[zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez lexio » 31 maja 2014, o 10:40

daisy887 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Troszkę masz rację ale to zazwyczaj jest jak chińczyk nie ma na składzie towaru i czeka na niego(od dostawcy swojego, hurtowni, itd. to robią małe chińskie sklepiki) wtedy daje Ci nr lipny aby zmienić status na "wysłane" to zazwyczaj robią (mały feedback lub procentowo 90% ) .Ja aktualnie czekam na dwie przesyłki z Malezja Post kupione u dwóch innych sprzedawców .Jeden 10 dni ma status "zarejestrowana" a druga 12 dni (Jeden to "Moja" sprawdzona Chinka )Już ją po informowałem o tej sytuacji (wiem na 100% ,że wysłane zostało błyskawicznie tzn w ciągu 2 dni) I czekam bo napisała mi ,że będzie interweniować .Ktoś pierwszy raz by kupił to by zapewne pomyślał ,że ma lipny nr ale niestety ja wiem ,że jest poprawny i paczka na 100% nadana .
lexio
AKTYWNY

Pochwały: 22
Telefon:: sonyericsson ARC S

Postprzez daisy887 » 31 maja 2014, o 10:51

no ale po co oni tyak rovbia nie rozumiem skoro i tak dostana pieniadze po skonczonej tranzakcji wiec i im powinno zalezec na fizycznej szybkiej wysylce poniewaz szybciej dostaja pieniadze proste:) chyba ze sie myle?? ze oni od razu dostaja pieniadze
daisy887

Telefon:: sony

Postprzez peggy_brown » 31 maja 2014, o 10:51

powiedzcie mi proszę czy po ostatnim statusie leci do UC czy do UP? jestem z katowic.

Nadanie przesyłki 2014-05-19 12:05 International Postal System
Wysłanie przesyłki 2014-05-22 15:49 GUANGZHOU
Nadejście przesyłki 2014-05-30 09:27 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2014-05-30 23:27 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2014-05-31 05:34 WER Zabrze
Wysłanie przesyłki 2014-05-31 09:49 WER Zabrze
peggy_brown

Telefon:: SONY

Postprzez lexio » 31 maja 2014, o 10:56

Jeszcze jedna informacja .Chińczycy nie są oszustami to nie w ich mentalności . Sam fakt ,że wysyłają nierejestrowane(obcinanie kosztów) o tym świadczy a znając polskich "cwaniaczków " (forma grzeczna można by było gorzej napisać ) odbierają takie przesyłki i zakładają spór o zwrot ,że nie otrzymali i łaszczą się na 2-5$ .Nie zdają sobie sprawy ,że dla Chińczyka to "kosmos" przykładowo telefon kosztuje 50 $ zarabia na tym sprzedawca 2 $ (100$ -4$ ) resztę zarabiają fabryki czyli chiński rząd . Teraz niech każdy przemyśli ile mógł zarobić chińczyk wysyłając mi kabelek za 1,57 $ ? 2-3 centy
lexio
AKTYWNY

Postprzez lexio » 31 maja 2014, o 10:59

daisy887 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Sam dałeś sobie odpowiedź . Właśnie jemu też zależy na szybkości i tym ryzykuje wysyłając nie rejestrowaną .Przeczytaj co napisałem piętro wyżej ;-)
lexio
AKTYWNY

Postprzez lexio » 31 maja 2014, o 11:02

peggy_brown napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jesteś na dobrej drodze bez trafienia do UC wyszła z Zabrza a to już prawie prosta ;-)
lexio
AKTYWNY

Postprzez mlb » 31 maja 2014, o 11:05

lukkki napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Potwierdzam, jeszcze 1-2 miesiace temu male paczki z Guangzhou lecialy max 2 tygodnie. Teraz to 3 tygodnie czekaja na statusie CAN.
CAN z 08.05 pojawil sie w czwartek w WWA, 2 dni polezalo na WER. CAN z 10.05 nadal leży w Chinach .
mlb
AKTYWNY

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez miecho » 31 maja 2014, o 11:41

No wreszcie...
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Przećwiczyli moją cierpliwość.
miecho

Telefon:: sony

Postprzez domelos16 » 31 maja 2014, o 11:52

A mógłbyś podać despatch ?
domelos16

Telefon:: Redmi Note

Postprzez pulawiak93 » 31 maja 2014, o 11:54

4117 ktoś miał

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
pulawiak93

Telefon:: SE

Postprzez arcziramm » 31 maja 2014, o 12:01

Cóż.. Kolejny email do PP naskrobany. Nie lubię pisać listów w takim tonie, ale czasem jak widać trzeba...
"Witam serdecznie,

Dziękuję a odpowiedź na mój email. Jednak chciałbym zaznaczyć kilka kwestii.

Przyznam się, że kolejna odpowiedź w postaci identycznego szablonu nie jest zbytnio satysfakcjonująca. Choć tym razem widzę, że udało się ustalić prawidłowy kraj nadania, gdyż tydzień temu w odpowiedzi na moją wiadomość zostałem poinformowany, że krajem nadania są Chiny.

Kolejną rzeczą jest sprawa informacji tzw. "trackingu" i miejsca gdzie znajduje się aktualnie przesyłka. Zdaję sobie sprawę, że system wykaże tylko tyle informacji, ile zostało do niego wprowadzone. Jednak problem nie leży w systemie informacji. Z mojej rozmowy z przedstawicielem SingPost wynika jasno, że paczka została wysłana do Polski w dniu 10 maja i po takim okresie czasu już się na terenie kraju. Świadczy o tym m.in. to, że paczki później wysłane przez SingPost dotarły do adresatów. Jasno z tego wynika, że problem nie leży w informacji zawartych w systemie przez SingPost, co raczej po stronie Poczty Polskiej. W odpowiedzi dowiedziałem się, że : "Dopóki przesyłka fizycznie nie dotrze do naszego kraju nie będziemy mogli ustalić jej statusu". To skoro paczki wysłane w okolicy 10 maja są na terenie Polski a Państwo nie mogą ustalić ich statusu, to w takim przypadku co sie z nimi dzieje? Z tych wszystkich przesłanek można wywnioskować tylko jedno, że nieposortowane i nieprzeskanowane przesyłki zalegają gdzieś w magazynach i są przykrywane kolejnymi, które docierają do kraju.

Mój głos jest jednym z kilkuset oczekujących na przesyłkę wysłaną w tym okresie z Singapuru do Polski. Dlatego proszę o skontaktowanie się z WER Warszawa (z którym skontaktowanie się jest wręcz niemożliwe) i pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Z wyrazami szacunku,
XXXX"

Zobaczymy co odpiszą...
Ostatnio edytowano 31 maja 2014, o 12:39 przez arcziramm, łącznie edytowano 1 raz
arcziramm

Telefon:: ZTE
ROM: V-Gamer

Postprzez domelos16 » 31 maja 2014, o 12:09

NOOOOOOO w KOŃCU POCZTA SIĘ OGARNĘŁA DEPSPATCH SR2 4108 DOSZEDŁ :
Wysłanie przesyłki 2014-05-05 15:35 SINGAPORE SŘ2
Nadejście przesyłki 2014-05-31 09:25 WER Warszawa
domelos16

Telefon:: Redmi Note

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI