przez microbi » 7 lut 2016, o 16:42
Jeżeli można wtrącić trzy grosze. Silnik to ważna rzecz, bo tego nie zmienia się często, a determinuje funkcjonalność ale najważniejsza jest "przyjazność" userfriendly danego rozwiązania. Możesz mieć dobry silnik ale rozwalić można forum beznadziejną skórką, brakiem funkcjonalności, lub kiepską nawigacją. Obecna skórka, ta ciemna jest koszmarem z lat 90, co ją zmienię na jasną i tak wraca forum samo na ciemną stronę (sic!).
Co do silnika, xda działa na vBiulletin, obsługuje parę milionów userów, set wątków i działa nonstop od kilku lat. Najgorsze są eksperymenty. Poza samą zmianą, przemyśl strukturę forum, rozmieszczenie elementów, funkcjonalność, skórki (najlepiej dać kilka, żeby nie było marudzenia).
Mi obecny silnik nie przeszkadza (o ile jestem na jasnej skórce), ogarnąłbym tylko trochę chaos z postami, tzn. rozdzielił cześć poradnikową/faqi od części bieżącej dyskusji, z których nic nie wynika, tak żeby ważne informacje było łatwo wyłowić od zwykłego internetowego bełkotu, dodał możliwość edycji postów, z mojego doświadczenia wynika, że nie stanowi to żadnego zagrożenia.
I pamiętaj, żadna zmiana nie zadowoli wszystkich, kieruj się własną intuicją lub najlepiej wiedzą.