Potrzebuje pomocy pilnej w zmianie ROM-u w Nomu s10

Nie piszemy tutaj o problemach typowych dla poszczególnych modeli telefonów

Re: Potrzebuje pomocy pilnej w zmianie ROM-u w Nomu s10

Postprzez ra-vau » 1 mar 2017, o 21:15

A ja zanim zwariuje autor, polecam zmianę komputera z którego wgrywa i wgranie właściwych sterowników do zmiany softu, ADB... Tak, aby spflash tool wylryl telefon i proces wgrywania ruszył. Oryginalny nie customami soft, ruszy bez zmiany twrp, na kompie który ma właściwe sterowniki.

Wiem co piszę, bo swego czasu tak namacil mi win10 że poprostu z dnia na dzień uwalilem czegokolwiek, zero reakcji na próbę wklepywania DOWNLOAD.
LeEco :)
ra-vau
NewsMan

Pochwały: 114
Telefon:: V967S

Postprzez Herezja » 1 mar 2017, o 21:50

@swiezak82 dziękuję Ci za dotychczasową pomoc ale ... zapoznaj się z 1 moim postem. Właśnie tam podałem informację, że próbowałem już używać Flash Tool i też tam podałem link do roma

Dodatkowo wyszperałem jeszcze https://flashroms.com/nomu-s10-factory-rom/

ps. Próbowałem uruchomić hard reset ale nie mogę przejść dalej (znalazlem film rosyjskojęzyczny na ten temat na youtube ale utknąłem w miejscu zaznaczonym w filmie) https://youtu.be/CeTtJyVPnCs?t=43. Także widzę zielony glut ale nie przechodzi już dalej.

ps1. Idę do pracy na nocną zmianę tak, że jak jutro przyjdę do domu i złapie troszkę snu spróbuje na innym komputerze ogarnąć temat tak jak zaleca @ra-vau
Herezja
VIP

Pochwały: 50
Telefon:: Huawei p10

Postprzez Frozen drugi » 1 mar 2017, o 23:23

na tym filmiku dalej mówi aby przytrzymac przycisk wlacznia i głośności(+ krotko). Daj znać czy poszło ;-)
Frozen drugi

Postprzez Herezja » 2 mar 2017, o 16:12

Aktualnie nie mam telefonu pod ręką. Żona zaniosła go do innego //specjalisty od telefonów//.
Co do wskazówki z filmiku to o ile pamiętam zrobiłem tak jak doradzał autor filmiku i nic się nie zmieniało.
W nomu s10 jak chcesz zrobić (w teorii) reset to musisz przytrzymać Power i głośność + a zatwierdzasz głośność -. Więc jak sam się domyślasz też nie raz później naciskałem taką kombinację.

Jak spec nic nie zrobi posiedzę chwilę i pomęczę (jeśli pozwolicie oczywiście) Was pytaniami a później pewnie zacznę pisać do producenta pytania.
Herezja
VIP

Postprzez Herezja » 2 mar 2017, o 22:04

Telefon działa ale specjalista nie usunął trojana jaki jest na telefonie. Mowa jest o odmianie FotaProvider a konkretnie Andr/Autolns-a i pochodnych (inny antywirus opisuje go jako Android.Spy.332.origin.
Zna może ktoś sposób jak to usunąć?
Herezja
VIP

Postprzez clorox » 3 mar 2017, o 01:12

Przerabiałem sprawę driver mtk65xx preloader przy okazji walki z tabletem. Mnie pomogło zainstalowanie driverów VCOM że strony http://spflashtool.com. Jest tam też opisana instalacja, bo driver nie jest podpisany cyfrowo (How to manually install MediaTek USB VCOM drivers). Jak masz Root'a to spróbuj Stuborn Trojan Killer ze sklepu.
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Postprzez Herezja » 3 mar 2017, o 13:37

Dziękuję za wskazówki. Nie mam roota. Zgłoszę się do Ciebie @Clorox po instalację w takim razie.

Wysłane z mojego S10 przy użyciu Tapatalka
Herezja
VIP

Postprzez clorox » 3 mar 2017, o 13:52

Tam jest filmik z instrukcją. Robiłem według niego.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Poprzednia strona

Powrót do ROMy i Modyfikacje