Wyłączyć tryb oszczędzania baterii, a najlepiej factory reset i nie ustawiać tego więcej. Ja to na początku ustawiłem i się bardzo zdziwiłem, że z tymi ustawieniami fon nie wchodzi w deep sleep, więc zacząłem kombinować zewnętrznymi programami. Potem jakoś przypadkiem to wyłączyłem i okazało się, że fon wchodzi w deep sleep normalnie, bez wspomagania z zewnętrznych appek i w dodatku, jeszcze mi się powiadomienia naprawiły. Zrobiłem w końcu reseta i poustawiałem od nowa dla porządku.
Były też przypadki, w modelach Rxxx (R118?), że przychodziły z softem co wyglądał dokładnie jak stock, a jednak miał taki dziwny drenaż baterii, cholera wie czemu. Zdaje się, że wgranie LeRee pomagało, ale był też ktoś kto walczył dłużej.
Ponoć jest już jakiś użyteczny port LineageOS - też bym spróbował jak się tam bateria zachowuje.
Jeśli idzie o wgrywanie ROMów, to odsyłam tutaj:
cool-1-najlepszy-rom-t35245.htmlJest też łopatologicznie - sam wstawiałem tam PDFa z obrazkami. Jeśli ta metoda z PDFa nie zadziała, to zostaje wgranie pliku update.zip na pena i podpięcie pena przez przejściówkę do telefonu, potem wejście do firmowego recovery i wgranie ROMu z pliku update.zip właśnie tam. Obie metody są bardzo łatwe, ale działają tylko z ROMami od producenta (czyli np.LeRee, lub chińskie EUI).
Jest też trudniejsza metoda, wiążąca się z wgraniem zewnętrznego recovery TWRP, ale to wymaga już dokładnego prześledzenia tamtego wątku, a i jakiś filmik na YT by nie zaszkodziło obejrzeć. Można tą metodą wgrywać wszystkie ROMy nieoryginalne, tzw. customy.