Zacznijmy od definicji za Wikipedią:
"Swoiste tempo pochłaniania energii (tłumaczone także jako szybkość pochłaniania właściwego energii i współczynnik absorpcji swoistej), (ang. SAR; Specific absorption rate) jest miarą szybkości, z jaką energia jest pochłaniana przez ciało człowieka podczas gdy jest narażone na działanie fal radiowych pola elektromagnetycznego. Jest definiowana jako moc absorbowana przez masę tkanek ciała ludzkiego, a jej jednostką jest wat przez kilogram (W/kg)."
Zastanawiam się nad kupnem chińskiego telefonu, trochę się jednak obawiam promieniowania, zwłaszcza, że na oku mam dual simy i kilku-rdzeniowce, nie wiem czy Chińczycy przejmują się normami z UE lub USA. Wyczytałem na PClab, że przykładowo markowy iPhone 4S, ma wysoki wynik SAR 1,11 W/kg. W USA maksymalna dopuszczalna wartość wynosi 1.6 W/kg a w Europie 2 W/kg.
Nie chciałbym dostać nerwiaka lub co gorsza raka mózgu. Pclab podał linka do aplikacji dzięki której można zmierzyć siłę promieniowania swojego telefonu z androidem (apple zablokowało aplikację u siebie). Prosiłbym użytkowników chińskich telefonów o pobawienie się aplikacją i publikację wyników.
[hide]
tawkon track phone radiation
[/hide]
Interesują mnie telefony: ZTE V970, Newman N1, newman K1, a w szczególności Lenovo A820
Do tego tematu jednak można śmiało dodawać inne testy telefonów ciekawy jestem wyników. Nie chcę tu nikogo straszyć sam mam ochotę na kilkurdzeniowca, ale zdrowie przede wszystkim.