Powielam ddr-a.
1. Procek i3 (lepiej nie wersja U) - wystarczy do Twoich zastosowań z nawiązką (chyba że by była promocja na lapka z i5 w cenie z i3 ;) lub dopłata kilkunastu zł( i5 mobilny w odróżnieniu od desktopowego ma również 2 rdzenie jak i3 mobilny, różni się tylko funkcją turbo, ale do Twoich zastosowań nie jest wymagana)
2. Z tego co widziałem to obecność systemu jest u Ciebie nieistotne ( raz podałeś z Windowsem, raz bez).
3. 4gb ramu - przy windowsie 7/8 ( oczywiście 64bit, bo przy 32bit 3GB max wykrywa/wykorzystuje) przy antywirusie, gg, skejpie, etc i przy otwartych kilku zakładkach przeglądarki 2 GB to zdecydowanie za mało no i obróbka którą będziesz wykonywać też przy 2gb mogło by wykazywać braki.
4. Karta graficzna zintegrowana HD4000 zdecydowanie wystarczy. Dodatkowa dedykowana karta przy bardzo niskim budżecie mija się z celem 2x, ponieważ na lapku ani nie będzie grane, a nawet jeśli by była ta karta to była by mizerna ;) a tylko zwiększyła by koszt zakupu.
5. Co do HDD -> teraz chyba wszyscy wkładają 500-1000GB do "budżetowych" laptopów.
Odnośnie dysku SSD:
Ja po wymianie dysku na Cruciala mx100 zauważyłem zdecydowany wzrost wydajności ( szczególnie w grach jak i PS), jednak Ty nie będziesz tego wykorzystywać. Odnośnie 2 dysków ( hdd fabryczny i dołożenie później SSD) jest to możliwe w laptopach które fabrycznie nie mają 2 miejsc na dysk, pod warunkiem że nie korzysta się z odtwarzacza/nagrywarki DVD w laptopie, kupuje się wtedy kieszeń w miejsce nagrywarki i wkłada tam drugi dysk.
6. Odnośnie firmy, każdy ma swojego faworyta. Moim jest Lenovo. Sam posiadam G580 z i5, 4gb ramu i gt635 i nie mogę na nic narzekać. Zarówno na jakość wykonania jak i na jego pracę oraz parametry/cena. U innych producentów w jego cenie miałbym albo słabszy procek, albo słabszą grafikę.
7. Jedyne co moim zdaniem dyskwalifikuje laptopy to te tak zwane niskoprofilowe, z racji tego że słabiej odprowadzają ciepło a co za tym idzie zmniejsza się żywotność danego laptopa.
Kopalnią wiedzy jest stronka:
http://www.notebookcheck.pl/W razie pytań pisz śmiało, postaram się pomóc.