Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

21 kwi 2017, o 14:29

Mi przez Estonię idzie sporo przesyłek, ale nierejestrowanych i powiem, że dużo zależy od szczęścia. Najszybciej myszka - jakieś 7-8 dni, najdłużej szydełka - ok 40 dni. Przeważnie się w 3 tygodniach mieszczą.

21 kwi 2017, o 18:32

Mi z Estonii dopiero wczoraj w nocy zawitała paczuszka w WERze.
"Package in transportation
2017-04-20 23:21 WER Warszawa, Accepted in Poland
2017-04-06 16:07 HAHN APT Y ETOE EEA (NON-EUROPEAN), Package sent
2017-04-05 15:17 TALLINN 11 NON-EEA POST, Posted"

Teraz mam status "Paczka w transporcie" (i puste pole) i martwię się, bo często następnym statusem jest "kontrola celna", a ja mimo lektur kompletnie nie wiem na czym to polega.

Teraz odświeżam trackingi co pół godziny.. Oh.. Niecierpliwość jest okropna!
Druga sprawa, to przesyłka zamówiona "09:21 Feb. 28 2017" a więc prawie 2 miesiące temu. Za kilka dni kończy się czas ochrony i nie wiem kiedy otworzyć spór. I jak generalnie to zrobić. Chińczyk odpisał, że paczki do Polski często idą długo. I żebym poczekała odrobinę dłużej. Ale nie widzi mi się, to ._.

21 kwi 2017, o 19:06

Po WER Warszawa idzie na Twój WER i tam jak coś zatrzymują.

Przesyłki idą często dłużej niż 60 dni, przedłużyć czas ochrony i czekać. Jak koniecznie chcesz spór to 2 dni przed końcem jak już.

21 kwi 2017, o 21:16

Antares napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nawet jak minie okres ochronny to wystarczy otworzyć spór a kasa będzie na koncie w ciągu 1-2 dni.

22 kwi 2017, o 11:02

Wykrakałam sobie tą ochronę celną. Jeśli zapłaciłam 47$, oclą/doliczą VAT ?

22 kwi 2017, o 13:05

Jeżeli zatrzymają to VAT + opłaty za obsługę celną będą naliczone. Radzę zapoznać się z FAQ: faq-dzialu-zakupy-zanim-zadasz-pytanie-przeczytaj-t15077.html#p148043

22 kwi 2017, o 14:41

Czytałam, ale i tak nic z tego zbytnio nie rozumiem..
Jest status "WER - kontrola celna"
a potem "Wysłanie przesyłki".
Znaczy, że nie została zatrzymana na cle? To są w sumie tylko markery..

22 kwi 2017, o 15:59

To znaczy, że przeszło bez VAT, albo będzie naliczone w docelowym UC.
Ostatnio edytowano 22 kwi 2017, o 18:34 przez clorox, łącznie edytowano 1 raz

22 kwi 2017, o 17:39

Jak zatrzymają to dostaniesz pismo by dosłać dokumenty. Tak więc czekaj na listonosza. Przyniesie paczkę lub list by dosłać dokumenty. Nie czytaj trackingów to ci wyjdzie na zdrowie

22 kwi 2017, o 20:24

Mam pytanie moja paczka prawdopodobnie zostanie zatrzymana w cle mam status "Kontrola celna" jest to tel zte axon 7 ale kupowałem dwa takie telefony zostały wysłane w 2 paczkach i jedna przeszła bez vat. Płatności dokonałem jednej jak wysłać do urzędu celnego potwierdzenie płatności jeśli ono jest na kwotę dwa razy większą ??

22 kwi 2017, o 21:14

Nie mogłeś pomyśleć, żeby zamówić i zapłacić za każdy oddzielnie? Masz zarówno screen z zakupu jak i potwierdzenie zapłaty na kwotę za dwie sztuki? Trudno przewidzieć jak do tego podejdą w UC. Może policzą ci łaskawie za 1 szt. albo profilaktycznie od zapłaconej wartości.

22 kwi 2017, o 21:57

A no nie pomyślałem ciekawe co by zrobili jak bym im napisał że ten drugi jeszcze nie dotarł itp.
Odpowiedz