Ja rozumiem to i napisałem, że nie ma czegoś jak normalna cena, tym bardziej zaraz po premierze. Napisałem także, że jak się chce kupić w takiej cenie co podaje producent w Juanach to trzeba albo być w Chinach albo mieszkać na stałe lub mieć kogoś znajomego/rodzinę. Wtedy jest szansa kupić go po "normalnej""prawdziwej" cenie.
Jak się mieszka w PL a telefon chce się kupić na chińskim portalu obojętne na jakim, to zawsze będzie to sporo wyższa cwna, bo dochodzi reseller a czasem i kilku. Co do w Mi Home/Mi Store Polska jak narazie tylko 1 produkt miał cenę taką samą praktycznie co kupując na portalu jakimś chińskim, reszta zawsze sporo wyższe ceny. Dlatego ludzie kupują w Chinach. Czasem u nas też są promocje i wtedy też u nas warto. Kupując u nas zyskujemy szybszy serwis, gwarancję oraz z romem Global.
Minusy to drożej i obecnie też lipa bo wiele telefonów u nas będzie coraz więcej z romami EAA czy jakoś tam, okrojony Global na skutek działan Uni Europejskiej.
Dlatego mają ten rom, też musisz odblokować bootloader o wgrać Globala o ile istnieje tak jak w wypadku China Miui i także zablokowanie bootloadera skutkuje potrzeba flasha w edl w z autorazycja w Xiaomiflashu, inaczej zwykly przycisk do papieru nawet po flashu w Miflash bez autoryzacji.
Wspomniałem też, że obecnie też cena będzie jeszczw wyższa bo są to tzw preordery, podatek od nowości jak zwał tak zwał.
Ja nie widzę problemu kupowania w Chinach i z romem China, jak i używania u nas romu China.
Język w czym tak naprawdę przeszkadza angielski? Czytacie ciągle opcje telefonu? Wystarczy znać podstawy, a w dobie tłumaczy itp można jak ktoś nie zna się wspomóc.
Ja siędzę na China od 2016 i już nawet czaje opcję po chińsku
kwestia przyzwyczajenia i już wiesz gdzie jaka opcja.
Aplikaje chińskie teraz to nie problem, zresztą nigdy nie był. Od zawsze odinstalowywuje wszystkie, reszte wyłączam lub przez adb wywalam.
Sklep Google, zainstalowany bez problemu.
Nie mam telefonu z NFC, więc nie wiem jak z tym jest, może być problem albo nie. Nie będę się o tym rozpisywał bo poprostu nie wiem i nie wiem czy da radę mieć u nas Google Pay na Chińskim Stable, bo i tak używam China Developer z odblokowamym bootloaderwm, więc tu nie da rady na bank, bo i recovery używam stock nie twrp.
Roumiem jednak, że są ludzie co potrzebują gwarancję czy tam rekojmię, rozumiem to że dla niektórych różnica w cenie 200-300zł Polska vs Chiny nie jest warta ściągania z Chin, rozumiem potrzebę posiadania języka PL w telefonie i wersji Global.
Kiedyś wersje chińskie nie posiadały B20 obecnie zaczyna się to zmieniać.
Rozumie też, że ktoś może się nie znać i uceglić telefon. Udzieliłem odpowiedzi na zadane pytanie z mojego punktu widzenia.
Dla mnie nie problem china rom, dla mnie nie problem zablokowany bootloader, nie problem brak jezyka pl, brak prawdziwej gwary czy potrzeba doinstalowania sklepu GP
Tak są ludzie co czekają 72,360 a nawet i 720 albo im się licznik restaruje i od nowa czekają. Nie napisałem, że problem obecnie nie istnieje, jest ale ja się z nim naszczęscid nie spotkałem, a i znajomym odblokowuje na swoim koncie. Odpinam z ich konta., przypinam do swojego, odblok. Odpięcie, podpięcie do konta posiadacza i miflash z opcja clean all. Tyle w temacie.
Dla tyh co chca telefon od ręki i bez kombinacji z gwarancja i mogą dopłacic do ceny aby mieć ten telefon to zakupy w Pl jak najbardziej