Pozwoliłem sobie założyć nowy wątek. Jestem chyba jedną z pierwszych osób na tym forum które zamówiły telefon z aliexpress tą formą wysyłki. Szukałem informacji na temat wysyłki pocztą malezyjską jeszcze przed złożeniem zamówienia ale nic nie znalazłem. Dlatego teraz, już po odebraniu paczki, opisze dla potomnych jak to mniej więcej wygląda.
Zamówienie na aliexpress złożyłem 20 grudnia. Numer do śledzenia dostałem 25 grudnia i najprawdopodobniej chińczyk tego dnia wysłał paczkę. Mimo, że ta data nigdzie się nie pojawia w trackingu malaysia post, to zamówiłem u tego samego sprzedawcy na raz 2 paczki, jedną przez sweden post, drugą przez malaysia post. Pierwsza data w tracking'u paczki wysłanej przez sweden post jest z 25 grudnia więc przyjąłem, że chińczyk wysłał obie paczki tego samego dnia.
Pierwszy status pojawił się w trackingu na http://www.pos.com.my/ w zakładce 'Posdaftar' 30 grudnia:
30-Dec-2013 1648 Item posted over the counter MPC PMIH (KLIA)
I chyba oznacza fizyczne dotarcie paczki na poczte w Malezji.
Następne statusy to:
31-Dec-2013 0936 Dispatch Pre-Alert 27/12/2013 MPC PMIH (KLIA)
31-Dec-2013 1456 Item arrived MPC PMIH (KLIA) MPC PMIH (KLIA)
31-Dec-2013 2103 Item sent to HWDC TRANSITS ROYALMAIL GREATBRITAN MPC PMIH (KLIA)
Od statusu z 31 grudnia 'Item arrived~' paczkę można już było śledzić w trackingu Poczty Polskiej
Nadejście przesyłki 2013-12-31 14:56 KUALA LUMPUR
Wysłanie przesyłki 2013-12-31 21:03 KUALA LUMPUR
I co najważniejsze:
Nadejście przesyłki 2014-01-06 17:42 WER Warszawa
Jak widać od momentu wysłania paczki przez chińczyka do przylotu paczki do Polski minęło 11 dni. Czyli szybkość tej poczty jest porównywalna z popularnym Singpostem. Jest to jednak obserwacja na podstawie tylko jednej przesyłki więc nie wiadomo czy jest to wyjątek czy reguła. W końcu nawet niektóre paczki wysłane China Post przylatują do Polski w ciągu 10 dni osobiście jestem zadowolony. Paczka przyszła szybko i ominęła cło mimo że było zadeklarowane $40.