mam zamiar kupić nowy aparat do kwoty max 1500pln. Wiele czytałem na temat dobrych kompaktów i tanich lustrzanek. Wiem juz ze dobry kompakt za około 1500pln nie dorówna lustrzance w tej samej kwocie nawet z kitowych obiektywem, więc z racji tego , ze też zdjęcia na moim starym lumixie fz38 robiłem w trybach manualnych i troche lubię bawić się tymi ustawieniami, wybrałem lustrzankę. Zdjęcia tym kompaktem udawało mi się robic dobre, co moze swiadczyc nawet wyróżnienie w konkursach fotograficznych w moim zakładzie pracy. No ale teraz do rzeczy. W kompakcie zawsze irytujący był szum zdjęć robionych w pomieszczeniach, duza głębia i brak ustawien ręcznych. Silniczki nie najlepiej się nadawały do ustawień manualnych. Dodam ze nieaz chciałbym nagrać jakiś filmik, krótkie migawki z wakacji, czy występ córki w szkole. Łacznie godzinę klipów rocznie, dlategoz więc nie chce dodatkowej kamery.
Wazne tez aby automatyka nie wpływała na nagrywany dźwięk jak np. na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=J8LnE-vU67A
Chciałbym wybrać pomiędzy ponizszymi modelami.
1.Nikon D3200
2.Canon 1200D
3.Sony SLT-A58K
4.Sony A3000 (chociaz wiem ze to nie lustro)
Bardzo proszę o radę w wyborze.
Zaznaczam że kwota 1500pln jest dla mnie ogromnym wydatkiem dlatego chcę kupic jak najlepiej. Dodatkowy obiektyw KIT, będzie dość długo u mnie. Lepszy planuje dopiero za rok.