Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez dylus » 25 paź 2013, o 13:25

voi14 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czyli do tej kasy trzeba dodać vat 23% ????Tak więc jeśli aparat kosztuje 200$ czyli 630 zł do tego muszę doliczyć prawie 150 zł podatku ???
dylus

Telefon:: xperia neo-v

Postprzez voi14 » 25 paź 2013, o 13:50

Sądząc po ostatnich poczynaniach UC (szczególnie Zabrza <3) tak. Przejrzyj kilka stron tego tematu albo tego ze śledzeniem przesyłek.
Przyjmij, że będziesz musiał zapłacić. Jak się uda bez, to będziesz miał 150zł w kieszeni i będziesz hepi :)
voi14

Pochwały: 1
Telefon:: ZTE V967s

Postprzez drago68 » 25 paź 2013, o 14:45

dylus napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czyli do tej kasy trzeba dodać vat 23% ????Tak więc jeśli aparat kosztuje 200$ czyli 630 zł do tego muszę doliczyć prawie 150 zł podatku ???

U mnie UC Zabrze policzył 92 zł + koszty 7,80, a Vat wzięli po swojemu podałem 126$ oni przyjęli, że jest to 400 zł .Drogi mają kurs 3,17 zł
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez voi14 » 25 paź 2013, o 14:50

Może być taki myk że oni prześlą to to WER Wrocław i ja tam osobiście pojadę i wszystko załatwię?
voi14

Postprzez Odynus » 25 paź 2013, o 17:21

Pytanie do doświadczonych Jestem po pierwszym zakupie jestem zadowolony bo przyszło szybko i sprawnie
Chcę jeszcze kupic pare rzeczy max do 20E ale co z przepisami , że zwolnienia z cła i VAT do 22E jest za okazjonalne zakupy czyli raz w miesiącu
Czy kupując parę rzeczy w cenie 20E częsciej niż raz w miesiącu to celnicy nałożą cło i vat ??
Odynus

Telefon:: HTC

Postprzez mortimer » 25 paź 2013, o 19:08

element666 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

w paczce lenovo smartfon.
zwrotka za brak ce, instrukcji pl i takich tam...

natomiast interesuje mnie bardzo fakt, jak to dalej będzie rozegrane, czy to poczta odeśle bezpośrednio do nadawcy?
no i jak z chińczykiem rozmawiać, żeby koszta zwrócił?
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez drago68 » 25 paź 2013, o 19:17

mortimer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

w paczce lenovo smartfon.
zwrotka za brak ce, instrukcji pl i takich tam...
natomiast interesuje mnie bardzo fakt, jak to dalej będzie rozegrane, czy to poczta odeśle bezpośrednio do nadawcy?
no i jak z chińczykiem rozmawiać, żeby koszta zwrócił?

Był gdzieś tutaj taki przypadek z tabletem Ainol, trzeba poszukać postu, forumowicza.
Zatrzymany miał przez UC i odesłany do ekspertyzy na koszt UC, czy spełnia wymogi Unii, nie miał właśnie CE. Odpowiedź była negatywna.
Tablet na pewno został odesłany do nadawcy i chyba kupujący nie płaci za wysyłkę, tylko sprzedawca przy odebraniu paczki może coś dopłacić.
A jaki to UC taki ..."dokładny".???
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez mortimer » 25 paź 2013, o 19:25

@drago68

dzięki - poszukam zaraz. ekspertyzę już mieli na te telefony - wszystkie negatywne. pokaźny stos tego mieli na składzie.
co do lokalizacji - sprawa w toku, więc na ten moment zostawmy to na boku, natomiast mogę spokojnie powiedzieć, że to nie twój rejon na pewno.

jak się temat ostatecznie rozwiąże, to na pewno znajdę czas aby to wszystko dokładnie opisać tu na forum.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez dytruff » 25 paź 2013, o 20:33

stawiam na wielkopolskie lub lubuskie
Powinieneś otworzyć spór i prosić o certyfikat sprzedawcę. On odpowiada za CE i RoHS zgodnie z regułami Aliexpress. Masz decyzję z UC o powodzie niedopuszczenia?
dytruff
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Postprzez voi14 » 26 paź 2013, o 11:09

Dziwna sprawa z tym tabletem bo Ainole są sprzedawane normalnie w polskich sklepach i na allegro.
Na moim byłym Ainolu Fire jest normalne CE.
voi14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI