Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez bobekzea » 10 lis 2014, o 20:29

Widziałem jakiś post o korzystaniu z poczty Szwedzkiej.
bobekzea

Telefon:: Nokia

Postprzez lagarto » 10 lis 2014, o 21:03

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ale co to ma dać? Naliczenie VATu ma miejsce przy sprowadzeniu towaru z jednego obszaru celnego do drugiego, narodowość kupującego nie ma tu znaczenia.

Też to rozważałem kiedyś.
Blue_voyager ma rację oczywiście ale w prezent od Chińczyka dla Chińczyka łatwiej można uwierzyć niż od Chińczyka dla Polaka. Tak mi się wydaje przynajmniej.
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez pete67 » 10 lis 2014, o 21:40

baku1991 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Myslę że wśród celników taka sama szansa na oszołomów jak np w Policji, US czy innym urzędzie państwowym... czyli tam gdzie rtządzą koneksje, układy, łapówki itd...
szansa ta znacznie wzrasta przy obecnej polityce współrządzącej partii..
kumoterstwo, wsparcie tylko dla rodzin przyjaciół... itd...
ciotka jest dyr urzędu to od razu kuzyn jest referentem, woźnym, gońcem kierowcą sprzątaczką sekretarką itd itp... nierzadko oszołomy i przygłupy.
i przygłupy nie dlatego że z rodziny czy po linii partii po prostu często to są ludzie którzy nie mogą dostać normalnej pracy bo są zbyt pazerni, głupi, tępi... no epitetów można sypać...
innymi słowy w urzędach napaństwowych stanowiskach..... TAK jest PRZEOGROMNA RZESZA PRZYGŁUPÓW!!!
bo nie są z konkursów czy z wyboru po kwalifikacjach ale z polecenia osoby mającej koneksje i władzę...
No czasem ktoś się załapie po znajomości i nie będzie durniem...
no niech ktoś spróbuje zaprzeczyć że tak nie jest.
nie umiem sprecyzować skali ale w moim mieście (ok 500tys) jest to nagminne i w US, i UP i urzędzie gminy to samo nawet policja i straż miejska...
nie ma szans udoiwodnić takiemu bolkowi że mimo że nie ma nawet licencjatu bo dopiero zaczyna studia, to jest gorszy od osoby z oceną bdb po administracji publicznej...
BRAK DOŚWIADCZENIA -takie padło uzasadnienie. a ten tłumok z policealnym już kiedyś pracowałw radzie gminy...

więc z pełną świadomością powtórze.
W UC JEST CAŁE MNÓSTWO BARANÓW I PRZYGŁUPÓW.
i wierzcie mi.... wolałbym mieć do czynienia z rozsądnymn ale kompetentnym gościem w urzędzie który mi nałoży VAT do zakupionego telefonu
ale w innych kwestiach też zapracuje na swoją wypłatę, uczciwie i z korzyścią dla nas wszystkich.

ech.... zapieniłem się...
szkoda słów.
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez pete67 » 12 lis 2014, o 14:11

ok edytować już nie mogę - przepraszam... za poowyższe rozważania.

nie mniej
może się przyda komuś, może nie.
właśnie skończyłem pogaduszkę z gościem z UC w Pruszczu Gdańskim
ovatowali mi przesyłkę,
tylko sam VAT bez dodatkowych kosztów.
cene podałem w $ więc to przeliczyli +23%
po kursie jaki mają z NBP - w moim wypadku 3.25 jak mi powiedział. czyli jeszcze znośnym:)
kurs $ jak powiedział ten gośc jest rzz na miesiąc im odgórnie narzu8cany przez NBP.

dziś powinienem mieć przesyłkę tylko nie mam kaski na VAT chwilowo :)
hahahaha
pete67
AKTYWNY

Postprzez yahooo » 12 lis 2014, o 21:14

Czy VAT naliczany jest po cenie która widnieje na stronie produktu czy od kwoty przelewu, bo po kuponach trochę mniej zapłaciłem ?
yahooo

Postprzez ebola1972 » 12 lis 2014, o 21:18

przelewu

wyszło z Nubia z7 mini
ebola1972
VIP

Pochwały: 44
Telefon:: Xiaomi RR

Postprzez aflo » 12 lis 2014, o 21:42

yahooo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Różnie bywa. MI po wcześniejszych promocjach zakupach w WER Warszawa policzyli VAT po cenie przed rabatem, czyli wyższej. Mimo że i im zaznaczyłem, podkreśliłem ceny po rabatach i na te kwoty były przecież przelewy. Ale nie - nie domyślili się. Napisałem odwołanie i ciągle cisza...
aflo

Pochwały: 3
Telefon:: 1+1

Postprzez pete67 » 12 lis 2014, o 21:46

yahooo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

u mnie pan poprosił o dowód płatności z banku
czyli jeśłi fizycznie zapłacisz 100$ plus 20% w kuponach to naliczyc powinni to co zapłaciłeś czyli 100$.
dopiero jak się będą czepiać że coś za tanio można podesłać skrina że część to były kupony promocje itp.
ale nie wpychał bym się z info że coś kosztuje więcej niż zapłaciłem.
licho nie śpi.
pete67
AKTYWNY

Postprzez pete67 » 12 lis 2014, o 21:49

aflo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Różnie bywa. MI po wcześniejszych promocjach zakupach w WER Warszawa policzyli VAT po cenie przed rabatem, czyli wyższej. Mimo że i im zaznaczyłem, podkreśliłem ceny po rabatach i na te kwoty były przecież przelewy. Ale nie - nie domyślili się. Napisałem odwołanie i ciągle cisza...

jeś;li napisałeś odwołanie - skargę to jestem prawie pewien że MUSIELI - MIELI OBOWIĄZEK odpowiedzieć.
tylko to musi być oficjalne pismo nie mail czy telefon...
kazdy urząd ma taki obowiązek.
VAT jest od ceny którą płacisz więc takie praktyki jak opisujesz to bandystwo w biały dzień....
i od tego trzeba się odwoływać i rąbać baranów którzy siedzą i pierdzą w stołki bo ciocia załatwiła robotę.
pete67
AKTYWNY

Postprzez oneway80 » 13 lis 2014, o 00:26

Witam
Dzisiaj dostałem zawiadomienie od urzędu celnego w Warszawie o swojej przesyłce. Kupiłem dwa telefony komórkowe za 302$, w zawiadomieniu napisane jest, że są dwa telefony, brak wartości z faktury, przelewem. Kompletnie nie wiem co robić, w sensie czy da się jakoś zaniżyć wartość zakupu?. Myślę, że skończyły się już dobre czasy robienia zakupów na Ali bez ominięcia cła/vatu :-/
poratujcie ;-)
dzięki
oneway80

Telefon:: 504944191

Postprzez blue_voyager » 13 lis 2014, o 09:04

W czym Cię poratować? W próbie oszukania UC? No sorry, takie rzeczy to musisz sam, bo sam poniesiesz ewentualne konsekwencje.
Moja rada, zapłać po prostu należny vat i ciesz się sprzętem.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez baku1991 » 13 lis 2014, o 10:15

Napisz, ze to prezent od znajomego Chińczyka, wartość $20. Na imieniny dostałeś.
:-)
baku1991
AKTYWNY

Pochwały: 11
Telefon:: Xiaomi Mi3
ROM: MIUI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI