Ostatnio zostałem zapytany o działanie Automapy na JB 4.2.1.
Pierwsze wrażenia były bardzo pozytywne, ale wraz z biegiem czasu, było coraz gorzej.
W czasie ostatniego weekendu miałem możliwość przetestowania czterech programów nawigacyjnych podczas jazdy samochodem i pieszej wędrówki.
Nie będę się wypowiadał na temat aktualności map. Jedyny wniosek, który mi się nasunął jest taki, że niekoniecznie za więcej pieniędzy dostajemy lepsze mapy. Mój blok został ukończony\zamieszkany ponad dwa lata temu, a Automapa i Sygic nic nie wiedzą o jego istnieniu..
Automapa 1.4.2
Pierwsze wrażenia - opisywane na tym forum - były bardzo dobre. Choć interfejs w porównaniu do "windowsowego" jest mało intuicyjny, to mnogość funkcji
Największym minusem tego rozwiązania jest niestabilność tego rozwiązania pod JB 4.2. Kilkukrotnie zdarzyło mi się, że program "żył własnym życiem" i nie reagował na polecenia. Występowały również kłopoty z wyświetlaniem map. Co dziwne - nie za każdym razem, ale objawy były takie same.
Sygic 13.1.1
Dobre i stabilne rozwiązanie, choć funkcjonalnie gorszy od Automapy. Podczas testów nie wystapił problem z aplikacją i mapami.
MapFactor Navigator 0.14.30
Bardzo dobre mapy (korzystałem z darmowych map), ale program funkcjonalnie ubogi. Do tego kłopoty z wyświetlaniem drogi podczas jazdy (samochód często znajduje się obok drogi)
Mapy Google 6.14.3
Chyba najlepsze mapy w tym zestawieniu - jako jedyne pokazują mój blok ;). Funkcjonalność niestety uboga, ale wystarczająca do przemieszczania się.
Największym minusem tego rozwiązania są mapy on-line. Drugim - brak wyboru rodzaju trasy (potrafi poprowadzić po takich wertepach)..
Jeśli miałbym wybierać, to z bezpłatnych - MapFactor Navigator i z płatnych Sygic.