Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez emailo » 5 wrz 2014, o 14:02

Dojdzie spokojnie.
emailo

Pochwały: 2

Postprzez akukacz » 5 wrz 2014, o 14:05

Dzięki,

aaa z nerwów pomyliłem działy.... Mogę prosić o przeniesienie do http://telchina.pl/sledzenie-przesylek-status-przesylki-t2250-15840.html#p110490
akukacz

Telefon:: Doogee

Postprzez bontek » 5 wrz 2014, o 14:29

szymon_rysiu napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mowie jak jest. 99% paczek z Singapuru jest odprawianych w max 7 dni...ze trafiles 2-3 dni czekania to miales szczescie.
bontek
AKTYWNY

Pochwały: 5
Telefon:: Bratek

Postprzez Sqilmax » 6 wrz 2014, o 00:14

Witam. Zamówiłem dwa telefony "podróba" Samsunga Note 3. Telefony idą w dwóch różnych paczkach. I teraz pytanie czy UC może się przyczepić że dwie paczki idą na ten sam adres i czy mogą się doczepić że są to podróbki? Pozdrawiam
Sqilmax

Telefon:: Sony Z1

Postprzez emailo » 6 wrz 2014, o 10:17

Sqilmax napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mogą zatrzymać jedną, ale mogą zatrzymać też obie w najlepszym wcale, jak zwykle loteria. Co do podróbek to też zależy jaki UC, ale raczej tego nie robią, a powinni. :-)
emailo

Pochwały: 2

Postprzez krzy5iekk » 6 wrz 2014, o 20:38

Witam, mam pytanie do osób którym paczka szła przez WER Zabrze.
Przesyłka wysłana Singapore Post 30.08 na WER Warszawa 4.09 i leżała do dziś. Została wysłana i dziś trafiła do WER Kraków (adres wysyłki w Krakowie)...
Czy komuś trafiło się, że przesyłka szła jeszcze do Zabrza? Niecały rok temu miałem cloną przesyłkę w Zabrzu więc nie wiem czy powinienem już się cieszyć ;-)
krzy5iekk

Telefon:: Jiayu G4S

Postprzez Robbo » 6 wrz 2014, o 20:41

Ciesz się.

Ja i G2
Robbo
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Samsung Galaxy Nexus
ROM: MIUI V5

Postprzez jaku06 » 7 wrz 2014, o 16:38

Witam,
Nurtuje mnie pewne zasadnicze zagadnienie, mianowicie: Zakładając hipotetycznie, że telefon kupiony na Ali trafia na niemiłych celników i zostaje oclony. Następnie papierki, zwolnienie, opłata, odbiór i wszystko ok, ale... Przypuśćmy, że telefon w transporcie miał pecha i uległ uszkodzeniu. Sprzedawca natomiast nie dysponuje drugim egzemplarzem, (powód z resztą mógłby być jakikolwiek - nieistotne) w następstwie czego proponuje odesłanie towaru i zwrot kasy. Obie strony przystają na takie rozwiązanie, należność wraca i tutaj powstaje pytanie. Czy jest możliwość ubiegania się o zwrot zapłaconego podatku VAT a jeśli tak to gdzie? W Urzędzie Skarbowym właściwym miejscowo? Czy np. Urzędzie Celnym który dokonał naliczenia? (oczywiście podpierając się kompletem dokumentów powstałych na zaistniałą okoliczność)
Czy ktoś już doświadczył takiej przygody? :-)
Warto przeanalizować powyższą ewentualność bo nigdy nie wiadomo co i na kogo trafi :-)
jaku06

Telefon:: RAZR XT912
ROM: 4.1JB

Postprzez pete67 » 8 wrz 2014, o 11:03

Niestety troszkę zbaczam z tematu :)

Moim zdaniem teoretycznie można żądać zwrotu
Ba! Żądać moża nawet w praktyce :)))
ale tylko teoretycznie go dostaniesz...
Niestety nasze Pańśtwo jest jak ruski bank...
wpłącać pieniądze - te przyjmą az radością
aele jeśli chcesz jakiegoś zwrotu niesłusznie naliczonego bądź z powodu okoliczności
to już jesteś wrogiem ludu pracującego
I dlatego chyba warto kupować w sklepach gdzie wiadomo że kręci się interes i będzie siękręcił bo z tego żyją.
i dlatego jest istotna opinia:)
Po prostu sprzedawca wymienia na inny towar i podaje informacjęw papierach że to jest ciągle reklamacja...
Z tego co wiem to skutek jest OK
Inna sprawa że często dopiero kupiony telefon jest opisany jako powrót z serwisu - a to jest oszustwo :)
Podejmujemy działania aby nie zapłacić Państwu należnej kasy...
Więc można to ująć tak
Raz Ty dmuchasz Pańśtwo raz Ciebie dmucha...
Tylko troszkę przerażają i bolą proporcje tego dmuchania...
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez jaku06 » 8 wrz 2014, o 13:19

Taak... to jest właśnie Polska :-)
No cóż, choć moje rozważania nadal pozostają otwarte to rzeczywiście - trudno byłoby z tym wszystkim się nie zgodzić.
Dzięki za wyczerpujący wywód i życzę samych dobrych statusów, wywołujących tylko i wyłącznie radość :-)
Pzdr.
jaku06

Telefon:: RAZR XT912
ROM: 4.1JB

Postprzez Sqilmax » 8 wrz 2014, o 20:45

emailo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mogą zatrzymać jedną, ale mogą zatrzymać też obie w najlepszym wcale, jak zwykle loteria. Co do podróbek to też zależy jaki UC, ale raczej tego nie robią, a powinni. :-)

Tak więc następne pytanie. Jeżeli będą chcieli oclić mi chociaż jedną paczkę to jak mam im podać jaką kwotę zapłaciłem? Gdyż telefony zamawiałem na allegro i było płacone przelewem tradycyjnym łącznie za dwa telefony. Jedna paczka już płynie od dwóch dni a druga dalej w Signapore czeka. I czy jest możliwość zapłacenia tego listonoszowi? Czy trzeba mi przelew robic? :D
Sqilmax

Telefon:: Sony Z1

Postprzez night95 » 8 wrz 2014, o 20:50

Wyślesz im screena z aukcji allegro, A płaci się zawsze listonoszowi :P

Autor postu otrzymał pochwałę
night95
VIP

Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI