Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez Paweel » 5 lut 2014, o 20:30

może i mają normę, ale coś ostatnio się zwiększyła.
a co do obkładania folią czy innymi specyfikami, celnicy również szukają broni i narkotyków lub innych zakazanych towarów. jak nie będą pewni co jest w środku to tym bardziej rozpakują paczkę. oczywiście komisyjnie, zważą przed i po rozpakowywaniu. ale rozpakują.
Paweel

Pochwały: 8
Telefon:: BYŁ ZP980+ JEST LGG2

Postprzez Grech » 5 lut 2014, o 20:39

Może nie tyle zwiększyła się liczba zatrzymań na cle co zwiększyła się liczba osób wypowiadających się na forum :) Pewnie statystyki admina to potwierdzą. Rok temu o tej porze dyskutowało tutaj stosunkowo niewielu i niewielu zamawiało. Stąd wrażenie że teraz mocniej prześwietlają przesyłki bo więcej osób o tym mówi.
Grech
AKTYWNY

Pochwały: 10

Postprzez lukkki » 5 lut 2014, o 20:46

Albo zwiększyła się liczba celników czytających forum :)
lukkki
VIP

Pochwały: 13

Postprzez marx » 5 lut 2014, o 21:21

popularność zakupów w chinach stale wzrasta, kiedyś to była domena sprzedawców z alledrogo i innych handlarzy, ale za sprawą tego forum dziesiątki tysięcy polaków zdecydowało się na zakupy zagraniczne. wielu sie pochwaliło tanimi zakupami swoim znajomym i ci też zaczynają przygodę z aliexpress i jej podobnymi stronami.

Druga sprawa to celnicy w pierwszej kolejności muszą zająć się kontenerami i dużymi przesyłkami.
Drobnica jak nasza elektronika, ciuchy, butu itp to tylko utrapienie dla nich, roboty papierkowej tyle co przy kontenerze a wpływ do kasy marny.
ostatnio uszczelnia się kontrola UC a ma na to wpływ dziura w budżecie państwa.
Celnicy doskonale wiedzą co w tych paczuszkach idzie, nie sa głupi jak się niektórym wydaje.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez Paweel » 5 lut 2014, o 22:01

marxxx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

dokładnie tak. to po pierwsze że więcej ludzi kupuje to i więcej paczek, tylko że, jak nawet przed świętami był spory ruch w obrocie z Chin to wiele paczek przeszło bez VAT, nie wiem co zmieniło się po Nowym Roku ale nie jest to długi okres od grudnia, a częstotliwość zatrzymań paczek się zwiększyła, przynajmniej w Przemyślu, i mało celników obchodzi że paczki czekają na swoją kolej kilka dni gdy wcześniej odprawiane były max w dwa. wiem że i oni mają czas na odprawę, tyle tylko że wcześniej nie bawili się tak z drobnicą, a teraz biorą na cło czy VAT dużo, czy większość, tego nie wiem, ale mam wrażenie że dużo więcej niż w zeszłym roku.
Paweel

Pochwały: 8
Telefon:: BYŁ ZP980+ JEST LGG2

Postprzez radar_88 » 5 lut 2014, o 22:22

A co by się stało gdybym napisał do UC że telefon który został do mnie przesłany wraca z serwisu po naprawie np wyświetlacza? Co wtedy z VAT?
Słyszeliście o takim przypadku?
radar_88

Telefon:: RM5 4/64

Postprzez drago68 » 5 lut 2014, o 22:26

Pisane już było kilkakrotnie.
Musisz przed wysłaniem do naprawy odwiedzić UC i udokumentować wszystko włącznie z wysyłką.
Oczywiście wcześniej musiałeś zapłacić vat, no bo jak go chcesz wysłać....? i udokumentować w UC.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Arcand » 6 lut 2014, o 13:38

Czy wiecie jakie jest cło na akcesoria GSM
Etui
Folijki
Bomby....aaaa nie,bomby nie
Arcand

Telefon:: XPERIA Z1
ROM: fabryczny

Postprzez drago68 » 6 lut 2014, o 13:59

Jak mała kwota zakupu, choćby UC zatrzymał, to nie powinni nic nałożyć.
Miałem już tak parę razy, zakupy na 42$ i 27$ i po wysłaniu papierów do UC, nic nie naliczyli.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Arti2 » 6 lut 2014, o 22:35

Niech ktoś napisze jak to jest zamawiać przez EMS lub DHl. Czy rzeczywiście dowalają za ich paczki Vat + Cło + opłaty dla przewoźnika ? Jeżeli tak to jak są wliczane cło, prowizje, etc. Chciałbym zamówić telefon, ale kilka razy zamiawiałem by SIngapur/China post i szło mozolnie nawet 1,5 miesiące. EMS to czas tylko max 20 dni, dhl to 7,co by bardzo ułatwiło życie. Z góry dziękuje
Arti2

Telefon:: Sony

Postprzez baca » 6 lut 2014, o 23:55

A pytanie mam z innej beczki, zastanawiam się nad zakupem maszyny błyskowej do naświetlania gumek takiej jak się pieczątki robi... w PL dwulampowa to koszt 3100 zł więc kawał grosza zza gór i dolin 521 $ z przesyłką UPS lub EMS , waga jakieś 8 kg więc grupa podwyższonego ryzyka... VAT mogą nauczyć pewnie ale cło??? + UPS pewnie też coś dołoży?

Wysłane z mojego JY-G3 przy użyciu Tapatalka
baca

Telefon:: dell

Postprzez xander122 » 7 lut 2014, o 10:55

Mnie EMS naliczył coś około 70 zł za usługę celną
xander122

Telefon:: iNew V3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI