Drony

Aliexpress , co warto kupić w Chinach, co się opłaca, co ma dobrą jakość i niską cenę? Najlepsze znaleziska, kupony, cebule, promocje. Recenzje zakupów z aliexpress, unboxingi paczek z Chin.
Wszystkie chińskie sklepy.

Re: Drony

Postprzez szatanista » 17 gru 2015, o 09:58

delsol napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

1. Elektronika sterująca jest lepsza, ma sporo więcej funkcji. Choćby ma GPS z kompasem, co pozwala na autonomiczne loty oraz dodatkowe zabezpieczenia (np. sam wraca do miejsca startu i ląduje w przypadku utraty zasięgu)
Dodatkowo masz do wyboru wiele trybów lotu poczynając od podstawowej stabilizacji przez utrzymanie wysokości, utrzymanie pozycji GPS, tryb akrobacji i wiele innych.
2. Większe pole do modyfikacji. Nie jesteś przywiązany do części tylko jednej "marki". A w dodatkach ogranicza cię tylko wyobraźnia ;)
3. Większy udźwig.
4. Dłużej polata na 1 baterii.

Ale jest jeden haczyk, gotowiec wyciągasz z pudełka, ładujesz baterię i latasz. W przypadku zestawu musisz mieć trochę umiejętności manualnych i podstawowej wiedzy po prądzie.
Nieodzownym narzędziem jest przy tym lutownica. Za to masz frajdę nie tylko z latania, ale także ze składania :)

bishkopt napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja kupiłem w Polsce Redox 3S 3600mAh 20C, ale planuję dokupić do tego Multistar 3S 5200mAh 10C z Hobby King - większa pojemność, więcej zabawy :)
szatanista

Pochwały: 4
Telefon:: LG ;)

Postprzez existe » 17 gru 2015, o 12:21

szatanista napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja kupiłem w Polsce Redox 3S 3600mAh 20C, ale planuję dokupić do tego Multistar 3S 5200mAh 10C z Hobby King - większa pojemność, więcej zabawy :)

poniewaz na skutek Twoich postow, paru osobom moze wydawac sie, ze 80$ + swoja praca wystarczy - to powinienes poinformowac o sumie kosztow (bez pracy), nadajnik, bateria itp
ile to ? zapewne ponad 200$ ? Ty znasz te sume dokladniej ja musialbym ja dlugo liczyc
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez szatanista » 17 gru 2015, o 12:34

existe napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ależ jakbyś przeczytał co pisałem wcześniej to byś zauważył, że dokładnie wypunktowałem, co jest potrzebne dodatkowo oprócz zestawu, i ile za to zapłaciłem.

Ale żeby nikt mi nie zarzucał, że sieję niedoinformowanie zrobię to jeszcze raz wielkim czerwonym tekstem :)

UWAGA OSOBY ZAINTERESOWANE ZESTAWEM DO SAMODZIELNEGO MONTAŻU!

Zestaw za 80$, który tutaj polecam jest TYLKO dla osób mających jakiekolwiek obeznanie z elektroniką i trochę niezbędnych narzędzi w domu (lub dobrego znajomego co za piwko pomoże :D ).
Zestaw jest samym dronem, aby można było tym latać trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami opisanymi niżej.

1. Potrzebne Wam będą następujące narzędzia:

- klucze imbusowe 2mm i 2,5 mm

- lutownica (i to najlepiej stacja lutownicza z regulacją temperatury żeby czegoś nie popalić, chodź przy niewielkiej wprawie może być i zwykła).

- szczypce do cięcia kabelków.

- opcjonalnie bardzo przydatna jest tak zwana "trzecia ręka" - stojaczek z krokodylkami, który potrzyma nam np. lutowany kabelek

2. Aby można było tym latać dodatkowo trzeba kupić:

- Aparaturę RC - najlepiej minimum 6 kanałów - ja zakupiłem FlySky FS-i6, kosztowała mnie 40$ podczas promocji 11.11 z kuponami od Ali. Normalnie coś koło 50$. Dostępna w Polsce za około 250zł.

- Pakiet LiPo 3S. Im większa pojemność tym lepiej. Ja zakupiłem w Polsce Redox 3S 3600mAh za 135zł. W Hobby King można kupić za 17$ + przesyłka pakiet Multistar 3S 5200mAh 10C (wychodzi około 116zł).

- Ładowarkę do pakietów LiPo - Ja zakupiłem w PL ładowarkę Redox Alpha V2 z zasilaczem za 120zł, z Chin może być np. iMax B6. Nie polecam tanich ładowarek typu iMax B3 itd.
Do ładowania LiPo MUSI być ładowarka z balanserem!

Dopiero gdy jesteście świadomi dodatkowych kosztów, potrzebnych narzędzi i wymaganych umiejętności, zamawiajcie zestaw w częściach!

Mnie sumaryczne koszty wyszły:
- zestaw 80$
- aparatura 40$
- ładowarka LiPo - 120zł
- pakiet LiPo - 135zł

Łącznie licząc 120$ + 255zł -> w zł wychodzi około 730zł całość.

Warto mieć na względzie to, że ładowarka to jednorazowy zakup i przy budowie kolejnych "dronów" nie będziemy musieli już jej kupować drugi raz, to samo z aparaturą. Odbiornik można przekładać lub nawet można dokupić sam odbiornik(około 11$ - FS-iA6), a nadajnik mieć jeden, tylko przestrajać do innego modelu.
To samo dotyczy baterii. Zależnie od potrzeb oczywiście.

