Telefon do ok. 130$

pomoc w wyborze chińskiego smartfona przy konkretnych wymaganiach i cenie.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Telefon do ok. 130$

Postprzez alienv » 23 cze 2014, o 00:22

Lenovo S650 występuje też w wersjach z umts 900, więc zależy co się kupi - zakładam oczywiście że lenovo.com i parę innych serwisów nie kłamie, bo nikt z użytkowników chyba nie potwierdził tego jeszcze. Do tego qhd w s650 ma identyczną gęstość co polecany 7320 więc (pomijając ewentualne różnice w jakości samego wyświetlacza) wyglądało to będzie identycznie.
Do tego coolpad ma 5.5", chociaż s650 jest spory jak na 4.7"
alienv
AKTYWNY

Pochwały: 7
Telefon:: iOcean X7S
ROM: 4.2.2 0520

Postprzez botix » 23 cze 2014, o 11:44

s650 z chin nie ma i nigdy nie będzie miało 900mhz, tylko z innych krajow bodajże z malezji, ale nie mam pewności. To nie chodzi o gęstość tylko rozdzeilczość, 720p to jest minimum do przeglądania stron www, co do gęstości pikseli też się mylisz bo coolpad ma 267.02 , a lenovo 234.35 dpi
botix

Pochwały: 3
Telefon:: Zte

Postprzez alienv » 23 cze 2014, o 15:29

tak jak pisałem - strona producenta podaje że wspiera 900mhz, z nimi sobie dyskutuj na ten temat.
obecnie na rynku mobile nadal królują rozdzielczości 480x800 i niższe, więc rynek web długo jeszcze będzie mocno wspierał tego typu wyświetlacze i przy poprawnie skalującej się stronie nie będzie wcale dużo gorzej. nie jest powiedziane że 720p to jest minimum do www, obecnie w webdesignie bierze się pod uwagę pixel-ratio a w tym wypadku coolpad może wpaść do tego samego worka co s650 i będzie na nim widać to samo, pomijając różnice jaką robi 2cm większy wyświetlacz.
cyferki cyferkami, w praktyce różnica jest taka że plamka w jego przypadku wynosi 0,0951 i jest mniejsza o 0,0133mm - nie jest to porywająca różnica i w praktyce nadal mamy do czynienia z telefonem o niskiej gęstości.
alienv
AKTYWNY

Postprzez botix » 23 cze 2014, o 15:45

Na stronie lenovo z kraju którego pochodzi telefon nie ma częstotliwości http://appserver.lenovo.com.cn/Lenovo_M ... mote-tab-3 także jedyna osoba która się może kłocić to ty, róznica między qHD, a 720p jest ogromna gdy przegląda się strony w trybie pc
botix

Postprzez gadom » 24 cze 2014, o 19:02

Witam,
śledze i czytam temat i chyba cenowo też moje pytanie będzie się łapało. Mam dwa do wyboru XIAOMI RED RICE HONGMI 1S oraz Iocean X7 HD. Może ktoś napisać który lepszy i dlaczego, tak w skrócie:)
gadom

Telefon:: Lenovo A820

Postprzez botix » 24 cze 2014, o 19:25

Red rice 1S, bo iocean to niszowa marka, no 1S wydajniejjszy
botix

Postprzez alienv » 25 cze 2014, o 18:03

botix napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

tak jak pisałem powyżej "zależy co się kupi" bo na lenovo.com - do której się odnosiłem jest napisane wyraźnie, do tego potwierdzone na forum - chyba że lenovo kłamie.
botix napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

no, na bank. już nie masz co wymyślić widzę. pomijając fakt że do przeglądania stron w trybie pc służy pc, a nie malutki ekranik smartfona to owa ogromna różnica to w szerokości daje całe 180px i do typowej szerokości desktopowej strony nadal sporo brakuje, a jak to wyjdzie w praktyce łatwo sprawdzić:
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

różnica widoczna, ale ogromną bym jej nie nazwał. nadal strona wyraźnie nie mieści się na ekranie i trzeba zoomować i scrollować we wszystkie strony, bo czytelne nadal jest niewiele tekstu. za to landscape na smartfonie to mordęga po 5 minutach.
większą różnicę w tym przypadku zrobi rozmiar matrycy niż rozdzielczość.

gadom napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

raczej oba telefony przekroczą budżet lekko. X7HD był bardzo popularny ok pół roku temu, teraz nadal można go rozważyć ale 1S to jest już bardziej opłacalny zakup także z tej dwójki lepszy będzie RR 1S
alienv
AKTYWNY

Postprzez ddr » 25 cze 2014, o 18:41

Różnica między qHD a 720p(HD) jest olbrzymia. Pierwsze kryterium wyboru telefonu przeze mnie była właśnie rozdzielczość, qHD na 5 calach jest smutne, prawie jak te stare nokie z kwadracikami na ekranie. Ale to głównie przeszkadza osobom z dobrym wzrokiem jak ja.

Wysłane z mojego HM 1SW
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.

Uwaga!
GEARBEST oszukuje kupujących!
ddr
VIP

Pochwały: 135
Telefon:: Xiaomi Mi MIX 2
ROM: MIUI 10

Postprzez botix » 25 cze 2014, o 18:52

Nie rozumiem ciebie, telefon kupują wszyscy z chin, a nie z arabi saudyjskiej, jak wejdzie na strone sony z usa, to będą telefony na częstotliwości usa, telefony lenovo pochodzące z chin nie mają 900mhz i to jest potwierdzony fakt, przez użytkowników, może są wyjątki, ale s650 do nich nie należy i nie ma 900mhz. Co do przeglądania to chyba masz słaby wzrok, chodzi mi o widok strony na pełnej szerokości, i wtedy na qHD bardzo cięzko coś przeczytać, a na hd bez problemu. Dla mnie na ekranie 5 cali w rozdzielczości hd czytelne jest wszystko jak na komputerze. Druga sprawa to na qHD aplikacja youtube odpala filmiki 480p, a na 720p odpala 720p, i róznica jakości jest spora.
botix

Postprzez alienv » 26 cze 2014, o 11:18

ddr napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Owszem, nie przeczę. Ale całe te wywody dotyczą jednego konkretnego przypadku, czyli qHD na 4,7" oraz HD(720p) na 5.5". Owszem różnica będzie bo rozdzielczość przecież jest wyższa, ale większy ekran o 0.8" różnicę w pixelach trochę zaciera. Tyle, nic ponad to. Do tego cały czas mówimy o telefonie budżetowym gdzie pierwszym kryterium jest kryterium cenowe, dość ograniczone swoją drogą..

Większość telefonów jest z Chin. Nie wiem czy Lenovo produkuje telefony także w innym kraju niż Chiny, w każdym razie nie każdy telefon z Chin jest przeznaczony na rynek chiński.
Co do rozdzielczości to w końcu zdecyduj się o czym i co piszesz bo co post to zmieniasz zeznania. Przypominam że dyskutujemy tu o różnicach między qHD na 4,7" oraz HD(720p) na 5.5"
Niewiele jest stron desktopowych wersji które na 720p otworzą się w pełnej szerokości - o czym pisałem w poście powyżej
Do tego im wyższa rozdzielczość tym czcionki są mniejsze i trudniej odczytać tekst bez powiększania strony. Kwejki się nie liczą, mówię o typowym desktopie z czcionką o wysokości 12px.
W mobilnych jest inaczej ale sam zaznaczyłeś że chodzi o desktop.
Dla mnie połączenie 720p i 5" to chyba najlepsza kombinacja jeśli chodzi o jakość/prądożerność, ale telefony o których piszemy mają inne wielkości i roździelczości.

Kończąc ten offtop powiem jeszcze tylko że qHD w budżecie 130$ i przy ekranie 4.7'' i mniejszym jest jeszcze akceptowalne.
alienv
AKTYWNY

Postprzez rekin333 » 26 cze 2014, o 11:51

Ja mam PLAY'a i A390 od Lenovo. Na wsi poprostu włącza się roaming krajowy i wszystko działa. :P No i jak napisałeś, że do stron internetowych na tel. min to 720p to ja już od dzisiaj nie mogę w nie patrzeć... :D
rekin333

Telefon:: Lenovo A390
ROM: A390 Smooth UI

Postprzez lukasz_k2 » 27 cze 2014, o 08:44

gadom napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Posiadam od 2 dni Xiaomi Red Rice 1S, nie warto z jednego powodu duży ekran z małą baterią (to samo Iocean) i słabe zarządzanie energią w Miui.Sprawia wrażenie grubego i ciężkiego (jak na tel. z 2000mAh baterią). Telefon ma dużo zalet, tanie akcesoria, masę fantastycznych obudów, bardzo dobry GPS z glonass, działają słuchawki od HTC / Iphone. Dwa mikrofony i redukcja szumu. Aplikacje z miui (telefon, odtwarzacz etc) wygodniejsze niż w standardowym androidzie.
Wg mnie przy ekranie 4,7" to tylko celować w telefon pokroju Jiayu G4C lub G4S Lenovo S660 bo mają 3000mAh baterię ew. coś co ma więcej jak 2200mAh.
lukasz_k2

Telefon:: zte v965
ROM: lewaos 13.08.15

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Jaki telefon kupić ?