przez omi » 11 lut 2017, o 12:11
Szczerze mówiąc to tak dokładnie nie testowałem go, bo ani czasu na to, ani jakieś specjalnej wiedzy nie mam i pewnie zależy to od wiele czynników.
Na programach typu gps test redmi 4 Pro z marszu wypada dużo lepiej i zbliża się do poniekąd sławnego niegdyś z dobrego gps LeTV X500.
Szybki fix, dokładna lokalizacja i dużo satelit. W redmi Note 4 było już znacznie słabiej, a w mieszkaniu to już totalna klapa.
Natomiast nieco inaczej może to przedstawiać się użytkowo i warto też sprawdzić więcej parametrów.
Przykładowo mi5 uważany za fon z nie najlepszym gps fixa łapał mi wolniej, wykrywał mniej satelit i dokładność lokalizację miał gorszą niż redmi 4 pro, ale w miejscach gdzie zasięg był słabszy to spisywał się lepiej niż redmi 4 pro, natomiast przy dobrym zasięgu poza wykrywaniem mniejszej ilości satelit to w fix-ie czy dokładności lokalizacji też wiele nie odstawał (tu przypuszczam, że nawigacja i tak korzysta z tych najsilniejszych sygnałów).
Dodam tylko, że w/w fony Xiaomi używalem na globalu i identycznych kartach z plusa. Do mi5 jest też jakiś fix przy sofcie eu, zaś na globalu też spisywał się lepiej niż RN4.
Nie stwierdziłem też różnic w działaniu gps na tzw. syf miui.
Poza tym jako amatorska nawigacja wszystkie powinny być użyteczne i nawet z redmi 3 spokojnie dojechałem gdzie chciałem.
A tak przy okazji są opisy, że w RN4X będzie sensor IMX258, możliwe jednak, że aparat nie będzie miał trybu makro co też może różnie wróżyć.
Wiele fonów nie ma tego trybu, a całkiem nieźle ostrzy i przy dobrym oświetleniu robi w miarę przyzwoite fotki z bliska - nawet modele Xiaomi uważane ogólnie za słabe do zdjęć.
Poza tym to chyba jedyna w nim niespodzianka jeśli będzie. Dziś bardziej obawiałbym się o ewentualne zmiany softów.