Aliexpress , co warto kupić w Chinach, co się opłaca, co ma dobrą jakość i niską cenę? Najlepsze znaleziska, kupony, cebule, promocje. Recenzje zakupów z aliexpress, unboxingi paczek z Chin.
Wszystkie chińskie sklepy.
Odpowiedz

Re: Hong Kong Goldway - współpraca, promocje, pomoc.

13 lut 2017, o 20:36

Gumka23 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jaki bank? Ja płaciłem 8 lutego i normalnie policzyło mi po standardowym kursie (na tamten moment jakos 4,02).

13 lut 2017, o 20:37

@gumka23 Ciekawe czy gdybyś trafił na zmianę kursu w drugą stronę to też byś się tak oburzył. Taki urok zakupów zagranicznych

Wysłane z Lenovo P2

13 lut 2017, o 20:40

Jeżeli jest "kwota w oryginalnej walucie operacji" wiemy już, że obciążenie było w USD. A teraz niestety fatalna wiadomość. Aliexpress nie mogło anulować transakcji ze względu na niezgodność kwot. Obciążało na 122,22 USD, a uznawało z tego co piszesz na 112,99. Tak więc nie miało wyjścia i musiało wykonać normalne uznanie , a nie anulowanie transakcji. Gdybyś to rozbił na dwie transakcje, byłby punkt zaczepienia, a tak to nie ma... A zatem nici z reklamacji w banku (chyba żeby powołać sie na "dobre praktyki", ale przepis będzie po stronie banku, czyli że mogło tak to zostać rozliczone, jak to rozliczyli).

13 lut 2017, o 21:26

Dlatego w takich przypadkach proszę a nawet w kilka razy trafiło mi się, że sam myfriend zaproponował zwrot na PayPal.

13 lut 2017, o 21:27

monsiejowa napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dokładnie, dostajesz zwrot w dolcach i od Ciebie zależy co z nimi zrobisz

Wysłane z Lenovo P2

13 lut 2017, o 21:53

tpawel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tutaj nie mówimy o żadnych zmianach kursu, bo ten zmienił się na przestrzeni tych dni o cztery grosze. Zakładasz, że jestem chciwy i zacierał bym ręce, nie wiem z jakiego powodu, ale taki urok internetów.

kosmogator- dzięki za wyjaśnienie wszystkiego dokładnie w szczegółach. To, że bank nie zrobił pomyłki to wiedziałem, bo mniej więcej wiem jak to działa (inna sprawa, że spread jest ogromny). Pomyłka leży tylko i wyłącznie po stronie Goldway i to oni powinni oddać pieniądze tak, żebym dostał tyle ile zapłaciłem uwzględniając różnice w kupnie i sprzedaży waluty, dlatego, że wystawili i wzięli pieniądze za coś czego nie mieli, a wątpię, żeby nie mieli świadomości jakie są konsekwencje dla kupującego. Zrobili jak zrobili, bo ich pomyłki nie kosztują, a nawet negatywnego feedbacku nie wystawisz, bo transakcja anulowana. W Polsce stosowane są raczej inne praktyki, bo tu klient ma rację, dlatego trzeba wziąć pod uwagę robiąc zakupy na Ali.

ganixon- Alior/T-mobile, mam konto tu i tu i wychodzi tak samo (bo to de facto ten sam bank).

EDIT do dwóch ostatnich postów powyżej.

No widzicie, czyli jednak jest możliwość, aby sklep naprawił swój błąd. Wystarczy chcieć.

13 lut 2017, o 22:20

Nie przesadziłeś z tym kursem raz może spadł na ledwo poniżej 4 zł a ty tu wyskakujesz z 3,74

13 lut 2017, o 22:22

Nie sklep tu należy winić, bo taka sytuacja może się zdarzyć w każdym, ale banku że mają przełączniki takie jakie mają

13 lut 2017, o 22:23

Mówisz, że masz w Alior/T-mobile.
To czemu nie założysz sobie konta walutowego w https://kantor.aliorbank.pl/ ?
Konto masz za darmo (po pierwszym zakupie). Jak zrobisz przelew złotówek z t-mobile lub aliora to masz je od razu na koncie w kantorze i od razu wymieniasz na dolary. Płacisz dokładnie tyle co cena i zwrot masz dokładnie tyle samo. Zero przewalutowań a kurs wymiany PLN<->USD jest jeden z lepszych w necie

13 lut 2017, o 22:45

@gumka23 skoro sprzedałeś po 3,74 to trochę więcej niż 4gr.
I zrozum, sprzedawcy to wisi po ile ty kupiłeś i sprzedałeś, on sprzedaje w DOLARACH i dostał kasę w tej właśnie walucie. To jest urok zakupów w Chinach, nie raz coś stracisz. Oczywiście pośrednio to wina Goldway bo nie mial telefonu,ale takie rzeczy się zdarzają i uwierz mi miałem do czynienia ze sprzedawcami, u których gdyby Ci się to u nich zdarzyło do tej pory by Cię zwiodzili za nos że zaraz wysyłają.

Wysłane z Lenovo P2
Odpowiedz