Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez xander122 » 23 sty 2014, o 08:25

Ktoś będzie tak miły i powie mi skąd wziąć blankiet który UC wysyła w formie elektronicznej bo już mnie wkur... te urzędasy,piszą,że można wysłać dane drogą mailową ale gdzie są wszystkie potrzebne dokumenty to se szukajcie...
xander122

Telefon:: iNew V3

Postprzez drago68 » 23 sty 2014, o 09:28

A poczytałeś cały wątek......?????????????
Wysyłasz screena z zamówienia, potwierdzenie płatności z banku oraz ksero lub dane z dowodu osobistego i pesel.
Wszystko w formie PDF.
Żadnych blankietów nie musisz mieć!!!!!
Musisz mieć numer Pozycji Księgi Magazynowej i umieścić go w tytule e-maila.
Ten numer jest nadany na postawie numeru paczki.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez Jacek0710 » 23 sty 2014, o 12:09

Ja już mam mętlik w głowie nie wiem czy warto zamawiać ZTE v965 bo pójdzie przez UC Poznań, a słyszałem, że cofają telefony bez CE.
Jacek0710

Telefon:: Xperia X8
ROM: 2.1 stock

Postprzez meDarq » 23 sty 2014, o 13:32

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy UC ma prawo skonfiskować telefon? Jeśli tak, to kiedy to następuje? Napisałem do sprzedawcy, napisał, że w przypadku problemów zwróci 100% kosztów. Więc nie boję się już cofnięcia, tylko konfiskaty w Poznaniu. Jak to wygląda od tej strony?
meDarq

Telefon:: e52

Postprzez drago68 » 23 sty 2014, o 13:38

Mało poczytałeś forum...!!!!
Jeżeli wpadnie do UC i zatrzymają np. ze względu na znak CE, to możesz napisać do UC, żeby paczkę wrócili do sprzedającego.
Lub jeżeli nie odbierzesz z UC ( nie chcesz płacić vat) do 20 dni ,paczka wraca z powrotem. Kwestia dogadania z chińczykiem.
Wtedy paczka wraca do sprzedawcy, Ty nie płacisz nic za wysyłkę.
Urząd Celny może zająć towar, ale jeżeli jest to "fake" danej firmy i wtedy zniszczy komisyjnie.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez meDarq » 23 sty 2014, o 14:24

Zapewniam Cię, że naprawdę poczytałem już sporo na forum, tylko znalazłem różne zdania na ten temat :) A oni mi napiszą, że chodzi o brak CE, a nie o ovatowanie po prostu?
meDarq

Telefon:: e52

Postprzez dexmark » 23 sty 2014, o 14:37

,,Zawiadamia się, że pod w/w adres nadeszła przesyłka z Singapuru, nr XXX, waga 0,5 nadana przez ...... z zawartością telefon komórkowy''
Skąd oni wiedzą w Przemyślu, że to telefon komórkowy? Przecież Chińczyk wpisał (zgodnie z moją prośbą) że to ramka cyfrowa :-D Albo moją paczkę skanowali, albo otwierali.
Dokumenty przesłane, skan z zakończonej aukcji, potwierdzenie bankowe i nr PESEL. Teraz oczekuję na listonosza z paczką i pobraniem :(
dexmark

Telefon:: Lenovo a820

Postprzez bartazzz » 23 sty 2014, o 14:40

bodajże kolega bumbum opisywał swój przypadek i były w tym temacie również skany pism. Tak więc gdyby chodziło tylko o Vat to interesuje ich wartośc, w przypadku UC Poznań odsyłaja do analizy do UKE
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez lukkki » 23 sty 2014, o 14:43

Skanowali pewno
lukkki
VIP

Pochwały: 13

Postprzez rk.rk » 23 sty 2014, o 14:45

@dexmark. Wszystkie paczki są skanowane i z automatu idzie jak wychwyci ,że telefon . Miałem już tak ,że wiedzieli co jest w środku ,a nie były otwierane i oczywiście co innego na deklaracji.
rk.rk
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: Z7 mini

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI