Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez shady21_88 » 4 cze 2014, o 14:14
witam
chcę dokonac zaku na portalu aliexpres, posiadam kartę debetowo w mbank (VISA), nie posiadam ani karty kredytowej ani elektronicznej w USD. Moje pytanie jaki & zostanie przewalutowanyod sumy zakupy? przypuszczalnie chcę kupić coś za 100$??
-
shady21_88
-
- Telefon:: Samsung
przez drago68 » 4 cze 2014, o 14:21
Też wcześniej płaciłem kartą Visa z mBanku.
Jest podwójne przewalutowanie USD>>> EURO>>>PLN i dochodzi jeszcze 3% od operacji za co życzy sobie Visa.
Dolar wychodził mnie około 12-15 gr więcej od ceny sprzedaży banku.
-

drago68
- VIP
-
- Pochwały: 86
- Telefon:: Xiaomi RN4
przez rm_125 » 5 cze 2014, o 06:56
Witam, dostałem telefon od Golda i pisze jeśli w ciągu 3 dni dam mu 5 gwiazdek dostanę ekstra 6 miesięcy gwarancji.
Telefon oryginalny (red rice 1s) wszystko działa.
Warto dać mu teraz tą opinie czy lepiej poczekać?
-
rm_125
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 3
- Telefon:: Note 4x
- ROM: chiński
przez shady21_88 » 5 cze 2014, o 09:04
witam
pisąłem wczoraj odnośnie pierwszego zakupu na aliexpress, będę płacił karta debetowo z mbank, po zakupie pokaże mi się takie okno
Cardholder name:
card no: - chodzi o numer z karty? cały nr? znajomy mówił coś tylko o 4 ostatnich cyfrach?
expiration date: - data do kiedy karta jest wazna?
security cod: - to jakis kod z obrazka mi wyskoczy??
-
shady21_88
-
przez drago68 » 5 cze 2014, o 09:11
Wybierasz kartę VISA i podajesz dane: Imię i nazwisko, cały numer karty, ważność oraz podajesz kod CVV trzy cyfry z tyłu karty.
-

drago68
- VIP
-
przez shady21_88 » 5 cze 2014, o 09:38
Ok, dziekuję Panu za pomoc, na prawdę płatność VISa jest mniej bezpieczna niż karta elektroniczną w USD? naczytałem się dużo na forach i jz mamm chyba przeładowanie umysłu w związku z tym

-
shady21_88
-
przez drago68 » 5 cze 2014, o 10:26
Zawsze wszystko w necie jest "niebezpieczne". Jak kto co interpretuje.
Płaciłem ponad rok temu dużo razy tą kartą i nie było żadnych problemów. Nic mi nie zginęło z konta.
-

drago68
- VIP
-
przez basa » 5 cze 2014, o 10:36
Jak placisz VISA na Aliexpress to z ich strony płatność jest bezpieczna tak więc bez obaw. Piszę z ich strony ponieważ zawsze istnieje ryzyko z twojej strony czyli jakieś trojany / virusy na komputerze w którym dokonujesz płatności które mogą przechwycic dane , tak więc jak uruchamiales jakies programy nieznanego pochodzenia , zalaczniki w mailach a nie masz dobrego programu antywisusowego , zanim dokonasz płatnosci przeskanuj system w komputerze lub zapłac przez aplikacje mobilną (aktualnie jest promocja aliexpress więc dostaniesz 10$ rabatu) - oczywiscie platnosc z zabezpiezonej domowej sieci Wifi a nie jakis publicznych hot spotów bo tu pojawia sie kolejne ryzyko :)
Jak pisał kolega wyżej ryzyko zawsze jest jednak wielu już na aliexpress kupowało i nikt sie nie skarzyl ze wyczyscilo mu konto.
-

basa
- VIP
-
- Pochwały: 74
- Telefon:: OneMinus Two
- ROM: RAM
przez swiezak82 » 5 cze 2014, o 12:15
Proszę mi wybaczyć za pytanie ale będzie to mój pierwszy zakup. Chciałem skorzystać z tej promocji 10$ i zamówić przez aplikację. Promocja jest do dzisiaj a nie przysłali mi jeszcze karty rozliczanej w $. I tu moje pytanie czy mogę kupić przedmiot dzisiaj i skorzystać z tej promocji a zapłacić za niego za parę dni?
-

swiezak82
- VIP
-
- Pochwały: 51
- Telefon:: Pentagram
- ROM: 4.1.2
przez basa » 5 cze 2014, o 13:21
Teoretycznie tak , na płatność masz 20 dni , składając tylko zamówienie sprawdź czy aliexpress odjął 10$ przy końcowym rozliczeniu (bo kilka oso informowało że nie zawsze odejmuje).
Edycja:
Sprawdziłem jak to działa i jednak cięzko sprawdzić czy promocja zadziała po kilku dniach , zamówienie generuje się na normalną cene i dopiero przy wyborze płatności odejmuje tą sumę , cięzko więc stwierdzić czy np jutro też bedzie odejmowac przy zlozonym dzis zamowieniu.
Złóż zamówienie i bedziesz widział czy jutro tez ci odejmie te 10$ , nic nie tracisz bo przeciez do póki nie zaplacisz zamowienie bedzie sobie wisiec a po 20 dniach samo sie anuluje.
-

basa
- VIP
-
- Pochwały: 74
- Telefon:: OneMinus Two
- ROM: RAM
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI