przez Maksu » 27 sty 2018, o 13:34
Subiektywna, krótka opinia o tym telefonie po pół roku użytkowania:
Minusy:
1. Aparat a w szczególności lampa błyskowa i zdjęcia w mroku.
Za dnia zdjęcia wychodzą przyzwoicie. Jednak w kiepskich warunkach oświetleniowych oceniam zdjęcia poniżej przyzwoitej przeciętnej. Użycie lampy błyskowej najczęściej kończy się tym że zdjęcie wygląda jak w zadymionym pomieszczeniu (żółtawa, mglista poświata na na całym kadrze). Na plus to, że sam aparat jest szybki. W Ulefone Be Pro którego wczesniej używałem opóźnienia reakcji były często spore.
Zdjęcia w dzień: 5/10
Zdjęcia w ciemności: 2/10
2. Telefon rzadko bo rzadko ale łapie zwiechy i trzeba go zresetować.
A to błąd aparatu (nie da się do niego wejść) a to po wyjściu z trybu horyzontalnego pulpit się niepoprawnie wyświetla (odnotowałem kilka takich przypadków)
3. Ten cały autorski (?) system Xiaomi. Jest biedny i wybrakowany. Zaryzykuję twierdzenie, że w telefonach sprzed 5-7 lat były funkcjonalności których tu brakuje (a przynajmniej w tym modelu).
4. Coś jest nie tak z dźwiękiem w nagrywanych filmach. Przynajmniej po zrzucie na komputer. Jest niewyraźny, rzężący itp. W sumie nie sprawdziłem jeszcze dokładnie skąd ten feler. Same filmy wyglądają w porządku.
Zalety:
1. Bateria. Zdecydowanie największa zaleta i to na czym najbardziej mi zależało. Na palcach jednej ręki mogę wymienić sytuacje gdy "udało mi się" go rozładować w 1 dzień. Gdy wiedziałem że to może się stać brałem powerbank a i tak wiele razy okazał się być zbyteczny.
2. Wydajność. Gdyby nie wspomniane zwieszki byłoby super. Testowałem różne gry i bardzo rzadko animacje się cięły (głównie wtedy gdy miałem dużo rzeczy włączonych w tle)
3. Rozmiar telefonu. Kwestia indywidualna. Ale już wiem że raczej nigdy nie wrócę do patelni 5,5" :) 4x idealnie pasuje mi do dłoni i wreszcie nie muszę się martwić tym gdzie go schować :)
4. Relacja ceny do jakości. Cena (u forumowicza zresztą) była dla mnie ok i nie żałuję zakupu, mimo braku B20 (jak dotąd mi to nie przeszkadza) choć mogłem poszukać wersji z tym ficzerem.
OGÓLNIE ciężko mi jednoznacznie ocenić ten telefon ale myślę że 7/10 będzie uczciwą oceną i na razie nie myślę o zmianie urządzenia. Pewnie dopiero gdy bateria zacznie mnie zawodzić albo system się wykrzaczy ;)
XIAOMI REDMI 4X od 21.07.2017