Cool1 od LeEco oraz Coolpad

LeTV LeEco X500, X600, X800, Le2, Le1, LeMax Le Max 2
ROMy, aktualizacje, pomoc, opinie,

Re: Cool1 od LeEco oraz Coolpad

Postprzez DjXbeat » 27 sie 2018, o 09:19

@stoneface
Przegrzanie od razu wykluczam bo telefon był zimny gdy się wyłączył ;)
Od ponad roku nie robiłem twardego resetu a często zmieniałem Romy. Jeden wygrywałem na drugi przez aktualizację i pomyślałem że może to spowodowało zawieszenie telefonu bo dzień wcześniej wgrałem aktualizację.

Jeżeli chodzi o podłączenie telefonu do komputera to za każdym razem trzeba wybierać ręcznie bo inaczej tylko ładuje ;)
DjXbeat

Telefon:: Leeco Cool 1
ROM: EUI

Postprzez basswitek » 27 sie 2018, o 19:07

rm_125 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

U mojej siostry zdarzało się tak gdy telefon chodził kilka dni bez restartowania systemu. Po restarcie systemu nie było zacięć.
basswitek
AKTYWNY

Pochwały: 31
Telefon:: Xiaomi mi4c

Postprzez burk » 30 sie 2018, o 15:11

Witam wszystkich. Dopiero co stałem się właścicielem coolpada 4/32GB, telefon jest super, z tym że zdecydowanie za szybko zjada mi w nim baterie. Wytrzymuje ledwo 1 dzień, podczas gdy nie jest jakoś wyjątkowo eksploatowany. Domyślam się że powinienem wgrać inny ROM (od leree, tak?), z tym że jestem cymbałem jeżeli chodzi o takie rzeczy. Dlatego mam wielką prośbę, jest ktoś mi w stanie wytłumaczyć jak to zrobić po najmniejszej linii oporu, łopatologicznie. Co i skąd ściągnąć, po kolei jak to zrobić. Kompletnie nie ogarniam takich spraw. Wiem że są jakieś poradniki na yt po angielsku ale czuję że coś spartolę albo w ogóle ściągnę nie to co powinienem. Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
burk

Telefon:: coolpad cool1

Postprzez xany » 30 sie 2018, o 15:14

burk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Najpierw sprawdź apką co ci drenuje baterie, później zmieniaj oprogramowanie
Naprawa chińskich telefonów
Kontakt pw forum z opisem oraz co trzeba wymienić

Aktualnie użytkuję Cool1 :)
xany
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: Leeco Cool1

Postprzez burk » 30 sie 2018, o 15:27

xany napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeżeli chodzi o tą wbudowaną apkę to wg niej.. Nic? Wi-Fi 30%, którego od wczoraj nie używam. Ekran 18%, 6% android, telefon nieaktywny 5%, reszta jakieś śladowe ilościu typu facebook 4% itd. A w ciągu ostatnich 15 minut zjadło mi jakieś 7-8%. Telefon nie był używany.
burk

Postprzez xany » 30 sie 2018, o 15:36

Może nie wchodzi w deep sleep.

xany
AKTYWNY

Postprzez burk » 30 sie 2018, o 15:37

xany napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ok, to co zrobić w takim razie?
burk

Postprzez xany » 30 sie 2018, o 21:58

Zainstaluj Deep Sleep Battery Saver sprawdź czy pomoże.

xany
AKTYWNY

Postprzez Flyagaric » 31 sie 2018, o 10:24

Wyłączyć tryb oszczędzania baterii, a najlepiej factory reset i nie ustawiać tego więcej. Ja to na początku ustawiłem i się bardzo zdziwiłem, że z tymi ustawieniami fon nie wchodzi w deep sleep, więc zacząłem kombinować zewnętrznymi programami. Potem jakoś przypadkiem to wyłączyłem i okazało się, że fon wchodzi w deep sleep normalnie, bez wspomagania z zewnętrznych appek i w dodatku, jeszcze mi się powiadomienia naprawiły. Zrobiłem w końcu reseta i poustawiałem od nowa dla porządku.
Były też przypadki, w modelach Rxxx (R118?), że przychodziły z softem co wyglądał dokładnie jak stock, a jednak miał taki dziwny drenaż baterii, cholera wie czemu. Zdaje się, że wgranie LeRee pomagało, ale był też ktoś kto walczył dłużej.
Ponoć jest już jakiś użyteczny port LineageOS - też bym spróbował jak się tam bateria zachowuje.

Jeśli idzie o wgrywanie ROMów, to odsyłam tutaj:
cool-1-najlepszy-rom-t35245.html
Jest też łopatologicznie - sam wstawiałem tam PDFa z obrazkami. Jeśli ta metoda z PDFa nie zadziała, to zostaje wgranie pliku update.zip na pena i podpięcie pena przez przejściówkę do telefonu, potem wejście do firmowego recovery i wgranie ROMu z pliku update.zip właśnie tam. Obie metody są bardzo łatwe, ale działają tylko z ROMami od producenta (czyli np.LeRee, lub chińskie EUI).
Jest też trudniejsza metoda, wiążąca się z wgraniem zewnętrznego recovery TWRP, ale to wymaga już dokładnego prześledzenia tamtego wątku, a i jakiś filmik na YT by nie zaszkodziło obejrzeć. Można tą metodą wgrywać wszystkie ROMy nieoryginalne, tzw. customy.
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP

Pochwały: 167
Telefon:: Haier
ROM: Bassrockers

Postprzez burk » 31 sie 2018, o 13:39

Ok, super, dzięki za treściwą odpowiedź. Jak znajdę chwilę czasu to zastosuje się do Twoich porad, mam nadzieję, że zadziała. Jak nie to będziemy się bawić w instalowanie ROMu. :)
burk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LeTV LeEco