To tyle ode mnie. Jakby ktoś potrzebował pomocy w poskładaniu tego to PW ;)

Pochwały przyznane za posta: 2
Ostatnio edytowano 17 gru 2015, o 13:44 przez szatanista, łącznie edytowano 7 razy
szatanista

Postprzez eject » 17 gru 2015, o 12:40

Cześć, kupiłem jakąś zabawkę drona za 10$ i się zastanawiam bo jak daje żeby leciał w górę to lekko go znosi w bok, czy to jest normalne czy mam jakiś wadliwy egzemplarz?
eject
AKTYWNY

Pochwały: 2
Telefon:: nokia 3210

Postprzez existe » 17 gru 2015, o 12:56

eject napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

to bardzo normalne, pare stron wczesniej pisalem, ze jest to zabawka do walenia w sciany i podloge i jesli uwazales, ze za 10 dolcow mozna kupic cos do kontrolowanego latania - no to juz wiesz, ze byles w bledzie
existe
existe
VIP

Postprzez existe » 17 gru 2015, o 13:02

szatanista napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

alez ja nie negowalem Twoich postow, wrecz przeciwnie - jestem za taka droga, sam jednak widzisz, ze sa osoby, ktore mysla czasami - jakby ... nie do konca, bo sie na tym nie znaja, a byc moze chca zaczac, i tak nie rozumieja roznicy pomiedzy twoim skladakiem, a tym za 10 czy 50 dolcow - co widac po postach powyzej

wystarczylo napisac ok 170$ + narzedzia + praca - krzyk byl niewskazany - polecam usmiech lub ... brak odpowiedzi
:-)
existe
existe
VIP

Postprzez szatanista » 17 gru 2015, o 13:27

Ale czy ja gdzieś krzyczałem?
Po prostu specjalnie na Twoje życzenie napisałem dużym czerwonym tekstem, aby każdy "nieobeznany z tematem" widział jasno i wyraźnie, że to nie tylko 80$ i że trzeba coś tam umieć żeby to poskładać.
I nigdzie nie napisałem, że coś negujesz, tylko że zarzucasz, że czegoś nie zrobiłem nie czytając moich wcześniejszych opisów (lub nie pamiętając że takowe były).
Dla wyjaśnienia, nie gniewam się z powodu Twoich uwag i chciałem po prostu rzetelnie odnieść się do sprawy, a żeby nikt tego nie przeoczył, dodałem większą czcionkę i czerwony kolor.
Teraz czuję się usprawiedliwiony i nikt nie może mi potem płakać, że nie ostrzegałem :)

//Edit poprawiłem trochę formatowanie posta z ostrzeżeniem, aby był czytelniejszy.
//Edit2 dodałem też na zielono poniesione przeze mnie koszty.
szatanista

Postprzez delsol » 17 gru 2015, o 20:28

Kolego czekam z niecierpliwością na filmik jak działa to cudo. pozdro i dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
delsol

Pochwały: 1

Postprzez TLasky » 20 gru 2015, o 02:45

Czy w zakresie dronów do początkowej nauki latania i przedziale cenowym +/- 200 zł dalej króluje Syma X5C? Ktoś kojarzy u kogo z naszych chińskich przyjaciół jest teraz na ten model (lub inny, który obecnie jest królem tejże kategorii :mrgreen: ) w jakiejś przyzwoitej promocji?

T.
"Coś się kończy, coś się zaczyna..."

Martwić się o to ile pali sportowe auto, to jak myśleć czy prostytutka którą grzmocisz Cię kocha :-D
TLasky
VIP

Pochwały: 89
Telefon:: Bez notcha k**wa!
ROM: Nimompojęcia

Postprzez bar4u » 20 gru 2015, o 10:32

Jeszcze tarantula X6 w Gearbest z EU od 48$.
Tu zdanie są podzielone jedni twierdzą że syma inni tarantula.
Syma jest goła w banggod EU za 23 + 15 transmiter

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
bar4u
AKTYWNY

Pochwały: 6
Telefon:: MI4C
ROM: miui PL

Postprzez existe » 20 gru 2015, o 11:34

syma jest lekko tansza, ale porownujac do tarantuli jest 1 punkt roznicy zasadniczej: zasieg dzialania 50 a 100 m - roznica dwu- krotna !
ten parametr to jest czesto byc albo nie byc - a kupujac toto chyba ma sie swiadomosc jak latwo toto uciekac potrafi
existe
existe
VIP

Postprzez TLasky » 20 gru 2015, o 12:40

Wielkie dzięki existe, widzę że istotnie w BGest EU, ale z dopłatą 19$ za DHL-a, a mnie się nie spieszy. Z kolei do Symy nie mają na Banggood transmiterów, a chciałbym kupić już cały zestaw w pudełku (to prezent dla kogoś). Pogrzebię trochę po naszych majfrendowych sklepach, a jakby ktoś widział któryś z tych modeli w fajnej cenie to będę zobowiązany za cynk :-).

T.
"Coś się kończy, coś się zaczyna..."

Martwić się o to ile pali sportowe auto, to jak myśleć czy prostytutka którą grzmocisz Cię kocha :-D
TLasky
VIP

Pochwały: 89
Telefon:: Bez notcha k**wa!
ROM: Nimompojęcia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AliExpress - znaleziska, promocje, opinie i dyskusje co warto kupić