Trochę poszukałem, poszperałem, popytałem i oto fakty których powinnismy się trzymać twardo.
Jako osoba prywatna nie mają obowiązku zatrzymać nam przesyłki bez znaczka CE.
Dlaczego?
USTAWA z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności Rozdz.1 art.5 punkt 2 mówi:
Art. 5. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1)
wyrobie - należy przez to rozumieć rzecz, bez względu na stopień jej przetworzenia,
przeznaczoną do wprowadzenia do obrotu lub oddania do użytku, z wyjątkiem artykułów rolno-spożywczych oraz środków żywienia zwierząt*);
2) wprowadzeniu do obrotu - należy przez to rozumieć udostępnienie przez producenta, jego upoważnionego przedstawiciela lub importera, nieodpłatnie albo za opłatą, po raz pierwszy na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym wyrobu w celu jego używania lub dystrybucji;
Więc nasza przesyłka nie jest wyrobem, poniewaz nie wprowadzamy jej do obrotu. Wprowadzilibysmy gdybyśmy mieli zamiar ją sprzedać, zbyć, wtedy to jest pierwsza transakcja wyrobem w kraju.
Piszac stosowne oświadczenie np.
"Oświadczenie
Świadomy odpowiedzialności karnej, za składanie fałszywych zeznań wynikającej z artykułu 233 kodeksu karnego, oświadczam , iż biorę pełną odpowiedzialność za przesyłkę numer ……………………………………..
Przesyłka jest kierowana do mnie i będzie wykorzystywana przeze mnie w celach prywatnych i nie będzie przedmiotem obrotu handlowego.
Zawartością przesyłki jest……………………………………………………………………………………
Zobowiązuję się również pokryć wszelkie należności celno-podatkowe.
Oświadczam tez że adres podany na fakturze/zgłoszeniu celnym*,
………………………………………………………………………………………………………………………………… jest moim adresem do korespondencji oraz adresem zamieszkania.
Towar nie podlega CITES."
Powinniśmy uniknąć nieprzyjemności a przesyłę powinni zwolnić.
Punkt tej samej ustawy.
"Art. 7. Badanie, sprawdzenie zgodności z wymaganiami, certyfikacja wyrobu
1. Podczas dokonywania oceny zgodności z zasadniczymi wymaganiami wyrób może być poddawany:
1) badaniom przez:
a) producenta lub jego upoważnionego przedstawiciela, jeżeli nie jest wymagane przeprowadzenie badań przez laboratorium niezależne od dostawcy i odbiorcy,
b) notyfikowane laboratorium, jeżeli jest wymagane przeprowadzenie badań przez laboratorium niezależne od dostawcy i odbiorcy;
2) sprawdzeniu zgodności z zasadniczymi wymaganiami - przez notyfikowaną jednostkę kontrolującą;
3) certyfikacji - przez notyfikowaną jednostkę certyfikującą.
2. Pozytywny wynik oceny zgodności z zasadniczymi wymaganiami dokonywanej przez notyfikowaną jednostkę certyfikującą stanowi podstawę do wydania producentowi lub jego upoważnionemu przedstawicielowi certyfikatu zgodności."
Wiec nie mozna badać czegoś co nie będzie celem wprowadzenia do obrotu.
Po za tym według tej listy UKE
http://www.uke.gov.pl/lista-wyrobow-niezgodnych-1522 Tylko jeden model smartphona jest towarem zakazanym.
Autor postu otrzymał pochwałę