Dopiero dzisiaj sprawdziłem ile mi ściągnęło z karty i okazało się, że chińczyk z infolinii miał rację. Zamiast docelowo 8,58$ ściągnęło mi 9,43$ czyli prawie 10% więcej.
Cenę mam dokładnie tak jak pokazałeś na screenie w dolarach. Tak jak napisałem wszędzie jest w cena w USD, jedynie przy płatności pojawia się cena w PLN i jak widać zapłaciłem ekstra. Nie po to człowiek kombinuję z kartami walutowymi i korzystniejszym przewalutowaniem z internetowych kantorów, żeby potem nic nie mieć z tego, a nawet będąc w plecy, bo opcja przelewy24 byłaby korzystniejsza w tym przypadku
. Dla formalności posiadam kartę walutową USD w Nestbank.
Wiem, że kwota śmieszna ale przy większych zakupach już będzie znaczna różnica i zakup przez kartę stanie się nie opłacalny.
Może ktoś się jeszcze wypowiedzieć, kto ostatnio kupował na DHgate? Może niedawno coś pozmieniali? Chyba, że różnice robi to, że przy uzupełnianiu profilu ustawiłem, że jestem konsumentem? W ustawieniach nigdzie nie mogę znaleźć jakiejś informacji o rozliczaniu się w danej walucie i wychodzi na to, że ustawia się automatycznie po lokalizacji