Vivo montuje amoledy od samsunga. Popyt przekroczył nawet zdolności produkcyjne samsunga, firma Vivo ograniczyła produkcje telefonów z powodu braku wyświetlaczy.
Może mi ktoś wytłumaczyć czemu amoled to jakiś killer ficzer :) ok czerń czernią ale to tylko czerń rozumiem jakby był serio oszczędniejszy np że z baterii 2000 mah wyciska tyle co 4000 przy ips
Moja żona ma amoleda ja mam ips w mi4, za każdym razem jak biorę jej telefon do ręki to się niemog3 napatrzeć na ten wyświetlacz. Nasycenie kolorów jest niesamowite, a to tylko stara lumia. W najnowszych super amoledach jest jeszcze lepiej
MI4 ma akurat blady, mało ostry ekran, tak jak większość telefonów Xiaomi. nie wiem od kogo oni te wyświetlacze kupują, ale czasem telefon za 100$ ma jaśniejszy , bardziej nasycony wyświetlacz niż w telefonach Xiaomi.
Wyświetlacz jak wyświetlacz teraz często można ustawiać sobie dowoli nasycenie kontrast jasność jak dla mnie walka trwa w wytrzymałości i energooszczędność. Kiedyś podniecano się plazmami a po jakimś czasie płakano że się palą. Poprzednik Mi Note Pro strasznie mi się podoba tylko ten Snapdragon trochę odstrasza jeśli chodzi o zakup ciekawi mnie przyszłość umieszczania podwójnego aparatu czy już cyferki w Ramach i ilości rdzeni im nie starcza (quad camery następne? koniec wyścigu na piksele? ) jakoś dziwnie wyglądają te podwójne camery.
Aż tak dużej różnicy nie ma, ale AMOLED bierze w wielu sytuacjach mniej energii. Kiedy wyświetlany jest np czerwony to w AMOLEDzie świeci się tylko ten jeden subpixel. Z kolei przewaga LCD jest kiedy świecą się wszystkie (biały kolor), wtedy jest na korzyść ok 30-35%. Mowa tu oczywiście o tej samej jasności, choć jak ktoś miał/ma AMOLEDa to pewnie zauważył że w porównaniu do LCD żeby był podobny komfort użytkowania nie potrzeba tak dużej jasności.
8 rdzeni to w 2017 ma być. Teraz zarówno 820 jak i 821 mają 4. Slabsza wersja na snapie 820 nie bedzie w zasadzie rewelacją, telefon spozniony o pol roku. 821 i 6 gb ramu to juz inna sprawa.