Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez baku1991 » 5 sty 2015, o 20:53

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Pierwsze jak przyjdzie polecony pocztą to nie odbierasz go tylko bierzesz awizo. Awizo może wisieć 14 dni po czym przesyłka wraca. Więc list odbierasz 14 dnia po tym jak pierwszy raz do Ciebie listonosz zapuka. Na list odpowiadasz mailowo i masz na to 20 dni od odbioru listu. Odpowiadasz w ostatni dzień i już masz 34 dni. Zanim odprawią twoja przesyłkę to minie kolejne kilka dni, załóżmy 7 więc już masz 41 dni. Następnie nie odbierasz paczki od listonosza tylko bierzesz awizo i masz kolejne 14 dni na odbiór, czyli mamy razem 55 dni. Lepiej na wszystko sobie wziąć odpowiedni margines, ale to i tak prawie 2 miesiące.
Mam nadzieję, że zrozumiale bo już pisałem najprościej jak się da.
baku1991
AKTYWNY

Pochwały: 11
Telefon:: Xiaomi Mi3
ROM: MIUI

Postprzez djfifty » 5 sty 2015, o 21:05

Nie wiedziałem gdzie napisać, więc piszę tu ;)

Zamówiłem kostkę ShengShou Mirror Cube z tej strony - https://www.fasttech.com/p/1273201

Dzisiaj dostałem awizo, że paczka przyszła. Tup tup tup i jestem na poczcie, wszystko elegancko dostalem, ale coś paczka mi nie pasowała.
Gdy wrocilem do domu zauwazylem ze z tylu została otwarta, a w środku nic nie ma.
Może urząd celny, ale hola hola, kostka jest produkcji Chińskiej, i cena jaką dałem to ogromne 4,11$
Podrzucam wam zdjecie tyłu gdzie widac miejsce otwarcia i naklejka z jakimiś bazgrołami.
Może coś będziecie wiedziec więcej na ten temat :)

Obrazek
"Żyj chwilą, bo to całe Twoje życie..."
djfifty

Telefon:: iPhone 4s

Postprzez atoh » 5 sty 2015, o 21:34

ALEX-77 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie wiem jak u was ,ale ja zawsze list z UC znajduje w skrzynce na listy, więc jak tu odebrać z UC 14 dnia ?

Koledzy wcześniej już Ci objaśnili mój skrót myślowy (polecony z UC odbierasz na poczcie 14 dnia) jednak w sytuacji, gdy listonosz wrzuca Twoje listy polecone do skrzynki, bez wyraźnej twojej zgody, to powinieneś złożyć na niego skargę.
atoh

Pochwały: 7

Postprzez baku1991 » 6 sty 2015, o 01:25

Z UC przychodzi list polecony ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru, więc absolutnie nie może być takiej sytuacji, ze znajdziesz taki list w skrzynce.
baku1991
AKTYWNY

Postprzez baku1991 » 6 sty 2015, o 01:29

djfifty napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeśli przesyłka ma jakiekolwiek uszkodzenia po nadejściu do Wer Warszawa to ją pakują w taki ogromny napompowany worek, nawet jeśli przesyłka jest malutka (miałem kilka takich przesyłek, zawsze pakowali do identycznego worka). Więc wnioskuje, ze twoja naklejka pojawiła się jeszcze na długo przed nadejściem do Polski.
baku1991
AKTYWNY

Postprzez Kasztelan » 6 sty 2015, o 01:39

Wg mnie na nalepce jest napisane:
awizowano
5.01.15
nie zastano
Kasztelan

Telefon:: chinski

Postprzez djfifty » 6 sty 2015, o 04:51

Kasztelan napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak właśnie chyba jest napisane, nie odebrałem normalnie paczki tylko poprzez awizo.
"Żyj chwilą, bo to całe Twoje życie..."
djfifty

Telefon:: iPhone 4s

Postprzez Quis » 6 sty 2015, o 17:48

Pytanie:
Chce kupić od osoby prywatnej z USA (wiem, że to wątek o zakupach z Chin, ale to jeden pies, oba kraje są spoza UE) używany zegarek na użytek własny. Cena to około 175$. Jak rozumiem z cła jestem zwolniony, co z VATem w tej sytuacji?
Quis
VIP

Pochwały: 29

Postprzez baku1991 » 7 sty 2015, o 17:10

Quis napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dlaczego z cła jesteś zwolniony? Chyba, ze nie obowiązuje, ale tego nie wiem akurat jak jest z zegarkami.

Edit: chociaż mój błąd bo chyba się mieścisz w przedziale poniżej €150
baku1991
AKTYWNY

Postprzez Maksu » 11 sty 2015, o 12:20

Nie wiem czy już padło to pytanie ale interesuje mnie zapis dot. prezentów jubileuszowych. Niby z tego co czytam dopisek "GIFT" już niewiele zmienia. Ale czy jesli zamówię słuchawki o wartości do 22 Euro a do tego jako prezent urodzinowy czy imieninowy to zwiększę szansę na unikniecie vatu? :-)
XIAOMI REDMI 4X od 21.07.2017
Maksu
AKTYWNY

Pochwały: 2
Telefon:: Xiaomi 4x 3/32

Postprzez blue_voyager » 11 sty 2015, o 12:21

A co to za różnica?
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez Krystek » 11 sty 2015, o 20:32

Co według was będzie lepsze: zrobienie paczki jako prezent czy jako towar wracający z naprawy?
Krystek

Telefon:: HTC Desire X

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI