Cały film : https://youtu.be/TJiPMaciTyM?si=9fe55neIirWxH8U9

Często czytam w komentarzach że ogrzewanie pompą ciepłą jest nieopłacalne, że fotowoltaika nigdy nie wyprodukuję wystarczającej ilości pądu aby wystarczyło na ogrzanie domu pompą ciepła oraz na potrzeby bytowe. Dziś obalę ten mit pokazując wam stan mojego dwukierunkowego licznika energii.
Ale zacznijmy od początku.
Dom od 12 lat nie był przerabiany i jest stale zamieszkiwany przez 4 osoby.
Budynek jest ocieplony 15 cm styropianu, część z garażem ma 10 cm ocieplenia. Dach ocieplony jest 30cm wełny mineralnej. Z ciepłej wody korzystają 4 osoby w tym dziennie 3 x wanna gorącej wody plus co najmniej jeden prysznic. Ogrzewanie podłogowe mam na powierzchni 130m2 i w tych pomieszczeniach utrzymuje temperaturę 21-24C, kaloryfery ogrzewają piwnice gdzie temperatura wynosi około 18C i garaż gdzie jest około 10-12 stopni C.
W 2019r zamontowałem instalacje Fotowoltaiczna o mocy 7,29kWp za 21100zł. Przez 3 lata produkcja z foto pokrywała moje potrzeby, jednak z czasem przybyło mi energochłonnych urządzeń, jak zamrażarka, rowery elektryczne, suszarka do ubrań, robot koszący czy klimatyzacje. W związku z tym postanowiłem końcem 22r. roku powiększyć instalacja PV o 2,7kWp do łącznej mocy 9,99kWp. Rozbudowa kosztowała mnie 11.5 tyś zł
Na fotowoltaike 9,99kWp łącznie wydałem 32600 zł, nie uwzględniam tu dotacji i zwrotów z podatku, ponieważ każdy z was mógł otrzymać innej wielkości zwroty.
Końcem 2019r zamontowałem pompę ciepła Panasonic T-Cap 9kW, na co wraz z montażem wydałem 40tyś zł. Tu także nie wliczam ewentualnych zwrotów i dotacji.
Suma kosztów za PC + PV to 72.600zł.
Produkcja prądu z fotowoltaiki
Produkcja energii w 2024r.
PV1 7,29kWp : 7786kWh
PV2 2,7kWp : 2443kWp
Suma: 10229kWh
Autokonsumpcja = 10229kWh (produkcja PV) - 7496(nadwyżka) = 2 733 kWh (autokonsumpcja)
Całkowite potrzeby energetyczne domu
Autokonsumpcja + pobór z sieci
2 733 kWh + 5702kWh = 8435kWh
Mój dom zużył w rok 8436kWh
Autokonsumpcja wyniosła u mnie ponad 27 procent. Najczęściej autokonsumpcja w Polsce mieści się w przedziale 20-30 procent.
Energia oddana po zbilansowaniu : 7495,9kWh - do wykorzystania z wirtualnego magazynu po uwzględnieniu opustu 0:8 (1499.2kWh) miałem 5998 kWh
Z sieci pobrałem po zbilansowaniu 5702,5 kWh
Do wykorzystania w 2025 roku zostało mi 310 kWh nadwyżki.
Ja już kolejny rok za prąd płace mniej niż 300zł, jednak jestem na starych zasadach rozliczeń czyli w Net meteringu. Obecnie w net- billingu jest znacznie mniej korzystnie. Ale w obydwu wariantach najkorzystniejsza jest autokonsumpcja, a nie oddawanie własnego prądu za grosze lub z upustem 20 lub 30 procentowym.
Budowanie małych instalacji fotowoltaicznych jest nieopłacalne ponieważ koszt kWp małej instalacji (3kWp) wynosi blisko 6 tysięcy zł, zaś w instalacjach 10 kWp i większych koszt spada poniżej 3 tysięcy zł za kWp. Zestawy 10kWp do samodzielnego montażu można nabyć za niespełna 10 tys zł.
Druga ważna kwestia to budowanie instalacji Wschód- zachód które podnoszą stopień autokonsumpcji ponieważ mamy własny prąd od wschodu do zachodu słońca.
I najważniejsze, im większa autokonsumpcja tym opłacalność fotowoltaiki większa. W tym celu wszelkie urządzenia jak pralki, zmywarki, suszarki itp programujemy tak aby włączyły się w czasie produkcji prądu ze słońca, a nie w nocy.
Jak widać na dzisiejszym przykładzie dla osób ogrzewających domy pompami ciepła, bardziej opłaca się duża instalacja fotowoltaiczna nawet na nowych warunkach rozliczania niż symboliczna instalacja 3kWp. Nie należy się obawiać przewymiarowania instalacji PV, Jeżeli w ciągu roku na subkoncie zgromadzimy większa kwotę niż wydaliśmy na zakup prądu, to 20% tej kwoty zostanie nam wypłacone na konto.
Jeżeli do twoich drzwi zapuka firma oferująca pompę ciepła wraz z instalacją fotowoltaiczną o mocy 3 kWp oraz obiecuje na to ogromne dotacje, to lepiej od razu odprawić ją z kwitkiem. Wiele firm wyłudza dotacje montując bardzo tani sprzęt za ogromne pieniądze.
Jeżeli chcesz niskich rachunków za prąd z powietrzna pompą ciepłą wspomagana fotowoltaiką, to musisz pompę skonfigurować pod PV. Po pierwsze przestajemy katować pompę w nocy kiedy to mamy nisze temperatury i pompą musi pracować intensywniej niż w dzień, aby wytworzyć taka samą ilość ciepła. Sprawdza się to najlepiej w instalacjach z buforem ciepła oraz ogrzewaniem podłogowym które ma duża bezwładność cieplną. Poprawi to COP pompy, zmniejszy zużycie prądu ale i zmniejszy taktowanie pompy co przełoży się na jej dłuższą żywotność. Do tego celu należy wykorzystać harmonogram pracy pompy gdzie od krzywej grzewczej można ustawić odchyłki temperatury w zależności od pory dnia. Można też wyłączyć pompę w nocy, w cieplejszych miesiącach.
Po drugie prąd z naszej instalacji PV produkujemy w dzień i zamiast go sprzedawać po niskiej cenie lepiej go skierować do pompy ciepła. Sezon grzewczy trwa w Polsce około 8 miesięcy, w tym czasie jest już kilka słonecznych miesięcy. Luty, marzec, kwiecień, wrzesień i październik obfituje w słoneczne dni, u mnie już w marcu oddaje do sieci więcej prądu niż zużywam.
Dokładnie temat omawiam w filmie : Pompa ciepła i Fotowoltaika. Najlepsze ustawienia Pompy ciepła dla podłogówki, fotowoltaiki i G11
https://www.youtube.com/watch?v=gmBSx2uCQFs
Napiszcie mi ile wy płacicie za prąd i ogrzewanie, czy zwracacie uwagę na autokonsumpcję i czy dokonaliście jakichś mian w ustawieniech pompy ciepła, aby zmniejszyć jej pobór prądu.