To było do przewidzenia, że urządzenia wyprodukowane przez firmy z kraju o tak prężnej gospodarce prędzej czy później znajdą się w czołówce producentów.
Królują to oni w rankingu Antutu zapewne przez triki w software zapewniające maksymalną możliwą wydajność w trakcie testu benchmarkowego. W codziennym użytkowaniu taki SGS7 jest znacznie wydajniejszy i responsywniejszy od np. LeMax2, który ma przecież sporo więcej cyferek w Antutu. Mam LeMax 2, kumpel ma SGS7 i niestety mój telefon jest sporo wolniejszy, ale za to Antutem mogę szpanować :P
Kiedyś szczytem ich oferty były procki do niższej półki cenowej smartfonów, a teraz celują już w średnią, ale nadal nie mają nic w ofercie dla high-endów. Poza tym MT nie ma żadnej autorskiej architektury tylko lecą na tym co wykupią od ARM. MediaTek dotychczas użył lepszych rdzeni od ARM jedynie dwa razy w swoich konstrukcjach. Pierwszy raz to były Cortex-a17 w MT6595, a drugi raz Cortex-A72 w Helio x20(23, 25, 27), a tak to stosowali same "wolne rdzenie" A7 i A52, którymi mogli naskoczyć Kraitom od Qualcomma.
No a dlaczego chcą wsadzać MediaTeki? Bo są najtańsze i wpakują je do chłamu za 400 - 600 zł, żeby jeszcze więcej na nim zarobić.