Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Postprzez aikimaniac » 21 sie 2017, o 15:43

Dla wszystkich zainteresowanych: podjechałem do celników, afery nie było, rano paczka została odprawiona i odesłana do UP więc nawet nie mogli mi jej na cle wydać i na oryginalne dokumenty nawet nie spojrzeli. Dobrze, że nie napisałem oświadczenia po tym telefonie zawyżając wartość towaru bo bym pewnie jakiś nielegalny podatek zapłacił i to by była dopiero afera - uczestnictwo w WERowskiej karuzeli VATowskiej :-P Jakby ktoś potrzebował załatwiać od ręki to od 11:00 do 12:00 w poniedziałki przyjmuje kierownik z administracji skarbowej.

skazi napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A po co Ci to wiedzieć? Czy to coś zmieni?
aikimaniac

Telefon:: Xiaomi

Postprzez pidey » 21 sie 2017, o 16:08

Tu nie chodzi o nazwę fona czy w ogóle o to, co to jest, istotny jest fakt, że w UC czy US nie pracują idioci i z różnego rodzaju "wałkami" mają do czynienia na co dzień tyle, że głowa mała. Nie ma co się dziwić, że przedmiot podawany do kontroli o wartości 2 cyfrowej, na gołe oko jest wart 3 cyfrowej kwoty, budzi w celniku podejrzenia i żąda wyjaśnień. Jak się uprze to musisz zapłacić tyle ile On naliczy a potem się odwołuj. Oczywiście zdarzają się wyjątki - trafiają się ludzie i "taborety", ale wyjątki potwierdzają regułę i lepiej celnikom się nie narażać.
pidey

Pochwały: 2
Telefon:: Xiaomi MI-4C 3/32
ROM: 7.0

Postprzez marcoos1 » 21 sie 2017, o 19:10

@aikimaniac
Będę zgadywał (ale nic nie chcesz powiedzieć, więc można tylko zgadywać).
Robiłeś jakiś wałek (telefon od topowego producenta za <=99$) i się dziwisz, że celnik nie wierzy. Chciałeś rozkręcić aferę, ale się skończyła nim się zaczęła. Zapewne jesteś z Warszawy (zawsze gdy ktoś nie podaje miasta, to domyślnie jest Warszawa jak by tylko tam było życie). Celnik nie chciał byś zawyżył wartośc towaru tylko podał prawdę. Telefon odesłany na UP czyli jeszcze go nie masz. Nie zdziwiłbym się gdybyś jednak przy odbiorze musiał zapłacić VAT od wyższej kwoty niż zadeklarowałeś.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez clorox » 21 sie 2017, o 20:46

"Panu celniku, mam chorom curkie i ona kce telefon bo jezd chora. Dej pan pokuj s tom watom dla dziecka to".

Zawsze działa. :-P
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Postprzez roofiwzgw » 22 sie 2017, o 23:52

Cześć :)

Zamówiłem dwa e-papierosy za kwotę 46$, wysyłka SF eParcel. Czy ktoś z Was może wie, jak będzie wyglądała sprawa z cłem i/lub VATem? Na sam VAT jestem przygotowany ale bardzo obawiam się cła. Miał już ktoś jakieś doświadczenie z tym związane? :/
roofiwzgw

Telefon:: Huawei

Postprzez SpeedoFST » 23 sie 2017, o 00:04

jak uniknie kontroli to nic nie zaplacisz, jak trafi na kontrole to nic nie zaplacisz i nic nie dostaniesz bo:

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
SpeedoFST
AKTYWNY

Pochwały: 15
Telefon:: SGS8

Postprzez roofiwzgw » 23 sie 2017, o 00:34

SpeedoFST napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A jakie są szanse na kontrolę?
roofiwzgw

Telefon:: Huawei

Postprzez KarlosW » 23 sie 2017, o 01:18

Poczytaj forum.
KarlosW
VIP

Pochwały: 33
Telefon:: thl w200

Postprzez pidey » 23 sie 2017, o 18:54

roofiwzgw napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czytanie nie boli - FAQ
pidey

Telefon:: Xiaomi MI-4C 3/32
ROM: 7.0

Postprzez Cynamon0 » 5 wrz 2017, o 01:38

Witam,
Mam pytanie, chce kupić na aliexpressie kilka zabawek. Prawdopodobnie cło wyniesie około 5 % (4,7) czy muszę do tego doliczyć 23% VAT?
Pozdrawiam ;)
Cynamon0

Telefon:: samsung

Postprzez jack78 » 5 wrz 2017, o 07:30

Jeśli wpadną w kontrolę to tak.
jack78

Postprzez clorox » 5 wrz 2017, o 07:36

Cło jest naliczane powyżej wartości 150€. Zajrzyj do FAQ dotyczącego zakupów. Wszystko jest opisane.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI