Jak to z tym 3g?

Forum o telefonach na dwie karty SIM

Jak to z tym 3g?

Postprzez tooomeeczek » 23 maja 2013, o 18:53

Witam mam pytanie gdyż jestem dość nowy w sprawach telefonów z china tym bardziej nie znam się zbytnio w sprawach dot. mojego pytania ;)


Chciałbym zapytać jak to wygląda z 3g w telefonach z chin ? chodzi mi o to, że mam abo w play z netem . Czy na takim tel z chin np. iocean x7/zopo c2/newman k1 itp czy 3g normalnie bedzie działać? (nie mam na myśli aero2 - tylko poprostu internet z PLAY)


I czy ktoś mógłby mi to w miare jasno wytłumaczyć na przyszłość?

Z góry dzięki ;)
tooomeeczek
 
Posty: 53
Dołączył(a): 17 lis 2012, o 10:54
Lokalizacja: polski

Reklama

Postprzez okikus » 23 maja 2013, o 19:43

Ja z ciekawości włożyłem kartę PLAY do mojego Newmana N1, nic nie ustawiałem, internet działa bez problemu :)
Avatar użytkownika
okikus
AKTYWNY
 
Posty: 433
Dołączył(a): 21 lut 2013, o 10:05
Lokalizacja: Stąd
Pochwały: 25
Telefon:: ZUK Z2 PRO
ROM: Resurrection Remix

Postprzez jagdaw » 23 maja 2013, o 22:03

Dlaczego miałby nie działać? APN, IP, i inne parametry dostępu ustawiają się automatycznie w telefonach.
jagdaw
 
Posty: 114
Dołączył(a): 13 kwi 2013, o 13:54
Telefon:: ZOPO ZP810
ROM: 4.2.1

Postprzez markuslondyn » 26 maja 2013, o 21:17

nie wiem dlaczego wiele telefonow chinskich w UK sprzedawanych chocby na amazonie ma adnotacje ze pracuja we wszystkich sieciach / o2, TM, i inne/ ale nie obsluguja sieci "3"
po dlugich poszukiwaniach znalazlem kompatybilnego chinczyka STAR W0007 ktory chodzi w sieci "3"

znajomi wyjasnili mi ze moja siec pracuje tylko i wylacznie w systemie 3G , nie obsluguje wczesniejszych standardow GSM 900/1800 i jeszcze tam czegos.
Ciekawostka jest ze kupione w tej sieci telefony maja takiego simlocka ze podobno nie da sie go w zadens sposob sciagnac...sa po prostu skonfigurowane sprzetowo tylko do pracy w tej sieci
Moze i Chinskie...ale dziala :)
Avatar użytkownika
markuslondyn
 
Posty: 1
Dołączył(a): 26 maja 2013, o 16:16
Lokalizacja: Londyn

Postprzez jagdaw » 27 maja 2013, o 16:55

Jestem teraz w UK (nie zmieniłem w podpisie), mam sieć 3. Pakiet za 15 GBP z internetem bez limitu. Za kilka dni powinienem otrzymać ZOPO ZP810. Ale nie wydaje mi się, żeby nie działał w tej sieci. Niby dlaczego?

[ Dodano: 2013-05-27, 22:11 ]
W sieci 3 nie działają telefony tylko z GSM, musi być telefon z WCDMA 2100. Nawet połączenia głosowe i sms idę przez tą częstotliwość. Zawsze w salonie 3 Ci to powiedzą, że musisz mieć smartphona albo obsługę 3G (WCDMA). Czy dual core ma pełną obsługę 3G, sprawdź co obsługuje dany procesor:
http://en.wikipedia.org/wiki/MediaTek#S ... s_.2F_SoCs
Np. MTK6517 nie obsługuje 3G, a MTK6577 i MTK6589 napewno obsługują.

[ Dodano: 2013-05-27, 22:15 ]
MTK6575 też obsługuje.
jagdaw
 
Posty: 114
Dołączył(a): 13 kwi 2013, o 13:54
Telefon:: ZOPO ZP810
ROM: 4.2.1

Re: Jak to z tym 3g?

Postprzez un4given » 2 lis 2013, o 01:43

Przymierzam się do zakupu telefonu z Chin i mam pytanie czy brak obsługi aero2 (brak WCDMA 900) skutkuje czymś jeszcze? Tzn. nie zamierzam korzystać z aero2, ale czy na przykład może się zdarzyć, że operatorzy przejdą z GSM na WCDMA 900 i wówczas telefon nie obsługujacy tej częstotliwości będzie nadawał się na śmietnik?
un4given
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2 lis 2013, o 01:28
Telefon:: 3gs

Re: Jak to z tym 3g?

