przez xeros » 23 kwi 2014, o 22:51
Rewelacyjna "zabawka".
CPU & GPU śmigają...
Specyfikacje są trochę zaniżone. Wszystkie 8 rdzeni CPU skaluje się do 1.7GHz (niezależnie) - wygląda to na pełne MT6592 i tak też się prezentuje.
Nieużywane w danej chwili rdzenie są usypiane/wyłączane - reakcja jest błyskawiczna i widać wyraźnie różnicę w poborze prądu pod obciążeniem (np. benchmark), jak i podczas normalnej pracy (pojemność baterii chyba w miarę dobrze dobrana).
MALI 450MP4 też dużo szybsze od MALI 400MP4.
Reszta podzespołów też sprawuje się bardzo dobrze.
Z 1024MB RAM tylko 64MB jest zarezerwowane dla wbudowanych urządzeń, a 512MB jest używane jako ZRAM, więc RAMu do dyspozycji nie brakuje.
W Antutu Benchmark (aktualna wersja) wyciąga conajmniej 28179 pkt. przy jednocześnie uruchomionym SECUREit (antywirus, antyspam, adblocker, firewall,...) i reszcie softu od Lenovo.
Żadnych lagów przy wielu uruchomionych aplikacjach na raz (w tym WIFI i flash I/O - np. przy pakowaniu i zgrywaniu obrazów partycji przez ADB po WIFI kilku strumieniami na raz).
Mimo tylko wbudowanych 4GB flash'a do dyspozycji na aplikacje i dane jest jakieś 2,2GB (/data, /sdcard, /cache,... korzystają z jednej partycji).
Menu i aplikacje są częściowo spolszczone (reszta w j.ang.) - fw S118.
Podstawowe narzędzia Lenovo wymagają trochę przyzwyczajenia (lub wymiany na inne popularne, chociaż sprawiają wrażenie dość wygodnych w obsłudze, jak się je już opanuje i posiadających większość przydatnych funkcji, dla których zwykle instaluje się dodatkowy soft).
Google Play, root i SuperSU oraz j.polski miałem już zainstalowane/ustawione.
Pikseli na ekranie nie widać, IPS też robi pozytywne wrażenie (kolory, kontrast, jasność i kąty widzenia).
Aparat robi całkiem przyzwoite zdjęcia, a filmy nagrywa w 720P przy 30FPS (liczba FPS spada przy słabym oświetleniu).
Karty Aero2 jeszcze nie mam, ale nawet na obudowie pod baterią jest info o wsparciu WCDMA.
Na początku miałem drobne problemy z ruchem WIFI w trybie "Smart", ale okazało się to problemem starego routera z kablówki, który nie był w stanie poradzić sobie z niektórymi opcjami w requescie DHCP w tym trybie.
Mam nadzieję, że powyższe info będzie przydane dla niezdecydowanych - nadal w sieci jest mało informacji na temat tego modelu.
Jak zgram backup wszystkich partycji to przetestuję jeszcze USB OTG (kabla OTG nie ma w zestawie, ale ten SoC obsługuje OTG).
Edit:
USB OTG chyba nie jest włączone w kernelu - brak reakcji i logów m.in. z dmesg, lsusb,.. przy podłączaniu/odłączaniu pendrive'a, myszy, klawiatur,...
Btw. wersja kernela to:
Linux version 3.4.39 (buildslave@xmws30) (gcc version 4.6.x-google 20120106 (prerelease) (GCC) ) #1 SMP PREEMPT Wed Feb 26 19:52:21 CST 2014