Witam wszystkich.
Chciałbym opisać jak wyglądały moje pierwsze zakupy w Aliexpress (może przyda się to niezdecydowanym).
12.08.2013 zakupiłem Android Mini PC od Shenzhen Kimdecent Technology Ltd., w "komentarzu dla sprzedającego" poprosiłem o europejską wtyczkę (dopłaciłem 4,21$ za przesyłkę przez HongKong Post Air Mail; płaciłem zwykłą kartą kredytową CitiBanku)
15.08.2013 towar został nadany; otrzymałem numer paczki (Aliexpress czekało na potwierdzenie przelewu ze swojego banku, a sprzedawca czekał na potwierdzenie od Aliexpress)
23.08.2013 paczka opuściła Hong Kong
30.08.2013 listonosz wręczył mi paczkę - opisana jako "gift" (mimo, że nie prosiłem), w dobrym stanie (delikatnie wgnieciona na jednym rogu, ale pudełko od Mini PC w idealnym stanie). Zawartość dokładnie taka jak miała być (z europejską wtyczką).
Tak więc całość trwała mniej niż 3 tygodnie, obeszło się bez żadnych vatów i ceł, a sprzedawca mnie na niczym nie przyciął.
Polecam i powodzenia.
PS Zamierzam opublikować ten post na kilku forach, z których czerpałem informację nt. zakupów w Chinach zanim się na to zdecydowałem - nie traktujcie mnie proszę z tego powodu jak spamera (po prostu jestem happy

).
śledzenie przesyłek