pomoc w wyborze chińskiego smartfona przy konkretnych wymaganiach i cenie.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: TOP 10 smartfonów do 400zł (100$)

14 sie 2019, o 14:25

Witam,
przymierzam się do zakupu niedrogiego telefonu i liczę na Waszą pomoc.

Chodzi mi o telefon do 450- 500zł, szczególnie zależy mi na dobrym aparacie, wydajność nie jest dla mnie aż tak istotna, byle powiedzmy mial 3 GB Ramu. Jeśli chodzi o telefony i oprogramowania,ROMy itp, jestem kompletnie zielony. więc zależy mi żeby zdjęcia były dobre już na fabrycznym oprogramowaniu z Chin, i żeby oprogramowanie to było w miarę przystępne bez większych utrudnień. Nie zamierzam płacić tym telefonem, więc na przykład takie funkcje mnie nie interesują.

Myślałem o zakupie tych modeli :
Sharp Aquos S2 C10
Asus ZenFone 4
Leeco Cool1

Byłbym wdzięczny za ewentualne porady,który model wybrać i ewentualnie wersję z tych,które wymieniłem. Być może warto kupić jednak inny model w tych pieniądzach.
Z góry dziękuję za opinie i pomoc.

14 sie 2019, o 18:46

Cool jest już praktycznie niedostępny.
Asus jest problematyczny z softem.
Sharp wydaje się być najlepszym wyborem.

Ja używam jeszcze Billion Capture+, którego odpowiednikiem jest Xiaomi Mi A1. Po w sumie bezproblemowej instalacji gcam aparat staje się w miarę niezły.

Wysłane z mojego Capture+ przy użyciu Tapatalka

15 sie 2019, o 12:32

Herezja napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Czy do gcam trzeba mieć odblokowany bootloader?

15 sie 2019, o 13:52

Na Capture nic nie robiłem z oprogramowaniem.
Choć przyznaje, że trzeba było pozwiedzać forum xda i pobawić się tłumaczem.

15 sie 2019, o 15:32

Pamiętasz link do tego co zrobiłeś w nim?

15 sie 2019, o 16:28

Z tych trzech Sharp. Masz global z B20, najmniejszy z nich, najlepszy ekran, najlepsze fotki (z Gcam robi super robotę), ale bez Gcam też całkiem ładne zdjęcia są - podobne do Cool1 mniej więcej. Jedynym przeciwwskazaniem dla niektórych może być niezbyt duży ekran (w zasadzie to lekko wydłużony 5.2" 5.5" w formacie 17:9). Co do wgrywania Gcam to trzeba przejść całą procedurę zdjęcia blokady i wgrywania , jest to opisane w necie niby krok po kroku ale nie tak super dokładnie. U mnie się skończyło dobrze ale zrobiło się gorąco jak straciłem system i musiałem instalować nowy oryginalny system (cudem znaleziony na jakimś chińskim serwerze), do tego musiałem flashować plik po pliku bo nie szło na raz w całości :)) Zabawa była do rana ale szczęśliwie udało się :)

15 sie 2019, o 20:41

Pamiętać nie ale jestem pewien, że nie stanowiło to problemu.

15 sie 2019, o 22:29

Teoretycznie tak, ale u mnie jedna pierdółka/niedomówienie w opisie (niby dokładnym) zaważyła na tym że się sp...iło i miałem nockę z głowy z ratowaniem telefonu ;)
Dokładniej nie pamiętam, ale było coś żeby wejść w TWRP albo fastboot kombinacją klawiszy, to nacisnąłem, tylko że w międzyczasie telefon sam wcześniej zaczął restartować się i zaczął się już ładować system, po raz pierwszy po odblokowaniu bootloadera. I potem już koniec, po wejściu i wyjściu z TWRP, przy ponownym restarcie system nie ładował się już w ogóle, czyszczenie cache, dalvik i innych nic nie przyniosło. Fartem jakoś znalazłem orginalny system coś koło 3gb spakowane 7zip, tak że nawet po rozpakowaniu i pakowaniu zipem Sharp z poziomu fastboot tego nie przyjmował do instalacji. Musiałem pojedynczo flashować każdy plik systemu. Ogólnie masakra, noc straciłem ale zdjęcia z Gcam wynagrodziły trud pracy ;)

16 sie 2019, o 00:14

INTseed napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Nie ale tonie było coś trudnego do odszukania. Jak rozumiem masz ten telefon skoro się o to pytasz?

22 sie 2019, o 14:32

Czyli w tym budżecie mamy

albo sharpa c10 z beznadziejną baterią, dobrym aparatem i w plastiku
albo xiaomi redmi 7a z mocną baterią ale beznadziejnym aparatem i w plastiku
albo leree ( cool1 z b20) z dobrą baterią, dobrym aparatem, w metalu ale potencjalne wadą konstrukcyjną w postaci pękąjącej łatwo szybki
ewentualnie xiaomi mi a2 lite polować w promocji, wychodzi najbardziej wypośrodkowany,
Odpowiedz