Bardzo możliwe, że bateria jest skopana i trzeba wymienić.Skoro na romie 09 i na 13 to samo i poszło Ci 10% w 15 minut to wątpię, żebyś miał jakąś aplikacje co tak drenuje baterię, ale mogę się mylić.W recenzji telchina na youtube wyszło 3h40min odtwarzania youtube na max głośności i max podświetleniu przez wifi i jeszcze włączonym gps.Moje statystyki włączonego ekranu:
Obejrzałem 3 filmy przez mxplayer,jasność 10/15 i 40 min na wifi (facebook+messenger)

Grałem w real drift przy włączonym wifi:

Statystyki z 11s, teraz korzystam z 13s od włocha,różnicy w czasie pracy nie zauważyłem.Dużo apek pousuwałem,greenify obowiazkowo.Mam jedną kartę sim, ekran podświetlony na 30-50%.Dane lub wifi włączam tylko podczas korzystania z aplikacji.1,5h gps dziennie do sportu.Średnio 5-6h na wyświetlaczu i na dzień starczy.Dla mnie jest ok.Mój czas na pewno będzie się sporo różnił od kogoś kto chodzi z dwoma aktywnymi kartami i włączonymi danymi a ekran ma prawie na maxa.Jeszcze w dodatku bez grenify i ma mnóstwo komunikatorów,facebook,snapchat itp apek nieprzyjaznych dla baterii.Natomiast twoje 2-2,5h to musi być dla Ciebie męczarnia i spróbuj najpierw jakiś monitor baterii, ale raczej bateria do wymiany.