Owszem, nie przeczę. Ale całe te wywody dotyczą jednego konkretnego przypadku, czyli qHD na 4,7" oraz HD(720p) na 5.5". Owszem różnica będzie bo rozdzielczość przecież jest wyższa, ale większy ekran o 0.8" różnicę w pixelach trochę zaciera. Tyle, nic ponad to. Do tego cały czas mówimy o telefonie budżetowym gdzie pierwszym kryterium jest kryterium cenowe, dość ograniczone swoją drogą..
Większość telefonów jest z Chin. Nie wiem czy Lenovo produkuje telefony także w innym kraju niż Chiny, w każdym razie nie każdy telefon z Chin jest przeznaczony na rynek chiński.
Co do rozdzielczości to w końcu zdecyduj się o czym i co piszesz bo co post to zmieniasz zeznania. Przypominam że dyskutujemy tu o różnicach między qHD na 4,7" oraz HD(720p) na 5.5"
Niewiele jest stron desktopowych wersji które na 720p otworzą się w pełnej szerokości - o czym pisałem w poście powyżej
Do tego im wyższa rozdzielczość tym czcionki są mniejsze i trudniej odczytać tekst bez powiększania strony. Kwejki się nie liczą, mówię o typowym desktopie z czcionką o wysokości 12px.
W mobilnych jest inaczej ale sam zaznaczyłeś że chodzi o desktop.
Dla mnie połączenie 720p i 5" to chyba najlepsza kombinacja jeśli chodzi o jakość/prądożerność, ale telefony o których piszemy mają inne wielkości i roździelczości.
Kończąc ten offtop powiem jeszcze tylko że qHD w budżecie 130$ i przy ekranie 4.7'' i mniejszym jest jeszcze akceptowalne.