Postprzez LukC » 2 lis 2013, o 09:55

^ 900MHz to tylko uzupełnienie dla 2100MHz, na pewno nie odejdą od tego pasma bo to tylko spowodowało by konieczność usunięcia starych nadajników i montaż nowych, co oczywiście było by niezwykle kosztowne!
Obrazek
TELEFON - Xiaomi MIX 3
Avatar użytkownika
LukC
AKTYWNY
 
Posty: 577
Dołączył(a): 22 lis 2011, o 10:51
Lokalizacja: Underworld
Pochwały: 10
Telefon:: Mi Mix 3
ROM: MIUI 10

Re: Jak to z tym 3g?

Postprzez robek » 3 lis 2013, o 18:49

Chodzi o to, że pasmo 900MHz będzie coraz częściej wykorzystywane przez pozostałych operatorów na mniej zaludionych terenach, więc gdzieś na Mazurach, czy innych górach niekoniecznie podłączysz się pod 3G. Najlepiej zobacz swoją okolicę na btsearch.pl
robek
 
Posty: 62
Dołączył(a): 4 wrz 2013, o 13:27
Pochwały: 1

Re: Jak to z tym 3g?

Postprzez Grzech76 » 27 kwi 2014, o 19:04

Mam doogee dg 350 i nie do końca rozumiem o co chodzi z 3g. Teoretycznie pasmo mam takie:
2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
oraz
3G: WCDMA 850/2100MHz

Jak otworze telefon, to pod baterią jest port micro SIM z napisem WCDMA czyli 3g. Drugi port na zwykły SIM rozumiem, że jest 2g.
Mam 2 karty, play do rozmów i orange do Neta.
Teraz pytanie, dlaczego po włożeniu micro SIM orange nie mogłem złapać 3g tylko internet chodził w E. Play pokazywał w porcie na zwykły SIM 3g.
Zamieniłem karty miejscami. Play micro SIM orange SIM. Orange hula w 3g a w playu prowadzą rozmowy przez WCDMA? Gdy wyłącze kartę orange i ustawie data conection na play, który jest w porcie WCDMA to mam Neta w 3g. O co chodzi bo nie wiem gdzie mam wysadzić simy, żeby mi wszystko dobrze hulało. Na logikę play do rozmów powinien być w porcie SIM a orange w porcie WCDMA, ale wtedy nie mam 3g z karty orange. A może coś trzeba w ustawieniach telefonu zmienić?
Pozdrawiam.
Grzech76
 
Posty: 141
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 09:11
Pochwały: 3
Telefon:: nokia

Re: Jak to z tym 3g?

Postprzez Grzech76 » 27 kwi 2014, o 20:17

Bawiłem się dalej i wychodzi na to że 3g mogę uruchomić na dwóch zlotach, bez względu na kartę. Teraz mam w slocie GSM kartę play do rozmów i mam zasięg 3g. Orange w slocie WCDMA ma zasięg E. Jak wejdą w ustawienia sieci komórkowych to bez zamiany kart w zlotach mogę aktywować orange 3g ale play ma wtedy E.
Nie wiem po co są oznaczenia slotu WCDMA skoro na każdym jestem w stanie wymusić 3g. Oczywiście drugi slot wtedy jest Edge.
Grzech76
 
Posty: 141
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 09:11
Pochwały: 3
Telefon:: nokia

Re: Jak to z tym 3g?

Postprzez existe » 27 kwi 2014, o 23:58

nie znam spcjalnie modelu, ale skad pomysl ze tylko 1 sim ma wdcma ? bo w opisach o roznicy jest jak widze tylko info ze 1 mikro,
zreszta sam potwierdzasz, ze dzialaja
a to ze zwykly sim czy inny wymiar - to tylko wymiar i nic wiecej
existe
Avatar użytkownika
existe
VIP
 
Posty: 2222
Dołączył(a): 12 cze 2012, o 08:57
Lokalizacja: eu
Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Re: Odp: Jak to z tym 3g?

Postprzez dytruff » 28 kwi 2014, o 09:38

Grzech76 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To chyba dobrze. Bywają takie modele, nic nadzwyczajnego. A co do oznaczenia, to może aktywny w 3g na start jest ten slot oznaczony i zakładają, że nie każdy będzie ustawiał inaczej.

Wysłane z mojego ZTE V975 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
dytruff
AKTYWNY
 
Posty: 763
Dołączył(a): 21 kwi 2013, o 23:43
Lokalizacja: śląskie
Pochwały: 8
Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Następna strona

Powrót do Dual SIM



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

  • Reklama