Hej, jaki macie sposób na odmulenie telefonu po czasie jego użytkowania? Posiadam ZUKa Z2 aktualnie z romem MIUI. Choć telefon specyfikacje ma całkiem dobrą to po 3 miesiącach zaczął niemiłosiernie mulić. Nie posiadam na telefonie gier, nie mam masy aplikacji, przeważnie od razu po instalacji nowego romu/formacie instaluje swoje stałe aplikacje, konfiguruje je i tak już zostaje, w telefonie przybywa tylko co najwyżej trochę zdjęć (niedużo), smsy no i śmieci z telegrama,vibera,messengera.
Zaczęło mnie to denerwować, cokolwiek na telefonie odpalało się po 3-4 sekundy. Telefon z 4gb ram, snap820 a tnie się po 3 miesiącach od formata jak bym siedział na jakimś szicie za 100zł.
Przypomniałem sobie o tym, że kiedyś było głośno (android 4.3+) o tym że nastaje koniec czasów gdy android się z czasem muli (hehe) i była mowa o trimmowaniu pamięci. Ściągnąłem z sklepu play apke Trimmer (fstrim) https://play.google.com/store/apps/deta ... mmer&hl=pl puściłem tima na partycje /data /cache /system (apka oczywiście wymaga roota), poczekałem kilka sekund, strimmowało niby 11.6gb danych i telefon nagle się odmulił w wyraźny sposób.
Jest ktoś w stanie też to u siebie sprawdzić, czy tylko mi się wydaje, że to mi pomogło?
Jakie macie sposoby inne niż factory reset, zmiana romu aby odmulić telefon?