więc telefon mógł być kompatybilny z radiem które również miało zaimplementowany wtyk starego standardu.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
mrergie
VIP

Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Postprzez qsqa » 7 paź 2016, o 11:13

maybach napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

http://www.banggood.com/ROCK-Zircon-In- ... mds=search

Wprawdzie kosztują 12.5 USD ale masz pewność że są oryginalne
qsqa

Telefon:: Huawei
ROM: 64

Postprzez maybach » 7 paź 2016, o 21:32

qsqa napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

http://www.banggood.com/ROCK-Zircon-In- ... mds=search

Wprawdzie kosztują 12.5 USD ale masz pewność że są oryginalne

Dzięki, ale wolę poczekać aż się coś pojawi do 10$ z pewnego źródła ;)
maybach

Postprzez marcoos1 » 8 paź 2016, o 00:27

Ja czekam aż będą po dolarze, a najlepiej jak dopłacą do tego, że kupię
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez maybach » 8 paź 2016, o 14:01

marcoos1 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A Co jest w złego w czekaniu na "dobrą" cenę? Nie idę w skrajność tak jak Ty w swojej wypowiedzi tylko czekam na realną ofertę. Tak kupuję większość elektroniki (i nie tylko) i oszczędzam sporo kasy, ba, czasem przy odprzedaży nawet jeszcze zarabiam. Dzięki temu nawet przy niskich dochodach nie narzekam na brak kasy jak większość ludzi.
maybach

Postprzez Panczo_dragon » 13 paź 2016, o 13:00

Witam.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy te słuchawki są oryginalne ?? Może po pudełku.
Sprzedający zapewnia że kupione na GearBest i wysłał mi screena z numerem zamówienia ale wolę się upewnić bo takiego screena można pewnie znaleźć w necie.

ttps://www.olx.pl/oferta/aktualne-sluch ... hFNWR.html

Z góry dziękuję.
Panczo_dragon

Telefon:: S3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcesoria