przez kulca » 7 sty 2016, o 00:21
Mój lcd przyszedł "goły", bez taśm, i narzędzi. Do bezbolesnego odczepienia tylnej klapki użyłem przyssawki gumowej co się na szyby w samochodzie takie osłonki przeciwsłoneczne przyczepia, można jakąkolwiek przyssawkę. Do rozkręcenia potrzebny mały śrubokręt krzyżakowy. Do czyszczenia dobra pęseta, do usuwania resztek kleju użyłem izopropanolu, można benzyną ekstrakcyjną. Jako że nie miałem odrazu tej specjalnej czarnej taśmy dwustronnej zrobiłem na zwykła białą z marketu. Tą czarną zakupiłem, ale jeszcze nie zebrałem się na ponowną operację przełożenia. Sama robota dokładnie jak na filmiku na youtube, z tym filmem każdy o minimalnych zdolnościach manualnych to zrobi.
Co do jakości o obrazie pisałem, dla mnie identyczny, wymiar idealnie pasuje, nic nie odstaje.
Przy wymianie, jak będziecie przyklejali taśmę dwustronną zwróćcie uwagę na diodę powiadomień, ja wkoło większą średnicą obkroiłem taśmę, i teraz jest taka lekka poświata jak dioda świeci. Jak będę wymieniał taśmę na czarną zrobię to już poprawnie, trzeba zrobić tylko mały otworek. I dół, również nie przykładałem uwagi, taśmę obcinałem paskami, i teraz jak się włączy podświetlanie funkcyjnych klawiszy to światło "przebija" na dole wyświetlacza, do poprawy przy czarnej taśmie, trzeba po prostu odrazu dokładnie obkleić.
ps. pisałem do kogoś z forum o możliwość zakupu u niego lcd, bo oferował wymianę. Napisał, że zamawia lcd mając telefon, bo musi znać numer seryjny. Akurat zajmowałem się przez 10 lat serwisem gsm, bzdura. Bez obrazy do tej osoby, nie będę podawał personaliów. Żaden numer seryjny lcd nigdy nie był potrzebnych przy ich wymianie, i nie znam telefonów które tak mają. Na plus koszt samej robocizny podany przez tą osobą jest na tyle niski, że jak ktoś jednak boi się podjąć samodzielnej wymiany to spokojnie może zlecić.