i jeszcze takie podsumowanie moje - dla szukajacych samochodowej nawigacji / car gps
nie kupujcie tego taniego szjasu z chin, nazywanej samochodowa nawigacja, jest to o wiele razy gorsze niz uzywany tablet z wifi
"spejalistyczne" gps maja kilka postawowych wad - zazwyczaj koszmarna bateria, kiepska rozdzielczosc, oraz nie nadaja sie do niczego wiecej poza wgraniem 1 mapy typu igo lub innej
jak wyzej, kupilem uzywany tablet, ma switna rozdzielczosc 1920x1200 , mozliwosc uzywania dowolnej nawigacji np igo itp, ale ponadto google map oraz darmowej offline maps and navi z play store
Ponadto, bateria trzyma znacznie dluzej, standardowy chinski gps zazwyczaj nie wiecej niz pol godziny (zazwyczaj15 minut), moj uzywany nexus - prawie 5 letni, trzyma z ciagle wlaczona nawigacja do 4 1/4 godziny, jest tez sporo lzejszy i cienszy od car gps
mocowanie w aucie praktycznie takie samo - kwestia kupna dodatkowgo uchwytu dla tableta - ja montuje na kratce wentylacyjnej, ale nie ma problemu z zamontowaniem na szybie
za tabletem sa same plusy - nawet cena - a nadaje sie do tego jakikolwiek stary tablet z gps - nawet z androidem 4.4 !
tablety nexus 7 sprawdzilem osobiscie, kilka szyuk, taki jak z ww linka - na allegro sa po 500 zl i wiecej, bo jest to ciagle tablet o dobrych parametrach
nie kupuj car gps - kup tablet z gps ! i tyle ode mnie
)