Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
18 sty 2013, o 12:33
bo kupując poza polską możesz kupić bez vatu.
Vat teoretycznie płaci odbiorca docelowy.
13 lut 2013, o 10:24
Witam serdecznie.
Widzę, że nie jest tutaj wszystko dokładnie napisane, więc chcę doprecyzować opłaty celno-podatkowe i prowizje za zakupy. Napiszę jak to wygląda przy przesyłkach kurierskich (w pocztowych powinno być tak samo, ale kontrole celne są trochę słabsze).
Zamawiając coś z poza Unii Europejskiej, naszym przypadku Chin (HK) do zapłaty jest cło i Vat.
Mamy na szczęście zwolnienia z tych opłat przy spełnieniu określonych warunków.
Zwolnienie z Cła do wartości 150 Euro. (na telefony i tablety na szczęście cło jest 0%, ale na urządzenia multimedialne np Miniboxy do TV na androidzie jest 14% cła!!!)
Zwolnienie z Vatu (23%)do 22 Euro (teraz to 29,3 USD). Czyli Jeśli na paczce będzie pisać 30 USD GIFT, to Urząd Celny zatrzyma paczkę do odprawy celnej. Agencja celna skasuje prowizje za odprawę ( od 50-80 PLN) + naliczy VAT od wartości 30 USD + statystyczny koszt transportu wg IATA. Wyjdzie więc średnio jakieś 120 PLN do zapłaty extra, takżę nieciekawie... Jak Chińczyk zadeklaruje wartość np. 200 USd to zapłaci się ok 250 PLN...
Są jeszcze przepisy dotyczące sensu stricto osób prywatnych. Wtedy zwolnienie z cła i Vatu jest do 45 Eur. Są jednak praktycznie niestosowane w przesyłkach kurierskich, bo Chińczycy na listach przewozowych wpisują raczej zawsze nazwę firmy, lub jakieś fikcyjne dane, które Agencje Celne traktują jako firmy.
Podsumowując najważniejsza jest zadeklarowana wartość na liście przewozowym i fakturze. Zapisek GIFT, etc nic nie znaczy...
Mam nadzieję ze jasno napisałem :)
13 lut 2013, o 10:33
Nie do końca jest tak jak piszesz.
Celnik nie naliczy Vat z deklarowanej kwoty Tylko zażąda dowodu wpłaty Wiedząc że jest wyższa kwota wpłaty i właśnie z niej naliczy Opłaty. Nie dostarczysz dokumentów Dowodów wpłaty Przesyłka nie dotrze do ciebie . Będzie Brak odpowiednich Certyfikatów to przesyłka zostanie zniszczona na Koszt adresata lub zwrócona do nadawcy wtedy towar przepada kasa także
13 lut 2013, o 10:38
Słyszałem tylko o takich przypadkach, jeśli w paczce znajdowane były faktury na wyższe wartości, bądź towar był markowy etc.
Z tego co wiem, celnicy mają prawo zatrzymać max 5% towaru z całej puli na dany dzień. Cyli np jak jest 400 paczek danego dnia, do kontroli może iść 20.
Dodatkowo jeśli telefon nie jest podróbką to nie mają raczej podstaw by się przyczepić do wartości.
No chyba że piszesz o importerze jako o firmie, która ciągle sprowadza jakieś produkty. Wtedy faktycznie, będą zadać potwierdzeń wpłaty przy kolejnych dostawach.
13 lut 2013, o 11:03
Przy kliencie detalicznym także zażądają Dowód wpłaty lub link do Aukcji z której bł zakup i na tej podstawie naliczają opłaty. Mogą także zrewidować paczkę jak nie będzie deklaracji lub jak nie ma dołączonej Faktury. By stwierdzić co jest w Paczce Ale przeważnie chcą by adresat oświadczył co jest w paczce i jaka wartość Oraz dowód wpłaty. Wszystko zależy od Chińczyka czy ze swojej strony się dobrze wywiąże i że będzie stosowna faktura dołączona Wtedy nie ma żadnych zatrzymań ani opłat
20 lut 2013, o 19:57
Czyli jeżeli kupiłem coś za 185$, i wysyłka za pośrednictwem HK, ile mogę zapłacić cła i VAT? I jaka jest szansa, że będę musiał je zapłacić?
20 lut 2013, o 19:59
610 x23% czyli około 140zł Masz 10% szans że zapłacisz 90% że nie
20 lut 2013, o 20:06
pozytywnie^^. pozostało się modlić^^
21 lut 2013, o 09:29
Tak niby od 22 Euro jest naliczny Vat, a w praktyce moje paczki z zadeklarowaną wartością $40-$50 przechodzą bez opłat dodatkowych
4 mar 2013, o 16:47
A wiecie może jak to jest jeżeli kupie telefon "na miejscu" w Pekinie i będę wracał samolotem , to czy na lotnisku mogę mieć problem??
Lepsza jest opcja schować w walizce telefon, czy wywalić pudełko i zostawić tylko ładowarkę a telefon mieć przy sobie włączony ??